Burgemeester Don Bijl over situatie Oekraïne

Burgemeester Don Bijl

Beste inwoners,

Al meer dan een week zien en horen we over de tragische ontwikkelingen in Oekraïne. De beelden maken veel emoties los. Iedereen leeft mee met de inwoners van Oekraïne die op de vlucht zijn. Soms alleen met een tas in de ene hand en hun kinderen in de andere hand. De bevolking, die achterblijft, is dapper en strijdbaar. Zij verdedigen hun land met alles wat in hun macht ligt.

Ook onze gemeente staat op en komt in actie om hen allen een hart onder de riem te steken. De beelden zetten hier aan tot het geven van steun, in woorden en in daden. Het is hartverwarmend om de vele initiatieven te zien ontstaan. Zoals het inzamelen van spullen en het opvangen van kinderen en familieleden of kennissen uit Oekraïne. Een zeer barmhartig gebaar.

Vanuit de gemeente treffen we voorbereidingen voor wat komen gaat. Daarbij kijken we naar opvangmogelijkheden voor vluchtelingen. Dit doen we in samenwerking en samenhang met de regiogemeenten in Zaanstreek-Waterland. Ontwikkelingen kunnen zich in een periode van nood snel opvolgen, maar wij proberen u zo goed als mogelijk te informeren.

Er komen vragen en aanbiedingen binnen om te helpen via de contactgegevens op onze informatiepagina www.purmerend.nl/oekraine. Hier vindt u vragen en antwoorden die wij hebben verzameld. We kijken hoe we het aanbod en de initiatieven kunnen ondersteunen. Soms verwijzen we door naar landelijke instanties waar vraag en aanbod samenkomt.

Op zaterdagmiddag 5 maart ben ik aanwezig bij de manifestatie op de Koemarkt waar inwoners hun steun betuigen.  Ik hoop dat we niet wennen aan het nieuws dat ons bereikt uit de andere kant van Europa. Maar dat we onze krachten bundelen om mensen te helpen en opstaan tegen deze wrede invasie.