Uitreiking boek ‘Purmer 400’
In 2022 bestond de droogmakerij Purmer 400 jaar. Dit is gevierd met festiviteiten, tentoonstellingen, films en foto’s. Over de nu - niet of nauwelijks meer- zichtbare elementen in het landschap is weinig geschreven. Dit was aanleiding voor de gemeente Purmerend om onderzoek te laten doen naar de archeologische en landschappelijke elementen en structuren in de droogmakerij. Droogmakerij de Purmer ligt in de gemeenten Edam-Volendam, Purmerend en Waterland. De publicatie Purmer 400 is het resultaat van dit onderzoek.
Woensdag 25 september reikte Pieter Floore van Hollandia Archeologen het boek uit aan wethouder Marisa Kes van gemeente Edam-Volendam, wethouder Astrid van de Weijenberg van gemeente Waterland en wethouder Pascal Verkroost van gemeente Purmerend.
Van veenmoeras naar droogmakerij
Het gebied veranderde vanaf circa 4000 jaar geleden, van veenmoeras, veenrivier de Purmer en het Purmermeer naar droogmakerij de Purmer. In de vroege middeleeuwen begon men het veen vanuit de veenrivier de Purmer te ontginnen voor akkerland en bewoning. Door ontginning en ontwatering klonk het veen in, werden delen van het veen door golven weggeslagen en ontstond het Purmermeer. 400 jaar geleden werd het Purmermeer drooggelegd en ingericht.
Het landschap van de Purmer bevat plekken met interessante verhalen
Archeologisch onderzoek laat zien dat resten van voormalige buitenplaatsen en windmolens maar ook boerderijen, overige bouwwerken en de ligging van molengangen nieuwe informatie toevoegt. In de publicatie is de geschiedenis van het landschap samen met de verhalen beschreven en met kaartmateriaal geïllustreerd.
Het boek is geschreven door G.P. Alders, Hollandia Archeologen en kost €10,- en is te koop bij het Waterlands Archief en de VVV Museum winkel van het Purmerends Museum in Purmerend.
Afbeelding: Uitreiking publicatie Purmer 400 aan wethouder Marisa Kes van gemeente Edam-Volendam, wethouder Astrid van de Weijenberg van gemeente Waterland en wethouder Pascal Verkroost van gemeente Purmerend.