Natascha Klijnman zit weer in een andere flow; “Ik onderneem weer dingen!"

Natascha (51) is een fotograaf die vanuit haar passie voor fotografie de fotostudio van haar vader heeft overgenomen.

Ze werkt graag met mensen en legt graag de band tussen mensen vast op de gevoelige plaat. "De liefde tussen mensen of binnen een gezin staat bij mijn foto's altijd centraal." Vooral families en gezinnen maar ook kinderen en zakelijke portretten en trouwerijen legt ze vast. Als het maar eerlijk en oprechte foto's worden.

"Daarom fotografeer ik graag kinderen, die maken het niet mooier dan het is, dat is oprecht en puur."

Als dochter van gescheiden ouders scheidde ze zelf 5 jaar geleden ook. Daardoor leerde ze de band tussen familie meer te waarderen en nog beter vast te leggen.

Corona

In het begin van de pandemie maakte Natascha zich niet zo druk. Door het sluiten van haar fotostudio dacht ze eindelijk tijd voor andere zaken te hebben. "Pas toen we langer dicht moesten realiseerde ik me dat de opgebouwde buffer wel heel snel zou verdampen. Ik was net serieus bezig met het sparen voor mijn oude dag." De compensatie van de overheid klonk leuk, maar het voelde voor deze creatieve ondernemer niet goed om de hand op te houden. Tijdens deze periode sloeg ze dicht, haar ondernemersbrein hield ermee op. "Dat was een keerpunt en liet me inzien dat er iets moest gebeuren."

Ondernemersloket

Op dat moment vertelde een vriendin haar over het ondernemersloket van de gemeente. "Ik heb ze meteen gebeld. Het was een superleuk gesprek. Het gaf me handvaten en tips. Ik kwam weer in beweging." Het ondernemersloket stelde haar een aantal open vragen en zette de onderneemster aan het denken. Ze realiseerde zich dat er best wel veel mogelijkheden zijn om het beste ervan te maken. Ook het gevoel er niet alleen voor te staan sterkte haar. Met het beetje omzet dat binnenkwam aangevuld met de steun van de overheid redde ze het. Ook doordat ze haar kosten nog verder wist te verlagen. "Een week later werd ik weer gebeld door het ondernemersloket. Dat was fijn. Ik zit in een andere flow; ik onderneem weer dingen!"

Ook nu de fotostudio weer open is blijft de omzet fors lager dan voorheen. "Door de afstand-regel en verbod op groepen zijn groepsportretten niet meer mogelijk. Ik heb familieportretten met afstand geprobeerd en ook het fotoshoppen van verschillende mensen tot 1 foto maar dat voelt niet goed. Het straalt niet het gevoel uit zoals ik het wil."

 "Laatst had ik een stelletje dat 20 jaar geleden met vrienden door mij op de foto zijn gezet samen om wederom samen op de foto te gaan maar nu met hun twee kinderen."

Toekomst

Door het gesprek met het ondernemersloket realiseerde Natascha zich dat ze meer dingen leuk vindt om te doen. "In oktober start ik met een opleiding tot styliste waarna ik ga proberen om 3 dagen per week te werken als styliste. Dit is dan een mooie aanvulling op mijn fotostudio waar mijn passie nog steeds ligt." Door het te combineren met een vaste baan zorgt dat voor meer stabiliteit.