Afvalmonitor Purmerend 2024: 56% van afval gescheiden ingezameld

Gemeente Purmerend liet ook voor 2024 weer een sorteeranalyse uitvoeren naar de samenstelling van het restafval. Restafval gaat naar de verbrandingsoven waar dit tegen hoge kosten wordt verbrand. Alle andere afvalstromen gaan naar afvalverwerkers en worden gebruikt voor nieuwe grondstoffen. Wethouder Lageveen: ‘we zien dat de resultaten ten opzichte van vorig jaar helaas achterblijven. De stijgende lijn is verdwenen. Positief is wel dat de totale hoeveelheid ingezameld afval in Purmerend lager is dan het landelijk gemiddelde.’

Wethouder Coen Lageveen: ‘We zien dat ons restafval nog veel beter gescheiden kan worden. Nog te veel afval dat hergebruikt kan worden eindigt in de restafvalbak. Als we dit recyclebaar afval gescheiden zouden kunnen ophalen zou dat met de huidige tarieven jaarlijks ruim € 750.000,- aan verwerkingskosten per jaar besparen!’

Belangrijkste resultaten over 2024

  • Het scheidingspercentage in 2024 was 56%. Dit betekent dat 56% van het Purmerendse afval gescheiden ingezameld wordt via de diverse containers en de milieustraat. Dit is 1% lager dan in 2023 en 3% lager dan in 2022. Het landelijk gemiddelde van sterk stedelijke gemeenten ligt in 2023 op 62%.
  • In Purmerend is er gemiddeld 172 kilo restafval per persoon. En 146 kilo hiervan is nog her te gebruiken voor grondstoffen. Bijvoorbeeld bioafval, afval van plastic/blik/drankpakken, papier, glas of textiel. Van dit afval is het niet nodig om het tegen hoge kosten te verbranden.
  • Het totaal van de gescheiden ingezamelde hoeveelheid grondstoffen per inwoner is in 2024 met 250 kilo lager dan in 2023. Toen werd 257 kilo gescheiden grondstoffen opgehaald. De totale hoeveelheid afval en grondstoffen per inwoner is in 2024 per inwoner 443 kilo. Dat is 9 kilo lager dan in 2023. Het landelijk gemiddelde ligt op 449 kilo per inwoner. Daar zit Purmerend dus 6 kilo onder.
  • De Rijksoverheid stelt als norm dat in 2030 60% van het gescheiden opgehaalde huishoudelijk afval ook daadwerkelijk hergebruikt moet worden. In Purmerend is het percentage over 2024 49%. Deze norm halen we in Purmerend dus nog niet.

Wethouder Lageveen: ‘Vooral de hoeveelheid bioafval dat nog in het restafval zit, blijft opvallend hoog. Dan hebben we het over etensresten, maar ook een klein deel tuinafval. Dit is zonde omdat dit juist goed tot compost verwerkt kan worden. De service in Purmerend is hoog, met de wekelijkse inzameling van bioafval in de warme maanden. Hierdoor is de kans op overlast door geur en insecten veel kleiner. Ook de hoogbouw krijgt op korte termijn de mogelijkheid om bioafval apart weg te gooien. In onze communicatie blijven we herhalen waarom het belangrijk is om dit apart weg te gooien’.

Afbeelding