Fietsevenement Doortrappen! gestart

Op vrijdagochtend 13 mei openden wethouder Mario Hegger en wethouder Harry Rotgans bij IJs- en Inlineskateclub Purmerend op ludieke wijze het fietsevenement voor ouderen Doortrappen! Op een smoothiefiets bereidden zij een verse smoothie.

Programma

Verschillende organisaties gaven doorlopend presentaties en demonstraties. Naast tips om zo lang mogelijk verantwoord en veilig te kunnen blijven fietsen, vertelden deskundigen van het loket Wmo over hulpmiddelen en financiële ondersteuning. Ook was er een gratis orentest. Verder waren er tientallen gratis fietsspiegels beschikbaar.

Nederland fietsland

'Nederland is een écht fietsland en fietsen kent vele voordelen. Deze praktische vervoerswijze is goed voor de gezondheid. Een evenement als dit waar het belang van fietsen centraal staat, sluit naadloos aan op twee pijlers van onze sportvisie, namelijk inclusief sporten en bewegen en vaardig in bewegen. Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de financiële middelen uit het lokale sportakkoord,' aldus wethouder Hegger (Sport). Wethouder Rotgans (Gezondheidszorg, Welzijn en Ouderenzorg): 'Het is belangrijk dat senioren langer, veiliger én met plezier blijven fietsen. Mede daardoor blijf je langer mobiel en vitaal. Iets dat enorm waardevol is. Daarnaast wordt het steeds drukker op de weg. Extra aandacht voor fietsveiligheid is dan ook essentieel. Op dit moment geldt er landelijk een helmplicht voor e-bikes die sneller dan 25 km per uur rijden. Echter adviseren wij ouderen deze helm ook te gebruiken bij e-bikes die minder snel rijden.”

Initiatief van meerdere organisaties

Spurd en de gemeente Purmerend willen oudere inwoners ondersteunen zodat zij veilig en met plezier zo lang mogelijk door kunnen blijven fietsen. Om dit te faciliteren is het programma Doortrappen! ingezet. Dit is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, en wordt uitgevoerd door Twijnstra Gudde, bureau Ideate en met medewerking van partners als Veilig Verkeer Nederland, VeiligheidNL, BOVAG, Fietsersbond en vele andere organisaties.