Burgemeester Ellen van Selm en wethouder Natalie Saaf in gesprek over Internationale Vrouwendag

vrouwen met bloem in de hand

Het is Internationale Vrouwendag. Deze dag staat in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld.

De dag is ooit begonnen als een protest en een staking in de New Yorkse textielindustrie voor gelijk loon, betere arbeidsomstandigheden en een einde aan seksuele intimidatie op de werkvloer. Voor vrouwen uit o.a. Oekraine is dit een belangrijke nationale feestdag. Zij krijgen dan vaak bloemen van de mannen (partners, vaders) in hun nabije omgeving. Door de oorlog daar zijn de meeste mannen aan het vechten en sommigen overleden. Dit keer krijgen Oekraïense vrouwen in Purmerend allemaal een bloem of kaart, als symbool voor alle vrouwen die in Purmerend wonen en bijdragen aan de samenleving.

Burgemeester Ellen van Selm en wethouder Natalie Saaf brachten een bezoek aan de vrouwen in de opvang voor vluchtelingen in Middenbeemster. Ze spraken met elkaar over hun leven van voordat de oorlog uitbrak. De aanwezige vrouwen werkten o.a. als docent, accountant, kok, in de bouwindustrie en beveiliging. Ze missen hun oude leven allemaal heel erg, maar maken er het beste van. Een aantal van hen is aan het werk in de omgeving. Meestal niet vergelijkbaar met hun oude functies, dat is vaak niet haalbaar vanwege de taal en andere werkwijze. De vrouwen zijn echter blij weer aan het werk te kunnen.

Op de foto: bewoners Olesia Svergunenko and Murat, Angela Chernovol and Milana, Olena Kisileva, Oksana Truhanovych, Olha Melnychuk, Ananstasia Vovchenko, Iryna Korchahina, Tatyana Semianovska, Natalia Kyrykovych, Maryna Kononenko samen met burgemeester Ellen van Selm en wethouder Natalie Saaf in het voormalig gemeentehuis in Middenbeemster.