Medeleven slachtoffers aardbeving Marokko en overstroming Libië

Aardbeving Marokko

Op 8 september is Marokko getroffen door een aardbeving. Daags na de aardbeving wordt duidelijk hoe groot de verwoesting in het Atlasgebergte is en wat de bewoners daar meemaken. Zij zijn overvallen door het natuurgeweld en nu heerst ook de angst voor naschokken. In Libië speelde afgelopen weekend een even grote natuurramp: kustplaatsen zijn door Storm Daniel volledig overstroomd.

Aardbeving Marokko

Er zijn in Marokko tot nu al 2800 doden te betreuren en vele mensen zijn gewond. Veel van de getroffen plaatsen liggen in afgelegen gebied en zijn moeilijk te bereiken vanwege beschadigde wegen. Hulpverleners doen er alles aan om in het hele gebied hulp te verlenen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vanuit Nederland 5 miljoen euro toegezegd voor noodhulp in Marokko.

Burgemeester Ellen van Selm: “Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun naasten. Betrokken familieleden en vrienden in ons land en onze Purmerendse gemeenschap volgen het nieuws op de voet en willen op een of andere manier hulp bieden. De mensen daar hebben dringend voedsel, onderdak, slaapspullen en water nodig. Ook in Purmerend ontstaan er initiatieven om hulpgoederen in te zamelen. Dat is heel mooi om te zien.”


Wilt u de mensen in Marokko via een landelijk initiatief steunen?

Nadat de zware aardbeving Marokko trof, opende het Rode Kruis Giro 6868 om hulp te kunnen bieden aan de slachtoffers. Het gedoneerde geld gaat naar de hulp die de Marokkaanse Rode Halve Maan – zoals het Rode Kruis heet in Marokko – verleent in het rampgebied. U kunt aan dit initiatief doneren.

Meer informatie

Informatie voor getroffenen in Marokko en verwanten in Nederland leest u op de website van Rijksoverheid.

Overstroming Libië

In Libië speelde afgelopen weekend een even grote natuurramp: kustplaatsen zijn door Storm Daniel volledig overstroomd met vele doden tot gevolg. “Onze gedachten gaan ook uit naar de slachtoffers en inwoners in onze gemeenschap die Libische familie of vrienden hebben”, aldus burgemeester Ellen van Selm namens het college.

Wilt u de mensen in Libië via een landelijk initiatief steunen?

De mensen in Libië kunnen alle hulp goed gebruiken. Hiervoor opende het Rode Kruis Giro 7447. Doneren kan via de website van het Rode Kruis of via IBAN-nummer NL67INGB0000007447.

Heeft u een initiatief waarbij u ondersteuning nodig heeft?

Dan kunt u contact opnemen met het klantcontactcentrum van de gemeente. U kunt telefonisch via 0299 452 452 of per mail kcc@purmerend.nl uw vraag stellen of ondersteuning vragen.