Omgevingsvergunning (algemeen)

Heeft u bouw- of verbouwplannen? Wilt u iets slopen, een uitrit aanleggen of een boom kappen? Dan heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig.

De omgevingsvergunning is één vergunning voor allerlei activiteiten op het gebied van bouwen, milieu, natuur en ruimte. De omgevingsvergunning vervangt verschillende losse vergunningen zoals de bouwvergunning, sloopvergunning, kapvergunning, milieuvergunning en monumentenvergunning. In één aanvraag omgevingsvergunning kunt u meerdere activiteiten regelen. Bijvoorbeeld een aanbouw bouwen en een boom kappen.

Vergunningcheck

Niet voor alle werkzaamheden heeft u een omgevingsvergunning nodig. Wilt u weten of u een omgevingsvergunning nodig heeft? U kunt dit zelf controleren. Doe de vergunningcheck in het Omgevingsloket. Per 1 juli 2022 vindt u in het Omgevingsloket de informatie die u nodig heeft op één plek. Zo is meteen duidelijk wat kan en mag.

Heeft u een omgevingsvergunning nodig? Een aanvraag doet u eenvoudig in het Omgevingsloket. Als u de aanvraag doet leest u meteen welke bijlage(n) u aan de aanvraag moet toevoegen.

Kosten

De kosten voor een omgevingsvergunning zijn afhankelijk van het aantal activiteiten waarvoor u een vergunning nodig heeft. Meer informatie staat in de legesverordening. Heeft u een plan waarbij u veel verschillende activiteiten wil gaan uitvoeren. Via een indicatieverzoek vraagt u advies aan de gemeente over de haalbaarheid van uw plan. Neem hiervoor contact op via vergunning@purmerend.nl. Een indicatieverzoek kost geld. Maar u kunt op deze manier ook kosten besparen door niet meteen een omgevingsvergunning aan te vragen.

Vragen

Twijfelt u of u een omgevingsvergunning moet aanvragen? Heeft u vragen en wilt u eerst overleg of advies voordat u aan de slag gaat? Stel uw vraag dan via vergunning@purmerend.nl. Aan een informatieverzoek zijn geen kosten verbonden.

  1. Check of u een vergunning nodig hebt.
  2. Is dat zo? Vraag dan de vergunning aan en zorg dat de bijlagen de juiste naam hebben.
  3. Wij sturen u een bevestiging. Is uw aanvraag compleet, dan nemen we deze in behandeling. Anders vragen we om meer gegevens.
  4. We vragen advies op en beoordelen uw aanvraag.
  5. U ontvangt binnen 8 weken bericht.
  6. Als u geen vergunning krijgt mag u de werkzaamheden niet uitvoeren. U kunt een aangepaste aanvraag indienen.
  7. Als u de vergunning krijgt, leest u in de brief wanneer u kunt beginnen met de werkzaamheden.