'Beemster en Purmerend zijn plekken van de makers’

Interview Frans Konijn (Konijn Meubelmakers)

De gemeente Purmerend heeft samen met Edam-Volendam, regionale kennisinstellingen, (bouw)ondernemers en partijen zoals Staatsbosbeheer de ambitie om dé houtbouwregio van Noord-Holland te worden. Frans Konijn is als meubelmaker groot voorstander van deze duurzame ontwikkeling en onderschrijft dat bouwen met hout de toekomst is.

In 2008 is hij de Beemster School voor Meubelmaken gestart. Hier kun je terecht als je je hobby meer vorm wilt geven, je verder wilt ontwikkelen in het vak of je wilt laten omscholen tot meubelmaker. ‘Beemster en Purmerend zijn plekken van de makers’, zegt Frans. ‘Die ambachtsmentaliteit moeten we niet kwijtraken, dat is wat ons uniek maakt.’ Want Beemster + Purmerend: #datwerkt!

In de houtplaats op de Zuiderweg komen veel verschillende soorten mensen samen. ‘Dit gaat van kraamverzorgsters tot aan mensen uit de financiële wereld die het zat zijn om de hele dag achter een scherm te zitten’, legt Frans uit. ‘Eén op de tien mensen die zich aanmelden voor de cursus, maken van meubelmaken uiteindelijk hun vak. De meesten beginnen als hobbyist, waarna het soms zo goed bevalt dat ze er hun (parttime) baan van maken. Ze komen bijvoorbeeld terecht bij de scheepsbouw of gaan aan de slag als interieurbouwer.’

Frans vertelt verder: ‘Bouwen met hout is geweldig. Het is een waanzinnig product met oneindig veel mogelijkheden. Je begrijpt dat ik er voorstander van ben om houtbouw meer te stimuleren. Naar mijn idee is bouwen met biobased materialen de toekomst en de richting waar we met z’n allen naartoe moeten bewegen. Daar werk ik graag aan mee.’

Frans richtte zijn bedrijf op toen zijn buurvrouw hem destijds vroeg haar de kneepjes van het vak te leren. Toen is het balletje gaan rollen en werd duidelijk dat hij zijn liefde voor hout- en meubelbouw graag met anderen deelt. Inmiddels runt hij een succesvolle leerschool die ieder jaar blijft groeien.

https://beemsterschoolvoormeubelmaken.nl/