Purmerend Pride

regenboogvlaggen in Purmerend

De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen in Purmerend open en veilig zichzelf kan zijn. Dat je de vrijheid hebt om te houden van wie je wilt en dat je zichtbaar jezelf kunt zijn. In Purmerend worden diverse activiteiten georganiseerd voor de lhbti+ gemeenschap én om de sociale inclusie in de Purmerendse samenleving te bevorderen. Onder andere Purmerend Pride. Dit doen we samen met verschillende organisaties uit Purmerend en Beemster.

Pride 2023

Dit jaar is Purmerend Pride van 9 tot en met 15 oktober 2023. In die week worden verschillende activiteiten georganiseerd. Bijvoorbeeld de theatervoorstelling Who's afraid of Oscar Wilde in Theater De Verbeelding op 15 oktober.

Who's afraid of Oscar Wilde bij Theater De Verbeelding

Who's afraid of Oscar Wilde is een zwarte komedie over de kinderwens van Vera en Sinem. Het strandt al snel wanneer ze erachter komen dat ze beiden het kind willen dragen om zo ‘hun eigen genen terug te zien’.

Activiteiten Purmerend Pride 2023

Coming-Outdag (11 oktober) is de dag waarop je viert dat iedereen open kan zijn over wie ze zijn. In Nederland vieren we Coming-Outdag sinds 2009, in de Verenigde Staten viert men het al sinds 1988. Traditiegetrouw gaat op 11 oktober de regenboogvlag op veel plekken hoog in de vlaggenmast en worden er allerlei activiteiten georganiseerd rondom uit de kast komen. bron: GSA Netwerk

Op deze dag hangt de regenboogvlag ook in Purmerend bij het Stadhuis in de vlaggenmast.

Op woensdag 11 oktober organiseert Stichting Wonen en Zorg Purmerend in samenwerking met Zorgcirkel, Stichting Roze en de Regenboog Purmerend en Stichting Transgenders Noord-Holland in het kader van de ‘Pride Purmerend’ de ‘Coming OuD dag’. De dag is bedoeld om het onderwerp diversiteit bij de roze ouderen op een laagdrempelige manier op de kaart te zetten en hier aandacht aan te geven. Op verschillende locaties wordt de regenboogvlag gehesen. Op de ‘Coming OuD dag’ wordt op de locaties van SWZP en Zorgcirkel op een passende en feestelijke manier aandacht gegeven aan het onderwerp diversiteit. Iedereen is welkom.

Tijden/Locatie

 • SWZP ‘de Tien Gemeenten’ van 14.00 tot 16.00 uur: een (muzikale) pubquiz
 • SWZP ‘de Rusthoeve’ van 14.00 tot 16.00 uur: een (muzikale) pubquiz
 • SWZP ‘Heel Europa’ van 14.00 tot 16.00 uur: een (muzikale) pubquiz
 • Zorgcirkel ‘Triton’ van 14.00 tot 15.30 uur: Roze muziekbingo
 • Zorgcirkel ‘Zuidland’ van 14.00 tot 16.00 uur: Songfestival karaoke
 • Zorgcirkel ‘De Viervorst’ van 14.00 tot 16.00 uur: Roze muziekbingo
 • Zorgcirkel ‘Novawhere’ van 10.30 tot 15.00 uur: fotohokje met het slogan ‘Je mag zijn wie je bent’
 • Zorgcirkel ‘Molentocht’ van 14.00 tot 15.30 uur: DJ Henny, muziek met een roze tintje

Geert Rootmensen, longarts in het Dijklander Ziekenhuis, en Karin Pool, longarts in het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk, spreken over hun werk voor Roze in Wit, de stichting die staat voor meer zichtbaarheid van LHBTI+ in de zorgsector. De missie van de stichting is het vergroten van zichtbaarheid van LHBTI+, omdat deze zichtbaarheid sterk bij kan dragen aan een veiligere en meer gelijkwaardige (lees: LHBTI+ friendly) werkplek, wat ook een positieve uitstraling zal hebben naar LHBTI+ patiënten.

Er is op deze avond ook gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen over het onderwerp. Voor wie is deze avond bedoeld? Voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp, of je nu zelf in de zorg werkt, als patiënt affiniteit hebt met het onderwerp of anderszins: welkom! Bekijk Publieksavond Dijklander Ziekenhuis voor meer informatie.

 • Datum: woensdag 11 oktober van 20.00 tot 21.30 uur
 • Locatie: Dijklander Ziekenhuis, Waterlandlaan 250 in Purmerend, vergaderzaal C

De met killerheels gewapende initiatiefnemer Rikkert van Huisstede presenteert een kleurrijke parade van spelers die vertellen, zingen, rappen, grappen, dansen, kortom: we trekken deze avond alles uit de kast. En hokjes? Die zijn er om je in om te kleden tot wie je echt bent.

Een feestelijke ontmoetingsavond van Stichting Transgenders Noord-Holland. Dit keer het Oktoberfeest met bijbehorende dirndle en/of lederhosen kleding (niet verplicht). Met als speciaal gastoptreden de 'Supertolle Jodeltilly aus Volendam'. Tevens is er deze avond een koud buffet. Stichting Transgenders Noord-Holland is een organisatie bestaande uit vrijwilligers die in teamverband transgenders en hun partners begeleiden en laten weten dat ze er niet alleen voor staan.

 • Datum: 13 oktober vanaf 19.00 uur.
 • Locatie: Cultuurhuis Wherelant, Van IJsendijkstraat 403, Purmerend.
 • Kosten: vrij entree

Filmhuis Purmerend en Stichting Transgenders Noord-Holland vertonen de volgende film:

Joyland is het oudste pretpark van Lahore , de hoofdstad van de Pakistaanse provincie Punjab. Het is een plek waar mensen zoals Haider en zijn zwangere echtgenote Mumtaz graag even al hun zorgen vergeten. Zij leeft dagelijks met de druk die de patriarchale samenleving van Pakistan haar oplegt – ze moet een zoon ter wereld brengen – en hij loopt rond met een groot geheim. Haider werkt namelijk stiekem als achtergronddanser bij Biba , een transvrouw die optreedt in een exotische dansclub. Als hij ook nog eens verliefd wordt op haar , barst er een cultuurclash los die zijn conservatieve omgeving op losse schroeven zet.

 • Datum: 13 en 14 oktober 2023 om 20.00 uur
 • Locatie: Filmhuis Purmerend, Kerkstraat 11 in Purmerend

Een veilig zwemklimaat is, helaas, niet voor iedereen vanzelfsprekend. Wij vinden het belangrijk bij te dragen aan betere/grotere acceptatie van LHBTIQ+’ers in de sport. Daarom zetten we ons deze avond extra in voor LHBTIQ+’ers, hun naasten en iedereen die zin heeft in een gezellige avond. We zullen de avond ook invullen met uitdagende, sportieve en leuke workouts als: FloatFit, Paaldansen, FloatFit Yoga (Balance), AquaKickboksen en natuurlijk heerlijke muziek! Uiteraard kun je ook gewoon lekker dobberen op roze opblaas flamingo’s, genietend van het feestje om je heen! Kom op tijd (19.00-19.15) voor een gezellige opening! De avond is inclusief hapjes en (alcoholvrije) drankjes! Wij zien je graag!

Profiteer van het Pride Combinatieticket voor de twee voorstellingen in de Purmaryn en Theater De Verbeelding: € 25,00

 • Good Boy, Jürgen Theuns – Toneel – Theater de Purmaryn : 19.00 uur (Losse kaarten € 19,50)
 • High!, Danstheater AYA – Dans – Theater De Verbeelding: 21.30 uur (Losse kaarten 17,50)
 • Silent Disco – P3 Foyer: 22.30 uur

In het weekend van Pride Purmerend stralen de podia van Purmerend in alle kleuren van de regenboog. Een dag waarop we vieren dat je in vrijheid jezelf kunt zijn. Er is een afwisselend programma. Je start in Theater de Purmaryn met het toneelstuk Good Boy van Jürgen Theuns. Het is een persoonlijke voorstelling over hoe het is om je ‘anders’ te voelen. Hij stelt de vraag: kunnen we werkelijk zijn wie we willen zijn? Drag Queen Sedergine neemt je daarna – met een komische act – mee naar de foyer van P3 en Theater De Verbeelding waar je je laat meevoeren door het zinderende High! van Danstheater AYA over high on life! Een dansvoorstelling over extreme levenslust. De drive om alles te voelen en te ervaren. Na High! start de Silent disco. #youareincluded

Geniet, wees trots, wees vrij, wees jezelf!

Website Theater de Purmaryn

Website Theater De Verbeelding

Website Pop- & Cultuurpodium P3

De kaartverkoop gaat als volgt: je bestelt en betaalt bij de Verbeelding of de Purmaryn. Je ontvangt van beide theaters een toegangskaart per mail.

Een voorstelling over extase, lust, verslaving en depressie. In het kader van Pride Purmerend. High gaat over high on life! Een dansvoorstelling van huischoreograaf Anne Suurendonk over extreme levenslust. De drive om alles te voelen en te ervaren. In extase raken en in het hier en nu zijn. Laten we alles eruit halen wat erin zit en het leven vieren.

Good Boy is een hedendaags 'coming of age' verhaal, dat als doel heeft invoelbaar te maken hoe het is om ‘anders’ te zijn. De voorstelling is tegelijkertijd een hart onder de riem voor hen die dat zijn en een steun in de rug voor hen die voor deze mensen op willen komen. Jürgen Theuns vertelt, speelt en zingt het verhaal van zijn leven, bijgestaan door een jonge acteur die Jürgen als puber speelt. Het is een voorstelling die dieper op de populaire thematiek over gender, seksuele voorkeur en identiteit ingaat. Kunnen we werkelijk zijn wie we willen zijn?

De kinderwens van Vera en Sinem strandt al snel wanneer ze erachter komen dat ze beiden het kind willen dragen om zo ‘hun eigen genen terug te zien’. Op de vaste vrijdagmiddagborrel komen ze met ‘een out of the box plan’, waarvan ze geen idee hebben hoe het bij hun partners gaat vallen. Het gezelschap maakt een respectvolle knipoog naar Who’s afraid of Virginia Woolf – het befaamde relatiedrama van Edward Albee – en maakt er een zwarte keukentafelkomedie van. Over queer dertigers en de relatieperikelen van nu. Daan van Bendegem schreef het op in rake dialogen en schetst een portret van een generatie waarin queer Millennials worstelen met treurig makende uitdagingen, maar vooral ook lachwekkend herkenbaar zijn.

Blue Jean is het indrukwekkende speelfilmdebuut van de Britse regisseur en scenarioschrijver Georgia Oakley. De film laat zien dat er voor iedereen plaats is in de wereld. Ook als de samenleving obstakels opwerpt, kun je leren jezelf te zijn. Jean (Rosy McEwen) is gymdocent op een middelbare school. Het is 1988 en de regering van Thatcher neemt een wet aan, die de promotie van homoseksualiteit verbiedt (Clause 28). Op school is Jean niet open over haar seksualiteit. Zo ver is ze zelf nog niet, maar deze nieuwe wet maakt het nu ook onmogelijk. Door de komst van een nieuwe leerlinge wordt Jean uiteindelijk toch gedwongen keuzes te maken. Blue Jean werd geselecteerd voor het Giornate degli Autori-programma van het Filmfestival van Venetië, waar het bekroond werd met de Publieksprijs. De film won vier British Independent Film Awards, waaronder die voor de Beste Hoofdrol en Beste Debuterend Scenarioschrijver.

 • Datum: Dinsdag 17 oktober om 13.30 en 20.00 uur
 • Locatie: Filmhuis Purmerend, Kerkstraat 11 in Purmerend.
 • Kaarten: via de website van het Filmhuis

Stichting ReR Purmerend organiseert maandelijks ReR-kitchen. Wat houdt dit in? Elke laatste vrijdag van de maand van 18.00 tot 20.00 uur komen LHBTI'ers en betrokkenen naar de Tilburykamer. Dit is een gezamenlijke eetactiviteit, waarbij iedereen iets te eten meeneemt voor de groep. Geïnteresseerden kunnen zich via Facebook RER of via Edith aanmelden, tel: 0628734911.

Iedereen hoort erbij

Diversiteit en inclusie zijn nog niet de norm in onze samenleving. Zo krijgen mensen van kleur, lhbti+ personen, mensen met een beperking en vrouwen nog altijd te maken met discriminatie en geweld. Nog lang niet iedereen kan zichzelf zijn, ook niet op het werk. In Purmerend ligt de focus voor een groot deel op lhbti+ jongeren. Veel hebben te maken met negatieve reacties van leeftijdsgenoten, pesten en geweld. Ook zijn ze meer kwetsbaar voor bijvoorbeeld depressie en zelfmoord. De regenboogvlag symboliseert dat iedereen uniek is en erbij hoort. Lhbti+ staat voor: lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, bi+ mensen, transgender personen, intersekse personen, queer-personen en anderen.