Rondje Cultuur - In gesprek met Cultuurhuis Wherelant

kind aan het schilderen

Purmerend en Beemster hebben zoveel moois te bieden op het gebied van kunst en cultuur. De komende tijd lichten we verschillende culturele instellingen in onze gemeente uit. De medewerkers en vrijwilligers vertellen met passie en vol enthousiasme over hun culturele missie en aanbod.

"Beleef het plezier van beeldende kunst, fotografie, vormgeving, theater en dans. Daag jezelf uit om creatief aan de slag te gaan. Beginner of gevorderd, jong of oud, met of zonder beperking. Cultuurhuis Wherelant biedt dit allemaal." José van den Hurk (directeur-bestuurder) en Jessica Tepe (coördinator marketing & communicatie) vertellen over Cultuurhuis Wherelant en wat het zo bijzonder maakt.

40 jaar Cultuurhuis Wherelant

In september 2023 vierde Cultuurhuis Wherelant groot feest. Ze bestaan dit jaar namelijk 40 jaar, dit vierden ze de hele maand. Ze zijn ooit begonnen als een soort ‘zolderkamer idee’. Een groepje vrijwilligers startten een organisatie waar zij schildercursussen aanboden. Ze groeiden uit naar een cursusbureau met veel verschillende cursussen en workshops in allemaal kunstvormen. Hun doelstelling is: kunst en cultuur beschikbaar maken voor iedereen in Purmerend en omstreken.

Edelsmeden en tuinontwerp

Het aanbod van Cultuurhuis Wherelant bestaat uit verschillende onderdelen. Als eerst bieden ze reguliere cursussen van schilderen naar edelsmeden en van fotografie naar tuinontwerp. De laatste 15 jaar richten ze zich op een bredere doelgroep. Ze vinden het heel belangrijk dat kunst en cultuur beschikbaar is voor iedereen, ook mensen voor wie het niet altijd even vanzelfsprekend is. Ze stellen zich open voor alle scholen in Purmerend, Beemster en de regio. Ze geven kunst en cultuur lessen in het primair, speciaal en voortgezet onderwijs. Daarnaast organiseren ze losse projecten. Denk hierbij aan de activiteiten tijdens de PurVak.

Theaterschool Flexibel

Omdat Cultuurhuis Wherelant zich op alle doelgroepen focust, hebben ze ook cursussen voor speciale groepen. Ze organiseren cursussen en trainingen voor onder andere mensen met een verstandelijke beperking, GGZ achtergrond, Parkinson, Dementie of kinderen die in armoede opgroeien. ”Het mooiste van Cultuurhuis Wherelant zijn de projecten waar mensen die normaal niet zo makkelijk met kunst en cultuur in aanraking komen, toch de gelegenheid hiervoor krijgen” vertelt José. Afgelopen jaar zijn ze een nieuwe pilot gestart, Flexibel de Theaterschool. Dit is een theaterschool voor jongeren met een beperking. Deze jongeren kunnen vanuit het speciaal onderwijs een tweejarige acteursopleiding volgen bij Cultuurhuis Wherelant. Zodat ze helemaal klaar zijn voor de theaterwereld.

Verhuizen naar een centrale locatie

In de toekomst blijft Cultuurhuis Wherelant zich ontwikkelen. Er zijn plannen om te verhuizen naar een gebouw dichterbij het centrum. Zo zijn ze makkelijker te bereiken en zichtbaarder voor alle inwoners. Ook willen ze graag doorgaan met Flexibel de Theaterschool en hier een vaste opleiding van maken. Ook jongeren met een beperking moeten de kans krijgen om hun dromen te kunnen volgen. Uiteindelijk zouden ze dit zelfs graag landelijk willen uitbreiden.

Samenwerkingen

De vraag wie de samenwerkingspartners van Cultuurhuis Wherelant zijn kan beter anders geformuleerd worden. Met wie heeft Cultuurhuis Wherelant géén samenwerking? Ze vinden juist dat de kracht van wat ze doen ontstaat door samenwerkingen. Daarom werken ze samen met verschillende zorginstellingen, met scholen, Reakt, Zorgcirkel en nog meer. Een andere belangrijke partner is Spurd, want eigenlijk doen ze het zelfde werk. Het welzijn van mensen vergroten. Spurd doet dit doormiddel van bewegen en Cultuurhuis Wherelant doormiddel van kunst.

Benieuwd naar meer?

De kracht van Cultuurhuis Wherelant is soms lastig over te brengen met alleen woorden, want sommige onderwerpen moeten juist uitgebeeld worden. Daarom hebben ze hun website uitgebreid met filmpjes van verschillende projecten om zo echt te laten zien wat zij doen. Iedereen is welkom om een keer langs te gaan, om zelf de sfeer mee te maken.

Bekijk hier de website van Cultuurhuis Wherelant