Levenloos geboren kind, aangifte

Wij willen u graag de aandacht geven die nodig is voor de aangifte van uw levenloos geboren kind. Daarom werken wij op afspraak en verzoeken u contact op te nemen met het Klantcontactcentrum 0299-452452. U kunt uw levenloos geboren kind laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Dat doet u in de gemeente waar u woont. Het maakt niet uit na hoeveel weken zwangerschap uw kindje geboren is, en ook niet hoe lang geleden dat is. Opname in de BRP is niet verplicht.

Wat u moet weten

Om uw kindje te kunnen registreren in de Basisregistratie Personen, is een akte nodig. Als uw kindje levenloos ter wereld is gekomen, is dat een 'akte van geboorte (levenloos)'.

Als er geen akte is of als u dat niet zeker weet


Als er nog geen akte is, dan moet die worden gemaakt. Als u niet weet of er een akte is, dan moet dat voor u worden uitgezocht. Alleen de gemeente waar uw kindje ter wereld is gekomen, kan dat doen.

Is uw kindje in Purmerend geboren, maak dan een afspraak via 0299 452452.
Woont u in Purmerend, maar is uw kindje in een andere gemeente in Nederland geboren? Neem dan contact op met die andere gemeente. Zodra u de akte hebt, kunt u in Purmerend  een afspraak maken voor het registreren in de BRP.
Woont u in Purmerend, maar is uw kindje in het buitenland geboren? Bel 0299 452452 om te horen wat u het beste kunt doen.

Over de akte

Als uw kindje levenloos ter wereld komt, maakt de burgerlijke stand een 'akte van geboorte (levenloos)' op. Het maakt geen verschil of uw kind na een zwangerschap van meer of minder dan 24 weken levenloos werd geboren. U kunt de voor- en achternamen van uw kindje in de akte laten opnemen. In de akte staan verder de namen van u en uw partner. U kunt uw kindje ook laten bijschrijven in uw trouwboekje.

Dit moet u meenemen naar de afspraak

Documenten waaruit blijkt dat uw kind levenloos ter wereld is gekomen, zoals:

  • een verklaring van een arts, ziekenhuis of verloskundige
  • een overlijdensadvertentie of informatie over de begrafenis of crematie

Hebt u deze informatie niet? Dat geeft niet. Waarschijnlijk kan de gemeente u toch helpen. U krijgt dat te horen als u langskomt. U kunt ook eerst bellen met 0299 452452. Verder moet u meenemen:

  • een geldig identiteitsbewijs van uzelf (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
  • eventueel uw trouwboekje zodat uw kindje daarin kan worden bijgeschreven

Meer weten? Voor meer informatie kunt u terecht op de pagina van de Rijksoverheid over dit onderwerp.

Registreren in de BRP

U kunt uw levenloos geboren kindje laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Dat doet u in de gemeente waar u woont.

Zo werkt het

Als u in Purmerend woont, maakt u een afspraak via 0299 452452. Dit moet u meenemen naar de afspraak:

  • een geldig identiteitsbewijs van uzelf (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
  • als uw kindje niet in Purmerend geboren is: de akte van geboorte (levenloos). Dit is niet verplicht, maar wij kunnen de registratie dan sneller voor u in orde maken.

Als er nog geen akte is opgemaakt van uw kindje, zijn er meer documenten nodig.

Goed om te weten:

Het is niet verplicht om het kindje bij uw persoonsgegevens te laten opnemen. U kiest zelf of u dit wilt.
Deze keuze is persoonlijk. U doet voor uzelf een verzoek om het kindje toe te voegen aan uw persoonsgegevens. Wil de andere ouder dit ook, dan moet de andere ouder zelf ook een verzoek doen. Dit kan alleen persoonlijk op het stadhuis (niet per post en niet per mail).
U kunt uw keuze altijd weer wijzigen.
Als u niet in Nederland woonde en hier niet ingeschreven stond toen uw kindje werd geboren, kunt u uw kindje niet in de BRP registreren.
Als u sinds 1 oktober 1994 niet meer in Nederland gewoond hebt, kunt u uw kindje niet in de BRP registreren. Uw persoonsgegevens zitten dan niet in de BRP, dus uw kindje kan daar ook niet aan toegevoegd worden.

Wat gebeurt er met de registratie

Uw kindje wordt geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Na de registratie ziet u uw kindje op het overzicht met uw persoonsgegevens. Dit overzicht krijgt u na de registratie mee. Ook ziet u uw kindje als u inlogt in MijnOverheid. De registratie wordt niet doorgegeven aan andere organisaties die de BRP gebruiken. Uw zorgverzekering, de Belastingdienst of de Sociale Verzekeringsbank krijgen dus geen bericht.

Meer weten? Voor meer informatie kunt u terecht op de pagina van de Rijksoverheid over dit onderwerp.

Hoe lang duurt de registratie?

Dat verschilt per situatie. In sommige gevallen kunnen wij uw kindje meteen tijdens de afspraak in de Basisregistratie Personen zetten. Bijvoorbeeld als u de akte van geboorte (levenloos) meeneemt naar de afspraak, of als de akte al in het systeem staat. Hebt u de akte niet of weet u niet of er destijds een akte is opgemaakt, dan gaan wij voor u op zoek. Dat duurt soms een paar dagen en soms een paar weken. Als uw kindje ter wereld is gekomen in een andere gemeente, dan moet u ook rekening houden met de verwerkingstijd van die gemeente.

MijnOverheid: Als de gemeente uw kindje heeft geregistreerd in de BRP, duurt het nog 2 tot 3 dagen voordat u dit ziet in MijnOverheid.

Als u niet in Purmerend woont

Als u niet in Purmerend woont, dan moet u in uw eigen woonplaats een verzoek doen om uw kindje te registeren in de BRP. Maar als uw kindje in Purmerend geboren is, dan moet u wel bij de gemeente Purmerend zijn voor de akte van geboorte (levenloos).

Afspraak maken

Maak een afspraak via 0299 452452. We zoeken dan voor u uit of er al een akte is. Het kan namelijk zijn dat de akte is opgemaakt op verzoek van een uitvaartondernemer. Als blijkt dat er nog geen akte is, dan maken we die voor u.

Dit moet u meenemen naar de afspraak

Documenten waaruit blijkt dat uw kind levenloos ter wereld is gekomen, zoals:

  • een verklaring van een arts, ziekenhuis of verloskundige
  • een overlijdensadvertentie of informatie over de begrafenis of crematie

Hebt u deze informatie niet? Dat geeft niet. Waarschijnlijk kan de gemeente u toch helpen. U krijgt dat te horen als u langskomt. U kunt hiervoor ook 0299 452452 bellen. Verder moet u meenemen:

  • een geldig identiteitsbewijs van uzelf (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
  • eventueel uw trouwboekje zodat uw kindje daarin kan worden bijgeschreven

Kosten

Het opmaken van een akte is gratis. Ook het registreren van uw kindje in de Basisregistratie Personen is gratis.

U kunt een kopie van de akte aanvragen. Dat kost € 14,00. De akte zelf blijft eigendom van de gemeente.

U kunt ook een uittreksel Basisregistratie Personen aanvragen. Dit krijgt u na de registratie gratis mee.

Als u het uittreksel op een later moment aanvraagt, betaalt u € 11,65.