Wonen boven winkels

De winkelstraten in de binnenstad van Purmerend bestaan uit mooie monumentale puien en fraaie etalages. Maar op de verdiepingen erboven zien we nog te veel lege ramen. Woningen staan leeg of worden als opslag gebruikt. Een eigenaar woont nog zelden boven zijn winkel, terwijl de woningen vaak alleen via de winkel bereikbaar zijn. Dat kan anders. Het project ‘Wonen boven Winkels’ richt zich erop meer woningen in de binnenstad te ontwikkelen.

Wonen in de binnenstad is belangrijk

  • Levendige stad, ook na sluitingstijd. Een straat waar boven winkels wordt gewoond is aantoonbaar veiliger en levendiger.
  • Meer kwaliteit. Het opknappen en goed beheren van panden heeft een positief effect op het winkelklimaat. Het aangezicht van de stad wordt fraaier.
  • Meer woningen, minder leegstand. Woningen zijn schaars. Daarom is het belangrijk de mogelijkheden goed te benutten. Ouderen en starters bijvoorbeeld wonen graag in de binnenstad waar ze makkelijk in contact komen met andere mensen en veel culturele voorzieningen vinden.

Pluspunten voor eigenaren

  • De combinatie van wonen en winkelen geeft vaak betere mogelijkheden om een project financieel haalbaar te maken.
  • Wonen boven Winkels verhoogt de kwaliteit van de winkelstraten en daarmee de waarde van het onroerend goed.

Ontzorgen

Er is een werkgroep 'Wonen boven Winkels'. Naast de gemeente zitten er allerlei experts uit de markt in de werkgroep. De werkgroep zet zich in om ontwikkelingen mogelijk te maken en adviseert en ondersteunt initiatiefnemers. De gemeente probeert pandeigenaren en ontwikkelaars zoveel mogelijk te ontzorgen wat betreft gemeentelijke procedures.

Meer informatie

Heeft u plannen op het gebied van Wonen boven Winkels? Neem contact op met projectgroep 'Wonen boven Winkels' via Marco Hijstee of Annette Verkerk 0299 452452.