Tijdlijn programma Binnenstad Purmerend

Hieronder is te zien wat we al hebben gedaan en wat er nog op de planning staan voor programma Binnenstad.

Januari

Op 17 januari brachten ondernemers, vastgoedeigenaren, de gemeente en andere betrokkenen bij het programma Binnenstad een toost uit. Zowel op het nieuwe jaar, als op de vaststelling van de visie en het uitvoeringsprogramma van de binnenstad.

Zaterdag 21 januari was de opening van ‘Purmerend ontmoet & doet’ in de binnenstad in het voormalig ABN-AMRO kantoor. Deze locatie is door de gemeente aangekocht om onderdelen van het programma Binnenstad een plek te geven. Nu de onderzoeken naar de invulling ervan nog lopen, heeft programma Binnenstad een deel van de begane grond beschikbaar gesteld om inhoud te geven aan de pijler ‘ontmoeten’ die in de visie voor de binnenstad staat. Op purmerend.nl/ontmoetendoet staat het actuele programma, de openingstijden en de deelnemende organisaties.

Februari

De vacature voor matchmaker binnenstad gaat online. Deze persoon brengt aanbod van pandeigenaren en de vraag van huurders naar bedrijfspanden bij elkaar. De matchmaker gaat succesvolle winkelconcepten en (nieuwe) retailers benaderen en koppelen aan de juiste plek in de binnenstad. Daarom hebben we in de visie sfeergebieden benoemd waarin bijvoorbeeld staat omschreven wat voor soort winkels waar komen en wat horecagebied is. Ook willen we inzetten op tijdelijke pop-up concepten. Het is de bedoeling dat de nieuwe concepten aansluiten bij het onderscheidend vermogen van de binnenstad Purmerend en een welkome aanvulling zijn voor de binnenstad. De matchmaker doet dit in overleg met de gemeente, besturen van de BIZ binnenstad Purmerend, BIZ Koemarkt en BIZ bestuur in oprichting commercieel vastgoed binnenstad.

BIZ besturen (Koemarkt en binnenstad) en winkelcentrum Eggert geven invulling aan de verschillende koopweekenden met gezellige evenementen.

Maart

We gaan aan de slag met de volgende fase van het verhaal van de binnenstad. Tijdens deze fase denken we met verschillende werkgroepen na over een Place Brand, waardoor het verhaal van de binnenstad ook visueel zichtbaar en herkenbaar gaat worden in de stad.

In navolging van de ondernemers uit de binnenstad, die zich in 2022 hebben verenigd in een bedrijveninvesteringszone (BIZ), gaat nu ook een groep vastgoedeigenaren uit de Purmerendse binnenstad aan de slag met het verkennen van de mogelijkheden van een BIZ. Op dinsdag 14 maart om 19.30 uur organiseren de initiatiefnemers van de oprichting van de BIZ vastgoedeigenaren bij de Lutherse Kerk (Hoogstraat 18) in Purmerend een bijeenkomst voor alle vastgoedeigenaren met commercieel vastgoed. Op die avond presenteert het bestuur in oprichting zichzelf ook. Meer informatie over commercieel vastgoed in de binnenstad en de bijeenkomst.

April

Op zaterdag 29 april vindt er een nieuwe editie van de Laag Hollandse Makersmarkt plaats op de Kaasmarkt in Purmerend.

Juli

Op zaterdag 1 juli vindt er een nieuwe editie van de Laag Hollandse Makersmarkt plaats op de Kaasmarkt in Purmerend.

September

Op zaterdag 23 september vindt er een nieuwe editie van de Laag Hollandse Makersmarkt plaats op de Kaasmarkt in Purmerend.

December

Op zaterdag 16 december vindt er een nieuwe editie van de Laag Hollandse Makersmarkt plaats op de Kaasmarkt in Purmerend.

December

Op 22 december heeft de raad de visie en de uitvoeringsagenda vastgesteld. Deze vergadering kunt u ook online terugkijken.

November

Op 23 november vond de inspiratiebijeenkomst voor vastgoedeigenaren met commercieel vastgoed plaats. Het doel was om met elkaar in gesprek te gaan over het waarom van samenwerken. Twee andere binnensteden – Beverwijk en Deventer – hebben hun ervaringen, hoe de samenwerking is vormgegeven en ‘waarom’ er voor deze samenwerkingsvorm is gekozen met ons gedeeld.

Op 28 november 2022 vond de werksessie voor de Dubbele Buurt en Breedstraat plaats. Tijdens de werksessie is er gesproken over het programma, de concepten en de samenwerking. Er zijn kansen geïnventariseerd om met elkaar samen te werken op het verfraaien van panden, het aantrekken van nieuwe ondernemers, het vergroenen van gevels, een collectieve aanpak verduurzamen, wonen boven winkels en optimalisatie van de markt.

Als u het verslag van één van deze bijeenkomst wilt ontvangen, kunt u deze opvragen via programmabinnenstad@purmerend.nl

Op 31 oktober zijn de stemmen voor de BIZ Koemarkt en Binnenstad geteld. Zowel de ondernemers op de Koemarkt als de ondernemers in de binnenstad hebben een positieve stem uitgebracht voor een samenwerking in een Bedrijveninvesteringszone (BIZ). Lees het nieuwsbericht over deze samenwerking

Oktober

In de maand oktober kunnen ondernemers stemmen over de BIZ. Eind oktober vindt de telling plaats.

September

Op 29 september heeft de commissie Ruimte de plannen meningsvormend besproken, deze vergadering kunt u op de website van de raad terugkijken.

Augustus

De laatste hand wordt gelegd aan de visie en het uitvoeringsprogramma.

Juli

We namen de raad van de gemeente Purmerend mee in de vorm van werksessies. Ook zijn de 3D-grondschilderingen op de Koemarkt officieel geopend en fleurden we de Breedstraat en Dubbele Buurt op met lampionnen en olijfbomen in pot in de vorm van een pilot. De Peperstraat fleurden we op met speciaal ontworpen vlaggen en bloemzakken. Ook dat was een pilot. We organiseerden sessies met de voorzitters van de ondernemersverenigingen en hebben de plannen getoetst bij diverse stakeholders. Ook heeft de gemeente Purmerend het voormalig ABN-AMRO kantoor aan de Kalversteeg, hoek van de Koemarkt, aangekocht. Het voormalig kantoorgebouw biedt ruimte om invulling te geven aan de eerste planning uit het programma.

Juni

De visie wordt verder uitgewerkt.

Mei

We organiseerden straatbijeenkomsten voor ondernemers en een inloopsessie voor iedereen die benieuwd was naar de eerste ideeën voor de binnenstad. De eerste gesprekken over de BIZ Koemarkt en binnenstad zijn gestart.

April

Iedereen die benieuwd was kon de eerste ideeën bekijken voor de binnenstad van de toekomst en hun mening geven. Jongeren bouwden hun binnenstad van de toekomst bouwen bij de Hackaton. Er was een bijeenkomst voor ondernemers en commercieel vastgoed om de eerste ideeën te bekijken.

Maart

Alle input die we hebben opgehaald is verwerkt is een eerste conceptversie. Deze eerste ideeën deelden we met de brede werkgroep en commercieel vastgoed.

Februari

We gingen met jongeren in gesprek via Swipocratie (een tool waarbij je door naar links of rechts te 'swipen' kan aangeven hoe jouw ideale binnenstad eruit ziet) en Junior Analists Purmerend (JAP). Ook stond er weer een sessie met de brede werkgroep op de planning.

Januari

We gaan verder met de 1-op-1 gesprekken en groepsessies met verschillende stakeholder zoals cultuur, sport, groen, toerisme en de markt.

December

Eerste analyse van de opgehaald input. We beginnen met 1-op-1 gesprekken met sleutelpartijen en stakeholders om de eerste resultaten te toetsen en de verdieping op te zoeken.

Oktober/november

We verstuurden enquêtes naar ondernemers, bewoners en bezoekers van Purmerend. Ook organiseerden we binnenstadsateliers, straatbijeenkomsten en sessies met de brede werkgroep. Eerste overleg met het commercieel vastgoed in het kader van project 'Wonen voor Winkels'.

Augustus

We organiseerden de eerste straatbijeenkomsten met de ondernemers.