Primeur voor Zaanstreek-Waterland: eerste professionele respijthuis opent haar deuren

Publicatiedatum: 
12 nov 2021
Op de nationale Dag van de Mantelzorg op 10 november ontvingen acht gemeenten in Zaanstreek-Waterland, De Zorgcirkel en het Zorgkantoor officieel de sleutel van Het Buitenhuis. Dit is het eerste respijthuis in Zaanstreek-Waterland met professionele logeerzorg en dagactiviteiten. Het Buitenhuis opent in januari 2022 haar deuren.

Het Buitenhuis is een plek waar mantelzorgers hun zorg tijdelijk kunnen overdragen aan zorgzame vrijwilligers. Dit is met name bedoeld om de mantelzorger tijdelijk te ontlasten zodat hij/zij even wat tijd voor zichzelf heeft, zonder de mantelzorgtaken. Voor een dag, nacht of een weekend, precies wat nodig is om even op adem te komen. De sleuteloverdracht is direct ook de aftrap van een campagne om mantelzorgers en hun naasten kennis te laten maken met Het Buitenhuis. Ook start er een wervingscampagne voor zorgprofessionals en vrijwilligers die het team willen versterken.

Unieke samenwerking binnen Zaanstreek-Waterland
Er is jaren gewerkt om zo ver te komen. Door de unieke regionale samenwerking tussen zorgorganisatie De Zorgcirkel, het Zorgkantoor, gemeenten Purmerend, Beemster, Edam/Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Waterland, Wormerland en Zaanstad is dit uiteindelijk mogelijk gemaakt. Gezamenlijk investeren zij in Het Buitenhuis. Een belangrijke voorwaarde die daarbij is gesteld, is dat het moet bijdragen aan het langer fit en fijn thuis wonen. “Mantelzorgers zijn onmisbaar. Voor de persoon waar ze voor zorgen. Maar ook voor ons als gemeenten. Fantastisch dat Het Buitenhuis er vanaf januari voor kan zorgen dat mantelzorgers een adempauze krijgen. Even tijd voor zichzelf. Om op te laden. Want zorgen voor een ander is dierbaar, maar ook intensief” stellen Natasja Groothuismink (wethouder Zaanstad) en Harry Rotgans (wethouder Purmerend) als reactie op de sleuteloverdracht namens de andere gemeenten. 

Maatwerk
Omdat het veelal maatwerk is kunnen mantelzorgers vrijblijvend in gesprek gaan met Het Buitenhuis om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Een overnachting in Het Buitenhuis wordt in veel gevallen gesubsidieerd, waardoor de kosten voor een all inclusive verblijf €17,50 per persoon per nacht bedragen. Voor de dagbesteding kan een beroep worden gedaan op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of Wet langdurige zorg (Wlz).