Regenbooggemeente

De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen in Purmerend open en veilig zichzelf kan zijn. Dat je de vrijheid hebt om te houden van wie je wilt en dat je zichtbaar jezelf kunt zijn. In Purmerend worden diverse activiteiten georganiseerd, waaronder Purmerend Pride, voor de lhbti+ gemeenschap én om de sociale inclusie in de Purmerendse samenleving te bevorderen. Dit doen we samen met verschillende organisaties uit Purmerend en Beemster.

Purmerend Pride - Programma 8 t/m 19 oktober 2022

Purmerend Pride is een ruime week vol activiteiten voor lhbti+ Purmerenders en voor mensen die zich in willen zetten voor meer inclusie van lhbti+ mensen in Purmerend. Elk jaar organiseert de gemeente samen met partners de Purmerend Pride (voorheen Regenboogweek).

handen houden elkaar vast

Tijdens de Purmerend Pride staat ook de hal van het Stadhuis in het teken van Pride. Samen met het IHLIA archief is een expositie samengesteld van bijzondere objecten met een lhbti+ thema. Het IHLIA archief is dé erfgoedorganisatie op het gebied van lhbti+ in Nederland, en heeft de grootste collectie lhbti+ materialen in Europa. In de Openbare Bibliotheek Amsterdam verzamelt, bewaart en ontsluit het IHLIA archief relevante informatie over lhbti+ personen en hun geschiedenis, leefwereld en cultuur. Kijk voor meer informatie over het IHLIA archief op www.ihlia.nl.

Een speciale regenboogdienst in de Keyserkerk in Middenbeemster.

De eerste activiteit van Pride Purmerend (Swim Pride) vindt al in het weekend plaats, de maandag erop is er ook nog een officieel moment. Op uitnodiging van directeur Moncef Beekhof opent wethouder Harry Rotgans deze Purmerend Pride in het Purmerends Museum, in aanwezigheid van regenboogpartners en andere genodigden.

Discussiëren Kun Je Leren organiseert op 12 oktober in het kader van hun programma LHBTIQ+ emancipatie een dialoogsessie met middelbare scholieren op het Gerrit Rietveld College (besloten bijeenkomst).

Het Filmhuis Purmerend vertoont tijdens de Purmerend Pride twee films met een lhbti+ thema. Op vrijdagavond 14 oktober en dinsdagavond 18 oktober om 20:00 draait de film Grosse Freiheit. Op zaterdagavond 15 oktober om 20:00 draait de film The Shiny Shrimps. Kijk voor meer informatie over deze films, prijzen en tijden op www.filmhuispurmerend.nl.

Een gezellige Beierse Bingo in Cultuurhuis Wherelant! De Dirndls of Lederhosen mogen aan! De presentatie is in handen van niemand minder dan dragqueen Charité La Bustier, kaarten voor de bingo kosten €10,- (alleen contant betalen deze avond). www.transgendersnh.nl

Roze in Blauw is een landelijke eenheid en breed netwerk van de Politie voor lhbti+ gerelateerde zaken. Lhbti+ Nederlanders die te maken hebben met discriminatie, uitsluiting of geweld vanwege hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit kunnen advies inwinnen bij Roze in Blauw. Voor Purmerend Pride organiseert de Politie van Purmerend een bijeenkomst van Roze in Blauw, waarin de politie in gesprek gaat met de gemeenschap van Purmerend over het thema veiligheid van lhbti+ Purmerenders en de rol die de politie kan spelen in de gemeenschap.

  • Elke 2e dinsdag van de maand contact avond (tgng)
  • Elke laatste vrijdag van de maand ReR Kitchen (st. ReR)
  • Elke laatste zaterdag van de maand LHBTI café (café Alonso)
  • 1e zondag van het kwartaal Café Pride Purmerend starten weer in juli (st. ReR met Odion) voor mensen met een beperking
  • Elke 3e zaterdag van de maand Café Pride Wormer (Odion met St. ReR)

Kijk op de website van RER Purmerend voor alle informatie!

  • Iedere tweede vrijdag van de maand is er een contactavond bij Stichting Transgenders Noord-Holland
  • Elke laatste zaterdag van de maand LHBTI café (café Alonso)

Kijk op de website van Stichting Transgenders Noord-Holland voor alle informatie!

Helaas is de Swimpride gecancelled, er zijn te weinig kaarten verkocht om het event door te kunnen laten gaan.

Een veilig zwemklimaat is, helaas, niet voor iedereen vanzelfsprekend. Spurd vindt het belangrijk bij te dragen aan betere/grotere acceptatie van LHBTIQ+’ers in de sport. Daarom zet Spurd zich deze avond extra in voor LHBTIQ+’ers, hun naasten en iedereen die zin heeft in een gezellige avond. We zullen de avond ook invullen met uitdagende, sportieve en leuke work-outs als: FloatFit, Paaldansen, FloatFit Yoga (Balance), AquaKickboksen en natuurlijk heerlijke muziek! Deze avond wordt opgeluisterd door Miss Kimberley Clarck en zanger Tony Anderson.

Aankondiging van de SwimPride 2022

Diversiteit en inclusie zijn nog niet de norm in onze samenleving. Zo krijgen mensen van kleur, lhbti+ personen, mensen met een beperking en vrouwen nog altijd te maken met discriminatie en geweld. Nog lang niet iedereen kan zichzelf zijn, ook niet op het werk. In Purmerend ligt de focus voor een groot deel op lhbti+ jongeren. Veel hebben te maken met negatieve reacties van leeftijdsgenoten, pesten en geweld. Ook zijn zij meer kwetsbaar voor bijvoorbeeld depressie en zelfmoord. De regenboogvlag symboliseert dat iedereen uniek is en erbij hoort. Lhbti+ staat voor: lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, bi+ mensen, transgender personen, intersekse personen, queer-personen en anderen.

In onderstaande video ziet u meer over de Regenboogweek in 2021.

De gemeente gaat van start met een onafhankelijke Regenboograad. Regenboograden zijn organen die gevraagd en ongevraagd advies kunnen geven aan de gemeente en bestuurders omtrent het regenboogbeleid. Als startpunt van dit proces organiseerde de gemeente onder begeleiding van Movisie op 22 juni een open bijeenkomst op het Stadhuis, waar inwoners, organisaties en geïnteresseerden konden deelnemen aan een open gesprek. In het najaar volgt een nieuwe bijeenkomst.

We vragen deze dag extra aandacht voor acceptatie van LHBTI’ers (lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en interseksuele personen). Iedereen moet zich namelijk geaccepteerd en veilig kunnen voelen, ongeacht geslacht, seksuele voorkeur of afkomst.

Sinds een aantal jaren wordt er op een groot aantal scholen in Purmerend op de tweede vrijdag van december Paarse Vrijdag gevierd. De dag dat iedereen zich solidair toont ten opzichte van diverse sekse-, gender- en seksuele identiteiten door iets paars te dragen, bijvoorbeeld paarse kleding. Dit wordt georganiseerd door Gender Sexuality Alliances (GSA’s) op scholen en COC Nederland. Naast dat het oogt als een vrolijk feestje, werkt het zo goed, dat Regenbooggemeenten nu steeds vaker de GSA’s faciliteren en scholen stimuleren een GSA op te zetten.

Samenwerkingspartners

Samenwerkingspartners zijn inclusiespecialist Barbara Oud, Stichting Roze en Regenboog, Stichting Transgenders Noord-Holland, Purmerends Museum, Clup Welzijn, Spurd, Theater De Verbeelding, Pop- & Cultuurpodium P3, Filmhuis Purmerend, NKT, Theater de Purmaryn, Muziekschool Waterland, Bibliotheek Waterland, Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek-Waterland, Paarse Vrijdagkrant, COC Nederland, Movisie, de Gender Sexuality Alliance (GSA), Discussiëren Kun Je Leren, de Politie, GGD Zaanstreek-Waterland, Dijklander Ziekenhuis, Zorgcirkel, Woonzorg, Leviaan, Levvel, Evean, Intermaris, Wooncompagnie, Rochdale, PSG en Clusius College.

Sociale Wijkteams

Voor vragen of hulp kun je ook terecht bij maatschappelijk werk in je eigen buurt, via de Sociale Wijkteams, kijk op de website van Sociale Wijkteams Purmerend voor contactgegevens en informatie.

Discriminatie melden

Als u te maken krijgt met discriminatie, dan kunt u dit melden bij Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/ Waterland. Iedereen kan bij hen terecht voor steun en advies bij alle vormen van discriminatie en ongelijke behandeling.

Afbeelding
amfitheater met gedicht en graffiti kunstwerk
Afbeelding
langwerpige regenboog met tekst: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.