Eikenprocessierups

De eikenprocessierups komt ieder jaar terug. Vooral in de maanden mei, juni en juli bestrijden we de rups. Maar u kunt zelf ook wat aan bestrijding doen in uw eigen tuin.

De populatie van de eikenprocessierups is enorm gegroeid. Een vervelende zaak, want de brandhaartjes die loskomen tijdens het vervellen zorgen voor gezondheidsklachten bij mens en dier. De rups is vooral in de maanden mei, juni en juli te vinden in de eikenbomen verspreid over de gehele gemeente.

Wat doen we om de rups te bestrijden?

Bij bomen die bij ons bekend zijn als besmet, wordt eerst gekeken of deze onder gemeentelijk beheer vallen of onder beheer van het waterschap, de provincie of Rijkswaterstaat. Vervolgens wordt het nest zo snel mogelijk opgezogen. De boom lijdt hier niet onder en kan gewoon door blijven groeien. De nesten worden afgevoerd naar een gecertificeerd bedrijf.

Melding maken

Heeft u een nest gezien? Geef de locatie van de boom dan door aan het Klantcontactcentrum op 0299 452 452, via onze social media-kanalen of ons Whatsapp-nummer op 06 22 24 60 60.

Ook kunt u de melding doorgeven via de Mijn Gemeente app in de Google playstore of Apple store.

Heeft u een eikenboom op uw eigen terrein en wilt u de rups vermijden, dan kan het helpen om een koolmezenkast in uw tuin te plaatsen. Koolmezen zijn natuurlijke vijanden van de rups en zij kunnen voorkomen dat de rups zich (opnieuw) in uw boom nestelt. Vermoedt u toch dat er een nest zit? Dan kunt u het beste een bestrijdingsbedrijf inschakelen.

De brandharen die loskomen van de rups zorgen voor lichamelijk ongemak. Vermijd daarom gebieden waar eikenprocessierupsen zijn gespot en kom niet in contact met de rups of een leeg nest. Bezoekt u toch een natuurgebied? Zorg dan voor goed aansluitende kleding en bedek de hals, armen en benen.

De brandharen zijn heel fijn en licht waardoor ze door de wind meegevoerd worden. Dit betekent dat u geen direct contact hoeft te hebben met de rups om overlast te ervaren. De meest voorkomende klachten zijn jeuk, huiduitslag, jeukende en pijnlijke ogen. Bij inademing kunt u ook irritaties in het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen voelen.

Bij jeuk is het verstandig om de kleding zo snel mogelijk uit te trekken en met plakband of een kledingroller over de huid te gaan. Zo trekt u de meeste brandharen los. Spoel daarna de huid en ogen af met lauw water en probeer zo min mogelijk te krabben en wrijven. Bij erge jeuk kan zalf met menthol, aloƫ vera of calendula goed werken. Heeft u ernstige klachten? Neem dan contact op met uw huisarts. De gedragen kleding kunt u het beste zo snel mogelijk wassen op een temperatuur van 60 graden.

Helaas is gebleken dat ook dieren overlast kunnen hebben van de brandharen. Voorkom daarom dat uw (huis)dier in contact komt met de rups en lege nesten. Vermoedt u dat uw (huis)dier klachten heeft? Spoel dan de bek, huid en ogen goed met water. Bij allergische reacties is het advies om direct contact op te nemen met de dierenarts.

Meer informatie over de eikenprocessierups, klachten en wat u zelf kunt doen leest u op de website van de GGD.