Over Loket Wmo

Info en advies

Wonen, zorg en welzijn

De medewerkers van het Loket Wmo zijn op de hoogte van allerlei activiteiten, voorzieningen en instanties bij u in de buurt en kunnen u hierover informatie en advies geven.

Melding hulpvraag

U kunt een melding doen bij het Loket Wmo als u een probleem heeft op het gebied van wonen, verplaatsen, vervoer, begeleiding, dagbesteding en/of respijtzorg. Iedereen die zich meldt met een vraag bij het Loket Wmo krijgt een gesprek. Dit kan telefonisch of in het stadhuis, maar meestal vindt het gesprek bij u thuis plaats.

Mantelzorg

U kunt als mantelzorger een aantal ondersteuningsgesprekken aanvragen. Het Loket Wmo kan ook bemiddelen en tijdelijke ondersteuning regelen als een mantelzorger ziek wordt of met vakantie wil.

Ondersteuning bij aanvraag

Gesprek

Tijdens het gesprek kijken we eerst wat u zelf kunt doen. Vervolgens bespreken we hoe uw eigen omgeving (familie, vrienden, buren) kan helpen. Daarna kijken we naar mogelijkheden voor algemene en collectieve voorzieningen. Als laatste mogelijkheid komt een maatwerkvoorziening aan bod.

  • Een algemene voorziening is bijvoorbeeld een activiteit in het wijkcentrum waar iedereen aan kan meedoen.
  • Een collectieve voorziening is bijvoorbeeld de scootmobielpool.
  • Een maatwerkvoorziening is bijvoorbeeld dagbesteding in een gespecialiseerd dagactiviteitencentrum.

We kiezen voor deze volgorde, omdat we het belangrijk vinden dat alle Purmerenders zoveel mogelijk op eigen kracht blijven meedoen in de samenleving.

Clientondersteuning

Vanuit de Wmo heeft u recht op cliëntondersteuning. MEE Amstel en Zaan biedt deze ondersteuning. MEE is onafhankelijk. De ondersteuning is voor u gratis.

De medewerkers van MEE kijken samen met u wat u nodig heeft, zodat u zelf weer verder kunt. Zij geven uitleg over ingewikkelde zaken en denken mee om samen een goede oplossing te vinden.

U bereikt MEE Amstel en Zaan via het algemene telefoonnummer 0299-748 125. De cliëntondersteuners werken vanuit een wijkteam bij u in de buurt.