Eerste schetsen van de nieuwe binnenstad klaar

Luchtfoto Koemarkt

Op 21 april 2022 legt het programmateam Binnenstad de eerste ideeën over de binnenstad van de toekomst voor aan iedereen die het wil zien. Tussen 12.00 en 16.00 uur kunnen geïnteresseerden terecht in de Lutherse Kerk aan de Hoogstraat 18. ’s Avonds is er op dezelfde locatie een inspirerende bijeenkomst voor ondernemers, culturele- en maatschappelijke instellingen en vastgoedeigenaren.

Een visie voor de lange termijn

Tijdens de bijeenkomsten laat het programmateam samen met stedenbouwkundig bureau DTNP de eerste uitgewerkte ideeën zien. We willen toetsen of de eerste uitwerkingen in de goede richting zijn. Op basis van wat we hebben opgehaald en aansluitend bij de ontwikkelingen voor Purmerend maken we een toekomstbeeld (visie) voor de langere termijn. Daarnaast maken we ook een uitvoeringsprogramma met concrete acties voor de komende 5 jaar en werken we aan het opzetten en versterken van de samenwerking tussen verschillende betrokkenen.

Schetsen met sfeerimpressies

De input die het programmateam Binnenstad de afgelopen maanden heeft opgehaald vormt de basis voor de eerste schets. Wethouder Tijmstra: ‘We hebben echt de energie gevoeld en gehoord. Inwoners, ondernemers, jongeren, maatschappelijke- en culturele instellingen en vastgoedeigenaren hebben met veel enthousiasme en betrokkenheid meegedacht.’ Zo zijn er 5000 enquêtes ingevuld en hebben 1200 jongeren via een speciale online tool laten weten hoe zij over de binnenstad denken. We zijn ook het gesprek aangegaan. Zowel in een werkgroep van 50 personen als tijdens straatbijeenkomsten, met een groep jongeren en tijdens de binnenstad-ateliers voor verschillende doelgroepen.
In de Lutherse Kerk staan borden waarop sfeerimpressies te zien zijn en kunnen bezoekers aangeven of zij zich in dit beeld herkennen of dat ze nog iets missen. Ook zijn er leden van het programmateam Binnenstad aanwezig om vragen te beantwoorden en toelichten te geven.

Ondernemers

In de avond is er een speciale bijeenkomst voor ondernemers, vastgoedeigenaren en culturele- en maatschappelijke instellingen. Daar wordt onder andere het online warenhuis officieel geopend, een website die het centrum van Purmerend ook digitaal op de kaart zet. Wethouder Hegger: ‘Deze website is een mooi voorbeeld van een goede samenwerking. Ik ben blij om te zien dat we elkaar in Purmerend weten te vinden en zo met elkaar de nieuwe binnenstad vorm kunnen geven. Vastgoedeigenaren, ondernemers, PRO, BIZ allemaal zijn ze betrokken. Zo zorgen we voor nieuw elan in de binnenstad en gaan we de binnenstad in de picture zetten. Voor Purmerend en de regio.’

Extra bijeenkomst in mei

Mocht het niet lukken om overdag op 21 april langs te komen, dan kunnen geïnteresseerden op een avond in mei de beelden bekijken en erop reageren. De informatie over deze inloopavond staat binnenkort op de website www.purmerend.nl/binnenstad.