Burgemeester Ellen van Selm bezoekt jongerencentra na schietincident

burgemeester Ellen van Selm

Deze week is burgemeester Ellen van Selm bij een aantal jongerencentra in Purmerend langs gegaan. Ze ging daar in gesprek met de jongerenwerkers en jongeren over de impact van het schietincident van 12 februari. Van Selm heeft haar vakantie in het buitenland afgebroken vanwege de geweldsincidenten van de afgelopen week.

Onacceptabel

Het schietincident van 12 februari waarbij een jonge Purmerender is overleden en een ander gewond geraakt is, heeft voor onrust gezorgd in Purmerend. Ellen van Selm spreekt van een afschuwelijk incident: “Het schietincident heeft een schok teweeggebracht in onze gemeente. Direct na het incident heb ik mijn medeleven geuit aan de betrokken familie en vrienden. Ook ben ik in gesprek gegaan met jongeren en jongerenwerkers in Overwhere en Weidevenne over de impact hiervan. De jonge leeftijd van de betrokken jongeren vind ik zeer zorgelijk. De politie werkt met man en macht aan de zaak, maar het geeft vooral een verdrietig gevoel. De impact van zo’n gebeurtenis raakt ons allemaal. Daarom werken we als gemeente met politie, OM, jeugd- en welzijnswerkers, wijkmanagement, handhaving en heel veel andere partijen samen en vind ik het belangrijk om met de betrokkenen te spreken en te horen hoe het met ze gaat.”

Jongerencentra

De jongerencentra in Purmerend vormen in de gemeente een belangrijke plek voor jongeren waar ze samen kunnen komen en terecht kunnen voor hulp en vragen. De jongerenwerkers hebben een belangrijke functie in de wijk, weten goed wat er bij de jeugd leeft, zijn vaak vroeg op de hoogte van zaken die er spelen en kunnen signalen snel oppikken. Burgemeester van Selm spreekt ook de komende week nogmaals met jongerenwerkers in Columbuzz en met andere betrokken partijen over de impact.

Meerdere incidenten

Er zijn meerdere incidenten in Purmerend geweest afgelopen weken. Gisteravond zijn bewoners van een woning in Purmer-Noord opgeschrikt door een explosie bij hun woning waarbij brand ontstond. De politie doet onderzoek. Inwoners geven aan dat de opeenvolging van verschillende geweldsincidenten een algemeen gevoel van onveiligheid opwekt. Ellen van Selm begrijpt dat: “Het is vreselijk wat er allemaal gebeurt. Agressie en geweld, in welke vorm of tegen wie gericht dan ook, is onacceptabel. Het is belangrijk dat we het hoofd koel houden. Ik heb alle vertrouwen in het onderzoek door politie en OM om verdachten van deze incidenten op te sporen.”