Rijbewijs verloren of gestolen

Uw verloren of gestolen rijbewijs meldt u bij de gemeente. U kunt daarna meteen een nieuw rijbewijs aanvragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Wat moet u doen

Maak een afspraak 

Tijdens de afspraak ondertekent u een vermissingsverklaring. U kunt tijdens de afspraak meteen een nieuw rijbewijs aanvragen.

Let op!

Tot uw nieuwe rijbewijs er is mag u niet meer rijden. U kunt een boete krijgen als de politie u staande houdt en u geen geldig rijbewijs kunt laten zien.

In de meeste gevallen zijn wij wettelijk verplicht u om (een kopie van) uw identiteitsbewijs te vragen. De reden is om identiteitsfraude tegen te gaan.

Meer informatie over identiteitsfraude

Wet op de identificatieplicht

Privacyverklaring

Rijbewijs verloren of gestolen in buitenland

Bij verlies of diefstal in het buitenland kunt u aangifte doen bij de politie ter plaatse. U heeft het buitenlands aangiftebewijs niet nodig voor de aanvraag van een nieuw rijbewijs. Uw reisverzekering kan wel om dit aangiftebewijs vragen.

Rijbewijs teruggevonden

Heeft u uw oude rijbewijs als vermist opgegeven en daarna teruggevonden? Dan moet u uw oude rijbewijs inleveren bij de gemeente. In het systeem staat namelijk dat het document ongeldig is. U kunt uw oude rijbewijs dus niet meer gebruiken. Alleen uw nieuwe document is geldig.

Identiteitsfraude

Het is belangrijk om verlies of diefstal te melden bij de gemeente. Om misbruik te voorkomen. Lees meer over identiteitsfraude op de website van de Rijksoverheid.

Vermissing melden en ongeldig verklaren van rijbewijs bij RDW met DigiD

Lees meer over het snel melden van de vermissing van uw rijbewijs