Regenboogstad

In Purmerend mag je jezelf zijn en daarom is Purmerend sinds 2012 Regenboogstad. Dat betekent dat de gemeente zich inzet voor de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBTIQ+-inwoners.

LHBTIQ+ staat voor: lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mensen, transgender personen, intersekse personen, queer personen en anderen.

Diversiteit en inclusie zijn nog niet de norm in onze samenleving. Zo krijgen mensen van kleur, LHBTIQ+ personen en vrouwen nog altijd te maken met discriminatie en geweld. Nog lang niet iedereen kan zichzelf zijn, ook niet op het werk.

In Purmerend ligt de focus voor een groot deel op LHBTIQ+jongeren. Veel hebben te maken met negatieve reacties van leeftijdsgenoten, pesten en geweld. Ook zijn zij meer kwetsbaar voor bijvoorbeeld depressie en zelfmoord.

Waarom is de regenboogvlag zo belangrijk? De regenboogvlag symboliseert dat iedereen uniek is en erbij hoort. 

Evenementen

Om te laten zien dat Purmerend een Regenboogstad is organiseert de gemeente elke jaar de regenboogweek, samen met verschillen organisaties uit Purmerend en Beemster. Daarnaast sluit de gemeente aan bij een aantal evenementen.

Informatie over de regenboogweek

De Regenboogweek is een samenwerking tussen Inclusiespecialist Barbara Oud, Trans-Parents, Stichting ReR, Stichting Transgenders Noord-Holland, Clup Welzijn, Spurd, Bibliotheek Waterland, Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek-Waterland, Discussiëren Kun Je Leren en de gemeente.

Discriminatie melden

Als u te maken krijgt met discriminatie, dan kunt u dit melden bij Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/ Waterland. Iedereen kan bij hen terecht voor steun en advies bij alle vormen van discriminatie en ongelijke behandeling.