Coronavirus

Op deze pagina houden we de laatste ontwikkelingen bij rondom het coronavirus in de gemeente Purmerend. We volgen de richtlijnen van het RIVM.

Vragen en achtergronden COVID-19

Corona-informatie voor ondernemers

Belangrijke informatie rond evenementen in coronatijd

Alleen op afspraak een coronaprik

Let op! Heeft u vragen over uw eigen gezondheid? Bel alleen met de huisarts als de klachten verergeren (koorts van 38 graden of meer en moeite met ademhalen) en u medische hulp nodig heeft.

Andere vragen?

Bel gratis het landelijke informatienummer van de Rijksoverheid 0800-1351, bereikbaar van 8.00 tot 22.00 uur. 

Verspreiding omikron vertragen: Nederland in lockdown (18-12-2021)

Het is de afgelopen week duidelijk geworden dat omikron zich ook in Nederland zeer snel verspreidt. Het OMT verwacht dat deze variant eind december al dominant zal zijn in Nederland. Dit is eerder dan verwacht. De snelle opmars leidt nog dit jaar tot een stijging van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen en op de IC’s. Hiermee wordt een overbelasting van de zorg in januari steeds reëler. We willen allemaal in het ziekenhuis en bij de huisarts terecht kunnen als dat nodig is. De verspreiding van de omikronvariant moet op korte termijn worden vertraagd om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland vanaf zondag 19 december tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022 in lockdown gaat. 

Lees meer op de website van Rijksoverheid.

Het aantal coronabesmettingen is nog steeds heel hoog en er liggen nog steeds veel coronapatiënten in het ziekenhuis. Wel lijkt het er voorzichtig op dat we over deze piek van de deltavariant heen zijn. De effecten van de maatregelen en onze gezamenlijke inzet zijn dus zichtbaar. Maar zolang de ziekenhuizen vol liggen en reguliere behandelingen en operaties worden uitgesteld, moeten we het virus verder blijven terugdringen. Daarnaast is er reden tot zorg en voorzichtigheid door de nieuwe omikronvariant. De verwachting is dat deze variant de komende weken de plaats van de deltavariant zal overnemen. Er zijn nog veel onzekerheden over de besmettelijkheid, de bescherming door de huidige vaccins en de ernst van het ziektebeeld.