Wethouder Coen Lageveen onthult eerste groene abri in Purmerend

groene abri wethouder coen lageveen

Vandaag heeft wethouder Coen Lageveen het eerste groene bushokje in Purmerend onthuld. Deze abri bevindt zich voor het stadhuis aan de Purmersteenweg en is voorzien van een groen sedumdak en LED-verlichting.

Het klimaat verandert. Het wordt warmer, droger, natter en er is een toenemende kans op overstromingen vanuit de zee en de rivieren. Klimaatadaptie is daarom voor de gemeente Purmerend een belangrijk deel in onze duurzaamheidsopgave. Daarom wil de gemeente graag dat alle abri’s in de stad steeds duurzamer worden. Momenteel zijn er in Nederland al een aantal gemeenten waarbij de abri’s een groen sedumdak hebben. Dit draagt bij aan de biodiversiteit en zorgt ervoor dat de abri's in de zomer koeler zijn. Ook het regenwater wordt op deze manier vertraagd afgevoerd op het riool.

Eind volgend jaar moet er in de gemeente een aanbesteding voor de abri's plaatsvinden. Daarom is besloten om vooruitlopend op deze aanbesteding een proef te doen met dit type abri’s om te bekijken of dit de gewenste duurzaamheidsresultaten oplevert. De eerste groene abri bevindt zich voor het stadhuis aan de Purmersteenweg, voor de nieuwe parkeergarage waar later dit jaar bovenop de parkeergarage een mooi groen buitengebied gerealiseerd gaat worden.

Wethouder Coen Lageveen is enthousiast over de groene abri: “Als gemeente willen wij onze verantwoordelijkheid nemen om bij te dragen aan een duurzamere stad. Het plaatsen van groene abri’s is een mooi voorbeeld van hoe we dit kunnen doen. We hopen dat deze proef ons laat zien dat we straks alle abri’s in Purmerend op deze manier kunnen gaan uitvoeren.”

Gemeente Purmerend werkt toe naar een klimaatbestendige en waterrobuuste leefomgeving in 2050. Klimaatbestendigheid is essentieel om te waarborgen dat Purmerend in fysiek, sociaal en economisch opzicht aantrekkelijk blijft voor bewoners, bedrijven en bezoekers.