Als u bezwaar wilt maken tegen een besluit van de gemeente dan geldt het volgende:
- Het besluit moet aan u gericht zijn of u moet belanghebbende zijn.
en:
- U bent het niet eens met het besluit, óf
- U vindt dat de gemeente ten onrechte géén besluit heeft genomen. De gemeente heeft schriftelijk geweigerd een besluit te nemen of de gemeente heeft niet gereageerd op uw aanvraag/verzoek en u bent het hier niet mee eens, óf
- Indien de gemeente het besluit te laat heeft genomen.
Indieningstermijn
U moet uw bezwaarschrift indienen binnen zes weken nadat het besluit is bekendgemaakt. Het besluit is bekendgemaakt op de dag dat het naar u is verzonden of op de dag dat het besluit is gepubliceerd in Purmerend Totaal.
Heeft u niet genoeg tijd voor het schrijven van een volledig bezwaarschrift, dan kunt u bij het indienen van het bezwaarschrift vragen of u de redenen van uw bezwaar later mag indienen. Daarvoor krijgt u dan meestal extra tijd om het bezwaarschrift aan te vullen.
U kunt ook bezwaar indienen als het besluit niet aan u gericht is. U moet dan een rechtstreeks, actueel, persoonlijk en betrokken belang hebben bij het besluit van enige betekenis. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er bomen in de nabijheid van uw woning met een kapvergunning worden gerooid.
Wat moet er in het bezwaarschrift staan
In uw bezwaarschrift geeft u aan waarom u het niet eens bent met het besluit van de gemeente. Dit moet er in elk geval in staan:
- uw naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer
- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft
- een kopie of een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt. U kunt ook het kenmerknummer van het besluit doorgeven
- de argumenten van uw bezwaar
- eventueel aangevuld met documenten die uw argumenten kunnen ondersteunen
- uw handtekening.
Bezwaarschrift moet compleet zijn
Als uw bezwaarschrift niet aan de voorwaarden voldoet, krijgt u hiervan schriftelijk bericht. U krijgt dan de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat uw bezwaarschrift alsnog aan de eisen voldoet. Doet u dat niet, dan wordt uw bezwaarschrift niet in behandeling genomen (niet-ontvankelijk verklaard).
Bezwaar maken namens iemand anders
Maakt u namens iemand anders bezwaar? Dan moet dat duidelijk in het bezwaarschrift staan. Hiervoor moet u gemachtigd zijn (dit geldt niet voor advocaten).
Een voorbeeld van een machtiging vindt u op het onderdeel Voorbeelden.
U kunt uw bezwaarschrift adresseren aan:
Gemeente Purmerend óf gemeente Beemster
t.a.v. Team Juridische en Veiligheidszaken
Postbus 15
1440 AA Purmerend