Vragen en antwoorden verkiezingen 2023

Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen en antwoorden over de verkiezingen Provinciale Staten en het waterschap op 15 maart 2023

Staat uw vraag er niet tussen, stel dan uw vraag via bureauverkiezingen@purmerend.nl of bel 0299 452 454.

De verkiezingen van Provinciale Staten en het waterschap zijn op 15 maart 2023.

U mag stemmen als u:

• de Nederlandse nationaliteit heeft;
  • 18 jaar of ouder bent op 15 maart 2023;
  • woont in de provincie Noord-Holland;
  • niet uitgesloten bent van het kiesrecht.

U mag stemmen als u:

• 18 jaar of ouder bent op 15 maart 2023;
  • niet uitgesloten bent van het kiesrecht;
  • inwoner bent van een waterschap. U heeft stemrecht in het waterschap waar u woont op de dag van de kandidaatstelling. Dat is 44 dagen voor de verkiezingen.

U ontvangt uw stempas uiterlijk 2 weken voor de verkiezingen. Bij deze verkiezingen is dat 1 maart 2023.

• Bent u na 30 januari 2023 verhuisd binnen de gemeente, dan krijgt u uw stempas op het oude adres toegestuurd.
  • Bent u na 30 januari 2023 in de gemeente Purmerend komen wonen, dan krijgt u geen stempas toegestuurd en kunt u niet stemmen voor deze verkiezingen.
  • Bent u voor 30 januari 2023 verhuisd, dan kunt u een vervangende stempas aanvragen. Vraag een vervangende stempas via DigiD aan.

Let op! Als u een vervangende stempas heeft aangevraagd en u vindt uw oude stempas terug, dan kunt u met de oude stempas niet meer stemmen.

Als u zelf niet kunt stemmen, dan kunt u iemand anders machtigen die zelf ook in de provincie Noord-Holland woont. Op de pagina Volmacht leest u hoe dit werkt.

Ja dat kan, hiervoor moet u een kiezerspas aanvragen. Op de pagina Kiezerspas, stemmen in een andere gemeente, leest u hoe u dit doet.

De kandidatenlijst krijgt u uiterlijk 4 dagen voor de verkiezingsdag opgestuurd. Deze ontvangt u uiterlijk 10 maart 2023.

U kunt bij alle stembureaus in de gemeente Purmerend stemmen. Op de pagina Waar kan ik stemmen vindt u een overzicht van de stembureaus.

Wilt u in een andere gemeente stemmen? Lees dan op de pagina Kiezerspas, in een andere gemeente stemmen hoe u dit doet.

Alle stembureaus zijn (rolstoel)toegankelijk, behalve de verkiezingsbus.

Uw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn. Bij ‘geldig tot’ moet 16 maart 2018 staan of een datum daarna.

De kandidatenlijsten met de personen waarop u kunt stemmen worden uiterlijk 11 maart 2023 bij u thuis bezorgd.

Neem contact op met team Burgerzaken via 0299 452 452.

U kunt op verschillende manieren hulp krijgen bij het stemmen. Op het stembureau mag een medewerker u uitleg geven over hoe u kunt stemmen. Kunt u door een lichamelijke beperking zelf niet stemmen? Dan mag u hulp krijgen in het stemhokje. Bijvoorbeeld als u slechtziend of blind bent of de ziekte van Parkinson heeft. U kunt zelf iemand meenemen om te helpen, of een stembureaulid om hulp vragen. Op de pagina Stemmen voor kiezers met een beperking vindt u meer informatie.

Stemmen met een visuele beperking in het stadhuis

In het stadhuis is een speciale stemmal met audio-ondersteuning voor kiezers met een visuele beperking. Weten hoe dit werkt? Bekijk of luister dan de video Hoe werkt stemmen met een stemmal?

Een lege stem heeft geen invloed op de zetelverdeling. Voor de berekening van de uitslag en de kiesdeler/kiesdrempel worden uitsluitend de op de kandidaten uitgebrachte stemmen geteld.

Het is dus een misverstand dat een lege stem naar de grootste partij gaat. Lees meer informatie over lege en ongeldige stemmen op de website van de Kiesraad.