Regenbooggemeente

De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen in Purmerend open en veilig zichzelf kan zijn. Dat je de vrijheid hebt om te houden van wie je wilt en dat je zichtbaar jezelf kunt zijn. In Purmerend worden diverse activiteiten georganiseerd, voor de lhbtiq+ gemeenschap én om de sociale inclusie in de Purmerendse samenleving te bevorderen.

 

Diversiteit en inclusie zijn nog niet de norm in onze samenleving. Zo krijgen mensen van kleur, LHBTIQ+ personen en vrouwen nog altijd te maken met discriminatie en geweld. Nog lang niet iedereen kan zichzelf zijn, ook niet op het werk. In Purmerend ligt de focus voor een groot deel op LHBTIQ+jongeren. Veel hebben te maken met negatieve reacties van leeftijdsgenoten, pesten en geweld. Ook zijn zij meer kwetsbaar voor bijvoorbeeld depressie en zelfmoord. De regenboogvlag symboliseert dat iedereen uniek is en erbij hoort. LHBTIQ+ staat voor: lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mensen, transgender personen, intersekse personen, queer-personen en anderen.

In onderstaande video ziet u meer over de Regenboogweek in 2021. 

Purmerend Pride

Om te laten zien dat gemeente Purmerend een Regenbooggemeente is organiseren we elke jaar de regenboogweek, sinds 2022 heet dit Purmerend Pride, samen met verschillende organisaties uit Purmerend en Beemster. Daarnaast sluit de gemeente aan bij een aantal evenementen.

We vragen deze dag extra aandacht voor acceptatie van LHBTI’ers (lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en interseksuele personen). Iedereen moet zich namelijk geaccepteerd en veilig kunnen voelen, ongeacht geslacht, seksuele voorkeur of afkomst. Dit jaar gaat wethouder Rotgans in gesprek met scholieren.

De gemeente gaat van start met een onafhankelijke Regenboograad. Regenboograden zijn organen die gevraagd en ongevraagd advies kunnen geven aan de gemeente en bestuurders omtrent het regenboogbeleid. Als startpunt van dit proces organiseert de gemeente onder begeleiding van Movisie op 22 juni van 19:30-21:00 uur een open bijeenkomst op het Stadhuis, waar inwoners, organisaties en geïnteresseerden kunnen deelnemen aan een open gesprek.

Aanmelden voor 22 juni kan hier 

Nieuwe musical NKT Theaterschool: ‘Ik word een ster!?’

De nieuwe, bruisende musical van de NKT Theaterschool gaat over de magische plek waar dromen uitkomen, angsten overwonnen worden en vriendschappen voor het leven worden gesloten: het NKT zelf! In 'Ik word een Ster!?' leven we mee met de keuzes en dilemma’s, dromen en teleurstellingen van een groep leerlingen. De zeven voorstellingen wordt gespeeld door maar liefst 420 NKT-leerlingen in de leeftijd van 8 - 21 jaar en zijn te zien van 29 juni tot en met 3 juli ‘22. Meer informatie: website NKT en kaartverkoop via de website van de Purmaryn. 

Tijdens de Swim Pride in het Leeghwaterbad organiseert Spurd een avond die volledig in het teken staat van samenzijn en ontmoeting. Een veilig zwemklimaat is, helaas, niet voor iedereen vanzelfsprekend. We vinden het belangrijk bij te dragen aan betere/grotere acceptatie van LHBTIQ+’ers in de sport. Daarom zetten we ons deze avond extra in voor LHBTIQ+’ers, hun naasten en iedereen die zin heeft in een gezellige avond. We zullen de avond ook invullen met uitdagende, sportieve en leuke workouts als: FloatFit, Paaldansen, FloatFit Yoga (Balance), AquaKickboksen en natuurlijk heerlijke muziek!

Elk jaar organiseert de gemeente samen met partners de Purmerend Pride (voorheen Regenboogweek). Een week om de LHBTI-gemeenschap te steunen en te vieren dat we in Purmerend vinden dat alle mensen gelijkwaardig zijn ongeacht hun seksuele oriëntatie, (gender)identiteit of sekse. Dit organiseren we samen met verschillende organisaties en inwoners uit Purmerend en Beemster.

Sinds een aantal jaren wordt er op een groot aantal scholen in Purmerend op de tweede vrijdag van december Paarse Vrijdag gevierd. De dag dat iedereen zich solidair toont ten opzichte van diverse sekse-, gender- en seksuele identiteiten door iets paars te dragen, bijvoorbeeld paarse kleding. Dit wordt georganiseerd door Gender Sexuality Alliances (GSA’s) op scholen en COC Nederland. Naast dat het oogt als een vrolijk feestje, werkt het zo goed, dat Regenbooggemeenten nu steeds vaker de GSA’s faciliteren en scholen stimuleren een GSA op te zetten.

  • 18 april 2022 ReR kitchen Paas brunch (st. ReR)
  • Elke 2e dinsdag van de maand contact avond (tgng)
  • Elke laatste vrijdag van de maand ReR Kitchen (st. ReR)
  • Elke laatste zaterdag van de maand LHBTI café (café Alonso)
  • 1e zondag van het kwartaal Café Pride Purmerend starten weer in juli (st. ReR met Odion) voor mensen met een beperking
  • Elke 3e zaterdag van de maand Café Pride Wormer (Odion met St. ReR)

Kijk op de website van RER Purmerend voor alle informatie!

  • Vrijdag 8 april kleding ruilbeurs bij Cultuurhuis Wherelant
  • Iedere tweede vrijdag van de maand is er een contactavond bij Stichting Transgenders Noord-Holland
  • Elke laatste zaterdag van de maand LHBTI café (café Alonso)

Kijk op de website van Stichting Transgenders Noord-Holland voor alle informatie!

Samenwerkingspartners

Samenwerkingspartners zijn inclusiespecialist Barbara Oud, Stichting ReR, Stichting Transgenders Noord-Holland, Purmerends Museum, Clup Welzijn, Spurd, Theater De Verbeelding, Pop- & Cultuurpodium P3, Filmhuis Purmerend, NKT, Bibliotheek Waterland, Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek-Waterland, Paarse Vrijdagkrant, COC Nederland, de Gender Sexuality Alliance (GSA) en Discussiëren Kun Je Leren.

Sociale Wijkteams

Voor vragen of hulp kun je ook terecht bij maatschappelijk werk in je eigen buurt, via de Sociale Wijkteams, kijk op de website van Sociale Wijkteams Purmerend voor contactgegevens en informatie.

Discriminatie melden

Als u te maken krijgt met discriminatie, dan kunt u dit melden bij Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/ Waterland. Iedereen kan bij hen terecht voor steun en advies bij alle vormen van discriminatie en ongelijke behandeling.