Steunpakket gemeente

Geen precario

Eén van de maatregelen is dat in Purmerend ook in het eerste kwartaal van 2021 geen precario in rekening wordt gebracht. Ondernemers en winkeliers met een terras of uitstalling op de stoep hoeven hiervoor dit kwartaal geen geld aan de gemeente te betalen.

Marktgelden

Voor marktkooplieden, die tijdens de lockdown op de markt mogen staan, verlaagt de gemeente de marktgelden met 50%. Aan marktkooplieden die vanwege de maatregelen niet op de markt mogen staan, worden uiteraard geen marktgelden in rekening gebracht. Deze regeling geldt voor het eerste kwartaal van 2021.

Toeristenbelasting

Ook in het eerste kwartaal hoeven zorgmedewerkers die van een hotelkamer gebruik maken, om daardoor niet van huis naar het werk en vice versa te hoeven reizen, geen toeristenbelasting te betalen.

Betaling gemeentelijke belastingen

Heeft u als gevolg van de coronacrisis problemen om uw gemeentelijke belastingen tijdig te betalen? Laat het niet op z’n beloop! Neem contact op met het team Belastingen van de gemeente. Dan kunnen we samen met u kijken of we een passende regeling kunnen treffen. Het team Belastingen is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur via (0299) 452 870.

Bezorgen en afhalen blijft voorlopig toegestaan

De horeca is nog steeds dicht. Afhalen en bezorgen blijven toegestaan. Hiervoor gelden wel regels.

Purmerendse terrassen in de winter?

Ook als gemeente hopen we dat de horeca weer snel open mag. Als horecaondernemer staat uw hoofd er op dit moment wellicht niet naar, maar we willen u wel graag wijzen op de mogelijkheid om de komende drie jaar terras te voeren van 1 november tot 1 maart. Gasten kunnen dus het hele jaar door buiten op het terras eten en drinken. Er worden wel eisen gesteld aan de uitstraling van eventuele terrasschotten en aan de plaatsing van het terras. Als de ruimte vergund is aan bijvoorbeeld marktkooplieden of evenementen, kan het terras niet worden geplaatst. De plaatsing van een terras in de wintermaanden is mogelijk op de Koemarkt, maar ook op andere plekken in Purmerend kunnen ondernemers dit aanvragen door een mail te sturen aan vergunningen@purmerend.nl. Over 2020 en het eerste kwartaal 2021 is geen precario verschuldigd. Daarna geldt een gereduceerd tarief voor de wintermaanden.

1,5 meter coach

Zolang 1,5 meter de norm is, moet uw winkel, terras of restaurant - na de lockdown - zo ingericht zijn dat uw klanten anderhalve meter afstand kunnen houden van elkaar en dat u en uw personeel veilig kunnen werken. Dat kan soms best ingewikkeld zijn. Daarom wil de gemeente u daarbij helpen. De gemeente heeft een 1,5-metercoach aangesteld, die u adviseert bij het inrichten van de openbare buitenruimte, zoals uw terras of de buitenzijde van uw winkel. Als u een afspraak met de coach wilt inplannen, kunt u een e-mail sturen naar ondernemersloket@purmerend.nl met vermelding van uw telefoonnummer en adres en een globale omschrijving van uw vraag.