Riool (wanneer belt u de gemeente?)

Wanneer bent u zelf verantwoordelijk voor het oplossen van problemen met uw rioolaansluiting en wanneer belt u hiervoor de gemeente?

Alles wat we in de gootsteen of door de wc spoelen, komt via de huisaansluiting in het riool terecht. In de meeste gevallen is het riool daar ook voor bedoeld. Maar niet alles kan door het riool. Het doorspoelen van bijvoorbeeld frituurvet, schoonmaakdoekjes, kattenbakkorrels, verf of medicijnen kan voor problemen zorgen. Afgezien van menselijke uitwerpselen is het riool namelijk niet geschikt voor vaste stoffen die niet door een zeefje kunnen.

  • Binnenhuisriolering; alle (afvalwater)afvoerleidingen die zich binnen of aan het huis/gebouw bevinden. Dit gedeelte is in eigendom en beheer van de eigenaar/gebruiker van de woning.
  • Huisaansluiting/terreinriool; alle (afvalwater)afvoerleidingen die zich op particulier terrein bevinden. Dit gedeelte is in eigendom en beheer van de eigenaar/gebruiker van de woning/kavel. Als gevel tevens erfgrens is, dan is de eerste 50 centimeter van de huisaansluiting in openbare grond ook nog in eigendom en beheer van de eigenaar/gebruiker van de woning/kavel.
  • Huisaansluiting/terreinrioolaansluiting in openbare ruimte; aansluitleidingen die zich in de openbare ruimte bevinden. Met andere woorden het gedeelte tussen de erfgrens en het riool. Dit gedeelte is in eigendom en beheer van de gemeente, met uitzondering van de gevallen waar gevel tevens erfgrens is.

Storingen in de afvalwaterafvoer kunnen zich in de openbare riolering of op particulier terrein bevinden. Bij storingen op gemeenteterrein kunt u denken aan: een breuk in een rioolleiding waardoor de afvoer geblokkeerd wordt, uitval van een rioolgemaal of een verzakking.

Bij storingen op uw terrein kunt u denken aan: verstoppingen, borrelend geluid of stankoverlast. Verstoppingen ontstaan vaak door het doorspoelen van dingen die niet in het riool thuishoren. Hierdoor ontstaan ophopingen in de leidingen, die op den duur verstoppingen kunnen veroorzaken. Borrelende geluiden en stankoverlast kunnen ontstaan door een slechte of ontbrekende ontluchtingsvoorziening.

LET OP: in Purmerend is het voor burgers en bedrijven NIET toegestaan om zonder toestemming van de gemeente in de openbare ruimte te graven. Er is één uitzondering hierop en dat is voor het opgraven van het ontstoppingsstuk als de gevelgrens tevens erfgrens is.

Vraag of uw buren ook last hebben van de storing.

  • Zo nee, dan bevindt de storing zich hoogstwaarschijnlijk op eigen terrein. Let op: indien u geen eigenaar, maar huurder of gebruiker van de woning bent, moet u de eigenaar op de hoogte stellen, zodat deze actie kan ondernemen.
  • Zo ja, dan bevindt de storing zich hoogstwaarschijnlijk zich in het openbare riool, in beheer en eigendom bij de gemeente. U kunt de gemeente dan bellen om de storing te verhelpen. Afhankelijk van de aard van de storing wordt direct óf binnen een afgesproken termijn actie ondernomen.

Als de storing zich op eigen terrein bevindt, graaf dan het ontstoppingsstuk van de huisaansluiting op. Door het ontstoppingsstuk te openen kunt u nagaan in welk gedeelte de storing zich bevindt, op eigen terrein óf gemeentelijk terrein.

  • Staat er geen water in de buis, dan kan het afvalwater dus vrijuit afstromen naar het openbare riool en zit er in het gemeentelijk deel geen verstopping. In dat geval bevindt de storing zich op particulier terrein, tussen het ontstoppingsstuk en de riolering binnen het gebouw. De bewoner/eigenaar van het pand moet dan zelf de verstopping oplossen óf hiervoor een bedrijf inschakelen.
  • Staat er wel water in de buis, dan betekent het dat het water niet verder kan afstromen richting gemeenteriool en bevinden de problemen zich in het gemeentelijke deel van de leiding. U kunt dan de storing melden bij de gemeente via telefoonnummer: (0299) 452 452.

Het ontstoppingsstuk bevindt zich over het algemeen zo'n halve meter van de grens met de openbare ruimte (stoep) aan de woningzijde waar het toilet is geplaatst. U kunt de locatie van het ontstoppingsstuk ook terugvinden op de bouw tekening(en) van uw woning. Als u deze tekening niet heeft, dan kunt u een tekening van de huisaansluiting(en) opvragen bij de gemeente. Er kunnen geen rechten ontleend worden aan deze tekeningen. De gemeente heeft niet van alle woningen een tekening. In de wijken Overwhere-Noord, Overwhere-Zuid, Wheermolen en Zuiderpolder (Binnenstad) heeft niet iedereen een ontstoppingsstuk. Als u geen ontstoppingsstuk heeft, moet dit als nog worden aangebracht. De kosten hiervoor zijn voor de eigenaar/gebruiker van de betreffende woning/opstal.

  • De kosten voor het verhelpen van storingen op particulier terrein zijn voor rekening van de eigenaar/gebruiker/bewoner. Het verhelpen van deze storingen gaat buiten de gemeente om.
  • De kosten voor het verhelpen van storingen aan het openbare deel van de huisaansluiting zijn voor rekening van de gemeente. De gemaakte kosten kunnen ook worden doorberekend aan de eigenaar. Dit kan gebeuren als blijkt dat het riool niet goed gebruikt wordt óf als het gebrek zich toch op particulier terrein bevindt.
  • De kosten voor het verhelpen van storingen aan het openbare riool zijn voor rekening van de gemeente.

Woont u in het buitengebied of is uw kavel omringd door een sloot/watergang, dan wordt het afvalwater via een klein rioolgemaal weggepompt. Dit rioolgemaal bevindt zich nabij uw woning op uw eigen terrein. Soms deelt u dit rioolgemaal met uw buren. Aan de bovenzijde van het gemaal zit een rode (storings)lamp. Bij een storing in de waterafvoer moet u eerst kijken of deze lamp brandt.

  • Als de lamp van het gemaal brandt, is er een storing aan het gemaal en ligt het probleem bij de gemeente. U kunt dan bellen met het klantcontactcentrum van de gemeente, telefoonnummer (0299) 452 452. De storing wordt dan zo spoedig mogelijk verholpen
  • Als de lamp niet brandt, bevindt de storing zich hoogstwaarschijnlijk op eigen terrein. Lees bij Wat moet u ondernemen vóórdat u de gemeente belt wat u in dit geval moet doen.

  • Bewaar de gegevens van de ligging van het ontstoppingsstuk in de meterkast, dan zijn ze altijd binnen handbereik.
  • Wordt het vuilwater en het regenwater van uw pand via één aansluiting afgevoerd? Zaag dan bij problemen de regenpijp door en buig deze een stukje weg! Zo kan tijdens regenbuien het water van het dak niet via het toilet of de gootsteen uw woning instromen. Let op: doe dit niet met behulp van elektrisch gereedschap!
  • Verstoppingen in uw regenwaterafvoer zijn eenvoudig te voorkomen door het schoonhouden van uw dakgoot en het plaatsen van bladvangers.
  • Meer over de riolering leest u op de website www.riool.info