Parkeervergunning voor bedrijven

Heeft u een bedrijf in een van de parkeervergunninggebieden en heeft u een (bedrijfs)auto nodig voor de bedrijfsvoering, dan kunt u, onder voorwaarden, in aanmerking komen voor 1 of 2 parkeervergunningen. De vergunning kunt u online aanvragen met eHerkenning.

U kunt niet voor alle adressen een bedrijfsvergunning aanvragen.

Let op! Parkeervergunningen worden vaak niet afgegeven bij nieuwbouw- of renovatieprojecten. Informeer bij de projectontwikkelaar of makelaar welke parkeerafspraken gelden voor uw woning en/of bedrijf.

In onderstaande overzichtskaart ziet u in welk vergunningsgebied uw bedrijf staat.

Wat u moet weten

 • De vergunning wordt voor maximaal 1 kalenderjaar verleend.
 • Per adres worden er maximaal 2 parkeervergunningen afgegeven.
 • Als u een eigen parkeervoorziening voor een of meer motorvoertuigen bezit, zou kunnen bezitten of had kunnen bezitten dan wordt deze in mindering gebracht op het maximaal aantal te verlenen vergunningen.
 • Met een parkeervergunning kunt u in het hele parkeervergunninggebied parkeren (op een betaald parkeerplaats en op een vergunningenparkeerplaats).
 • De parkeervergunning Centrum is ook geldig in het overloopgebied Centrum Argonaut, Beukenstraat, Brantjesoever, De Burcht, Esdoornstraat, Herengracht, Julianaplein, Julianastraat, Kastanjelaan, Populierenstraat incl. het parkeerterrein achter het gemeentehuis (excl. parkeerplaatsen voorzien van parkeerbeugel) Purmersteenweg, Stationsweg incl. parkeerterrein Stationsweg, Wilhelminalaan, Wolthuissingel.
 • De parkeervergunning Zuiderpolder is ook geldig in het overloopgebied Zuiderpolder (Emmakade en Liduinatuin).
 • U kunt met een voertuig langer dan 6 meter of hoger dan 2,4 meter alleen parkeren op industrieterrein de Koog en De Baanstee.
 • De gegevens van de parkeervergunning komen in een digitaal systeem. Medewerkers van de gemeente scannen de kentekens van geparkeerde auto's. Zo wordt gecontroleerd of een auto met een vergunning geparkeerd staat of niet.

Adressen waarvoor geen vergunningen worden afgegeven

In de 'Nul vergunningen adressenlijst' van het Uitvoeringsbesluit van de parkeerverordening Purmerend staan de adressen waarvoor geen vergunning wordt afgegeven.

Voorwaarden

Om een bedrijfsvergunning parkeren aan te vragen, gelden de volgende voorwaarden:

 • U heeft een bedrijf in Purmerend en staat ingeschreven op een adres in een parkeervergunninggebied.
 • U bent kentekenhouder van het motorvoertuig of door een leaseovereenkomst de gebruiker van het motorvoertuig.
 • U kunt bewijzen dat de kentekenhouder (waarvoor door u een vergunning wordt aangevraagd) in loondienst is bij uw bedrijf.

Heeft u een lease-auto of auto van de zaak?

Stuur dan een verklaring mee dat u de gebruiker van de auto bent. Lees hoe u aan die verklaring komt.

Geldigheid van de vergunning

Als de vergunning geldig is tot en met 31 december dan krijgt u in het laatste kwartaal een herinnering voor verlenging. Ga naar parkeervergunning verlengen.

Parkeervergunning wijzigen of opzeggen

Heeft u (tijdelijk) een andere auto? Dan is uw huidige parkeervergunning ongeldig. U moet de parkeervergunning wijzigen.

Kosten

 • Per kwartaal € 132,00
 • Per jaar € 493,70

Contact

Voor vragen en meer informatie kunt u mailen naar parkeren@purmerend.nl. Vermeld in de e-mail uw naam en telefoonnummer.

U vraagt de vergunning aan in het digitale parkeerportaal met eHerkenning. Hoe u dit doet ziet u in het instructiefilmpje.

Vergunning aanvragen

 1. Krijgt uw onderneming een parkeervergunning met meerdere kentekens dan heeft u een account nodig voor het aan en afmelden van de parkeeractie in Start-Stop Parkeren.
 2. U ontvangt een link per e-mail om het account aan te zetten.

 3. In Start-Stop Parkeren meldt u het kenteken aan van het voertuig dat op dat moment in het parkeervergunninggebied parkeert.

 4. Er mag dan geen ander voertuig met deze parkeervergunning in het parkeervergunninggebied geparkeerd staan.

Bekijk hieronder hoe u Start-Stop Parkeren gebruikt.

Bekijk hieronder hoe u dit doet.

Komt u voor werkzaamheden in een parkeervergunninggebied, hou dan rekening met het volgende.

 • Als een bedrijf voor werkzaamheden in een straat moet zijn met betaalde parkeerplaatsen dan moet het bedrijf betalen voor het parkeren (parkeerautomaat of via mobiele telefoon).
 • Als een bedrijf voor werkzaamheden in een straat moet zijn met vergunninghoudersparkeerplaatsen dan zal de bewoner en dus de opdrachtgever van het bedrijf dit via de bezoekersvergunning regelen.
 • Bedrijven die in het voetgangersgebied van het centrum moeten zijn, kunnen hiervoor een ontheffing van het inrijverbod aanvragen.