Burgemeester Ellen van Selm reikt 14 Koninklijke onderscheidingen uit

Op vrijdag 25 april 2025 reikte burgemeester Ellen van Selm 14 Koninklijke Onderscheidingen uit aan inwoners van Purmerend.
- 10 betrokkenen ontvingen een onderscheiding als Lid in de Orde van Oranje-Nassau
- 3 betrokkenen ontvingen een onderscheiding als Ridder in de orde van Oranje-Nassau
- 1 betrokkene ontving een onderscheiding als Officier in de Orde van Oranje-Nassau
De volgende inwoners ontvingen een Koninklijke onderscheiding:
De heer Beets is sinds 2011 actief in zijn woonflat ‘Het Dagboek’ in Purmerend. Hij is sinds 2022 voorzitter van de bewonerscommissie en vertegenwoordigt de bewoners bij woningbouwvereniging Intermaris. Daarnaast is hij sleutelhouder van de flat en zorgt hij voor het beheer van huissleutels voor calamiteiten. Samen met andere bewoners onderhoudt hij het openbaar groen. Tijdens zijn lidmaatschapsperiode bij de BurgerHartHulp heeft hij succesvol hulp kunnen bieden. Door zijn toedoen heeft de flat een eigen AED bij de ingang.
De heer Beets is mede-initiatiefnemer van het ‘Activiteitenteam’, dat de sociale contacten tussen bewoners bevordert en activiteiten zoals barbecues, de zomermarkt en uitjes organiseert.
Sinds 2016 is hij vrijwilliger bij het project Ogen en Oren, dat de veiligheid en leefbaarheid in de wijk verbetert. Sinds 2024 is hij coördinator van dit project in de wijk Wheermolen. Naast al deze inzet is de heer Beets, samen met zijn vrouw, zeer betrokken bij ouderen die het financieel moeilijk hebben.
De heer Biesterveld is sinds 1998 vrijwilliger bij Voetbalvereniging Purmersteijn en het langstzittende hoofdbestuurslid op dit moment. De heer Biesterveld is ingestroomd als ‘voetbalvader’ van zijn 2 bij Purmersteijn voetballende zonen, maar al snel kreeg hij een bestuursfunctie. In 1998 was hij elftalleider en trainer. In 2003 trad hij toe tot het jeugdbestuur waar hij alle bestuursdiensten voor de jeugd en senioren op zich nam. Dit deed hij enkele jaren zo goed, dat hij in 2007 gevraagd werd om algeheel secretaris te worden voor de hele club. Dit doet hij nog steeds, het is inmiddels een fulltime vrijwilligersbaan geworden.
De heer Biesterveld doet de administratie rond de interne- en externe talentendagen en de scouting, hij beheert meerdere mailboxen. Hij is uitstekend op de hoogte van regelgeving en wetten, hij beheert de Facebookpagina en deels de website, is aanspreekpunt voor de gemeente en SPURD en neemt deel aan het overleg Waterlands voetbal. Hij is notulist tijdens alle vergaderingen, ondersteunt nieuwe vrijwilligers, is betrokken bij de nieuwe bouwplannen en is aanspreekpunt voor overige senioren teams.
De heer Boskemper was 10 jaar actief als raadslid en fractievoorzitter in de gemeenteraad van Purmerend, naast zijn werk als computer- en netwerkbeveiligingsexpert. Van 2014 tot 2022 was hij bestuurslid van de Ledenraad van de Rabobank, waar hij zich inzette voor maatschappelijke thema's en klanttevredenheid. De Ledenraad vertegenwoordigt ruim 11.000 leden van de regio Waterland en Omstreken. Hij speelde ook een rol in de commissie Werving & Selectie en de Binnencommissie en blijft een ambassadeur voor de bank.
In 2019 trad hij toe tot het bestuur van de Stichting Pop- en Cultuurpodium Purmerend (P3) en droeg bij aan de verbouwing van het pand voor Muziekschool Waterland en Theater De Verbeelding.
Momenteel is hij bestuurslid van de Stichting Purmerends Museum, waar hij het lokale bedrijfsleven betrekt bij het museum.
Mevrouw Boven-van Eijk heeft zich gedurende 40 jaar actief ingezet voor de Christelijk-Maatschappelijke vrouwenbeweging ‘Passage’, waar ze verschillende rollen vervulde, zoals commissielid, contactpersoon, penningmeester en organisator van bijeenkomsten. Gedurende 3 jaar was ze gastvrouw bij de vergaderingen van de vakbond FNV.
Sinds 2009 is ze een vaste vrijwilliger en medebeheerder van de Purmerendse Taborkerk, waar ze onder andere uitjes voor ouderen organiseert en zorgt voor de catering bij diverse bijeenkomsten. Ze is al bijna 10 jaar zeer actief en betrokken bij het project ‘Samen eten in de Tabor’. De Taborkerk wordt elke tweede vrijdag van de maand door mevrouw Boven-van Eijk ingericht als restaurant.
Daarnaast is mevrouw Boven-van Eijk sinds 2013 lid van de Protestants Christelijke Ouderenbond, waar ze zich onder andere richt op het organiseren van zomeractiviteiten voor ouderen.
De heer Duin heeft zijn hele leven als priester gewijd aan het welzijn van mensen, met missionariswerk in Tanzania en pastorale inzet in Nederland. Daarnaast heeft hij gewerkt als priester-leraar op kunstzinnig en creatief gebied.
Na zijn pensionering in 2000 keerde hij terug naar zijn geboorteplaats, de Beemster, waar hij zich bijna 25 jaar vrijwillig inzet voor de gemeenschap. Hij was actief in het Projectkoor Beemster, werkte mee aan zondagsvieringen en is lid van het Bijbels Leerhuis. Hij heeft veel lofliederen, gebeden en poëzie geschreven, waaronder 'Beemster Sonnetten' (2024), en theaterstukjes over de geschiedenis van de Beemster.
De laatste 10 jaar werd de heer Duin veel gevraagd als gastpredikant en verzorgde hij vele laatste sacramenten en ging hij voor in rouwdiensten als de eigen predikant afwezig was of hij werd gevraagd een mooie mis samen te stellen voor een overledene.
Mevrouw Hekelaar heeft verschillende vrijwillige secretariële functies vervuld. Van 2008 tot 2015 was ze secretaris van de Plaatselijke Commissie Beets van de Stichting Oude Hollandse Kerken, waar ze notulen bijhield, correspondentie verzorgde en meehelpen bij activiteiten en onderhoud. Sinds 2003 is ze secretaris van het bestuur van de NKT Theaterschool en verzorgt ze de notulen, agenda's en archieven, en neemt ze representatieve taken op zich.
Ze is ook actief betrokken bij de buurtvereniging De Brongasbuurt, waar ze vergaderingen vastlegt en activiteiten organiseert. Sinds 2015 is ze notulist bij de Vereniging Historisch Purmerend, waar ze nauwkeurige verslagen maakt en de actielijst bijhoudt.
Daarnaast is ze actief in de programmacommissie van de vereniging en helpt ze bij promotieactiviteiten, boekenverkoop, de historische markt en de organisatie van vrijwilligersuitjes.
De heer Hilbers heeft zich sinds 1995 actief ingezet voor de turnsport, zowel lokaal in Purmerend als daarbuiten. Hij was jarenlang bestuurslid en voorzitter van de turnvereniging Vlug en Vaardig, waarmee hij de vereniging versterkte en op de kaart zette. Hij speelde een belangrijke rol bij de fusie van Vlug en Vaardig met NEA Volharding, wat resulteerde in de oprichting van Gymnet. Bij Gymnet promootte hij ook het 'röhnrad turnen'. Gesteld wordt dat zijn inzet als jurylid en promotor ervoor heeft gezorgd dat de vereniging zowel op nationaal als Europees niveau een belangrijke speler is geworden in deze tak van de turnsport. Hij werd benoemd tot erelid van de vereniging.
Daarnaast coördineerde hij van 2009 tot 2020 de jaarlijkse collecte voor de Hersenstichting en was actief als collectant.
Sinds 2014 ondersteunt hij ouderen en mensen met een beperking via Welzijn Wonen Plus Purmerend, door klusjes in huis, administratieve hulp, vervoer naar medische afspraken en belastingaangiften.
De heer Lefevere is sinds zijn jeugd actief als A-judoka in het aangepaste judo, gespecialiseerd in het Katame No Kata, een internationale wedstrijdvorm in demonstratie van judovormen. Met judo Katame No Kata is hij tweevoudig Europees kampioen (2021, 2022), drievoudig Vice-Europees kampioen (2019, 2023, 2024) en wereldkampioen in 2022. Daarna heeft hij zich ontwikkeld in het reguliere circuit en draait hij op wereldniveau mee in het judo Kata.
Naast zijn eigen topprestaties geeft de heer Lefevere clinics en trainingen in het judo Kata, zowel aan reguliere judoka’s als in het aangepast judo. In de loop der jaren is de heer Lefevere ook een stille kracht geworden bij activiteiten van sporters met een beperking, hij is buddy voor judoka’s die vanuit de rolstoel op de rug van de buddy mee kunnen doen met sportieve activiteiten en hij is vrijwilliger/instructeur in het buitenland (Zweden, Roemenië, Slovenië).
Daarnaast is de heer Lefevere sinds 2008 assistent judotrainer bij Beter Judo in Amstelveen bij alle ‘special Needs’ judogroepen. Dit zijn trainingen voor met name jonge judoka’s met een beperking, maar ook aan judo-trainers die willen beginnen met het lesgeven aan judoka’s met een beperking. In 2016 werd hij hiervoor door de Special Needs Judo Foundation benoemd tot Kata-ambassadeur. De heer Lefevere is een sportman met internationale uitstraling, hij heeft een voorbeeldfunctie binnen de breedtesport. Hij heeft zich door immense wilskracht en doorzettingsvermogen ontwikkeld tot een topjudoka. Daarnaast is hij een vrijwilliger van allure, die het begeleiden, coachen en trainen belangeloos doet.
De heer Lioen is sinds 1983 werkzaam in het veld van grootschalig rekenen (High Performance Computing, HPC) ter ondersteuning van wetenschappelijke onderzoekers in Nederland. Als één van de eersten in Nederland heeft hij kennis opgebouwd over supercomputers en heeft hij talloze toponderzoekers geadviseerd.
Onder zijn leiding en door zijn jarenlange inzet bij SURF (coöperatieve vereniging van Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen op het gebied van informatie- en communicatietechnologie) heeft de heer Lioen het Nederlandse landschap voor supercomputing mede vormgegeven, de faciliteiten van HPC behoren tot één van de meest toegankelijke en beste ter wereld. Nationaal is de heer Lioen betrokken in zowel adviserende als strategische rollen t.b.v. het Nederlandse supercomputerbeleid. Internationaal vertegenwoordigt de heer Lioen Nederland in meerdere samenwerkingsverbanden op het gebied van supercomputers en het gebruik daarvan. Vanaf begin jaren '90 werkt de heer Lioen samen met de Universiteit van Amsterdam met zijn inspanningen voor een nieuwe revolutionaire manier van supercomputing door numerieke programmatuur van hoge kwaliteit te ontwikkelen en deze ter beschikking te stellen aan de wetenschap.
De nationale computer Snellius werd in 2021 geopend door Hare Majesteit Koningin Máxima. De heer Lioen speelde een belangrijke rol in de realisatie van deze belangrijke mijlpaal. Recent is de rol van de heer Lioen binnen de onderzoeksgroep European Research Council binnen de Utrecht University, dat in mei 2023 een lange klimaatmodel simulatie startte om mogelijke kantelpunten in de Atlantische Oceaancirculatie te bestuderen. Via de heer Lioen werd een hogere prioriteit op Snellius verkregen.
Mede dankzij de inzet van de heer Lioen worden onderzoeksgroepen in staat gesteld om op de absolute wereldtop rekenkundig onderzoek te doen naar bijvoorbeeld de details van de werking van het Covid-virus of hoe bloedstolsels in het lichaam kunnen ontstaan. De universiteit van Twente benoemt de rol van de heer Lioen in de ontwikkeling van numerieke bibliotheken, waaronder het LINPACK, dat massaal gebruikt wordt voor simulaties en berekeningen van stromingen. Het Amsterdam UMC heeft gebruik gemaakt van de kennis van de heer Lioen op gebied van het ontwerp van 'the Alzheimer's Genetics Hub'.
Op persoonlijke titel is de heer Lioen actief in diverse Europese landen als adviseur, als voorzitter van adviesraden in diverse Europese landen en als reviewer voor de Europese Commissie voor grote investeringen en projecten op het gebied van grootschalig rekenen. In Finland, Luxemburg, en Engeland stond de heer Lioen gedurende lange tijd centraal, zowel in leiderschap als in de implementatiefase, bij projecten als PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe), DEISA (Distributed European Infrastructure for Supercomputing) en HPC (National High Performance Computing).
AIle bovengenoemde organisaties konden en kunnen ten alle tijden aankloppen bij de heer Lioen, hij kan heel geduldig uitleggen en het onmogelijke een beetje mogelijk maken. Deze mentaliteit is zeer belangrijk voor wetenschappers. De heer Lioen beschikt over de zeldzame combinatie van technische vaardigheid en een enorme toewijding, altijd gedacht vanuit de gebruiker ('user').
Mevrouw Van de Nes is sinds de jaren '90 een actieve vrijwilligster in de Beemster. Ze was 9 jaar bestuurslid van de Stichting Binnendijks, waar ze onder andere de ledenadministratie verzorgde en ondersteunde in de verspreiding van het blad. Sinds 2003 is ze actief bij Museum Betje Wolff, waar ze als gastvrouw werkt, rondleidingen geeft en de collectie verzorgt. Samen met andere vrijwilligers draagt ze zorg voor de collectie, zorgt ervoor dat het koper gepoetst wordt en de kostbare vitrage gewassen wordt.
Daarnaast fietst zij alle dagen (door weer en wind) naar het museum om deze te openen voor de dienstdoende gastvrouw/heer. In 2006 werd ze penningmeester van het museum. Daarnaast is ze betrokken bij de 'vriendschappelijk huisbezoek'-groep van de Samenwerkende Kerken Beemster, mevrouw van de Nes bezoekt mensen die een luisterend oor of persoonlijk contact nodig hebben. Ook helpt ze met de organisatie van de kerstmiddag voor ouderen. Gedurende 20 jaar zet zij zich in op allerlei gebieden, vervoer, garderobe, bediening, bakken en opruimen.
De heer Otsen is sinds 1997 actief als schrijver en redactielid bij de Vereniging Historisch Purmerend (VHP). Hij heeft talloze artikelen gepubliceerd, met zijn eerste stuk over Jan Switser, een landmeter in de Beemster. Daarna volgden nog 157 bijdragen aan het magazine Historisch Purmerend. Sinds 2008 is hij ook redactielid van het magazine van de vereniging en sinds mei 2021 eindredacteur. Zijn enorme kennis van de geschiedenis van Purmerend heeft geleid tot een groot aantal publicaties.
De heer Otsen heeft presentaties gegeven over verschillende historische onderwerpen, zoals "De verdwenen stegen en straten" en "Het Hoorns Eiland". Hij is een van de oprichters van de Stadsgidsen van Gilde Purmerend en Omstreken en heeft veel tijd besteed aan het onderzoeken van Purmerendse geschiedenis, waaronder het regelmatig bezoeken van het Waterlands Archief. Naast boeken over historische gebouwen in Purmerend, heeft hij ook gewerkt aan publicaties over beroemde architecten zoals Stuyt, Oud en Stam. Verder organiseert hij themawandelingen, waaronder de architectenwandeling, de wandeling over de familie Brantjes en een wandeling over de Slag om Purmerend (mei 2024).
De heer Otsen heeft belangeloos bijgedragen aan tentoonstellingen in het Purmerends Museum en was betrokken bij de herdenking van de Slag om Purmerend in 2024, waarvoor hij een rondleiding verzorgde. Buiten zijn historische werk was hij ook actief als voetballer en scheidsrechter bij FC Purmerend.
De heer Oudewortel is al heel lang actief in het verenigingsleven en op maatschappelijk gebied. 35 jaar terug was hij actief op sportief gebied bij softbalvereniging Flying Petrels. Hij heeft vele vrijwillige activiteiten gedaan en was op bestuurlijk gebied actief.
Sinds 2006 is de heer Oudewortel lid van de Rotary Club Purmerend. Binnen de Rotary Club zat hij in de Commissies Internationaal, Programma, Community, Evenementen en Jeugd. Hij heeft het secretariaat en het voorzitterschap onder beheer gehad. Met zijn leiderschapskwaliteiten heeft hij de club naar een hoger niveau getild. Hij heeft het vermogen om diverse belanghebbenden bij elkaar te brengen en gemeenschappelijke doelen te bereiken. De impact van zijn werk heeft veel bijgedragen aan het welzijn en ontwikkeling van vele groepen in Purmerend.
Sinds vele jaren is de heer Oudewortel bestuurslid en sinds 2011 voorzitter van de Stichting Purmerend Marktstad. De activiteiten die Marktstad organiseert zijn voor iedereen toegankelijk. Met veel energie zet hij zich in voor Marktstad bij vele evenementen, zoals de jaarlijkse Sinterklaasintocht, de nazomerfeestweek en Purmerend Wenst Elkaar op 1 januari.
De heer Oudewortel heeft het bestuur door een moeilijke coronaperiode geloodst, waardoor een aantal evenementen op aangepaste wijze door konden gaan. De heer Oudewortel is één van de medeoprichters van de Stichting 4- en 5 mei Purmerend. Vanaf het begin is hij Penningmeester. Naast het verzorgen van de boekhouding steekt hij ook zijn handen uit de mouwen bij de jaarlijkse Herdenking op 4 mei en organiseert hij samen met de Rotary de jaarlijkse vrijheidsmaaltijd op 5 mei. Het is vermeldenswaardig dat de heer Oudewortel al 7 jaar de kerstbrodenactie organiseert om geld in te zamelen voor KiKa en voor het Purmerendse inloophuis ‘Wij Allemaal’, voor (ex-)kankerpatiënten
Mevrouw Van Rooij heeft zich in de loop der jaren op diverse manieren ingezet. In 2019 werd zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor haar werk als raadslid in Purmerend en statenlid in Noord-Holland. Sinds 1994 is zij voorzitter van een stembureau in Purmerend en heeft zij zich betrokken bij tal van vrijwilligersinitiatieven, zoals het oprichten van een Voedselbank, het bestuur van het Purmerends Museum, en hulp bieden aan vluchtelingen op Lesbos via de stichtingen ‘Because we Carry’ en 'Home for a day'.
Vanaf 2009 tot heden is mevrouw van Rooij vrijwilliger bij festival Reuring. Een festival dat vele bezoekers trekt uit de regio en daarbuiten. Mevrouw van Rooij zich ingezet als bestuurder bij het Algemeen Opvangcentrum Purmerend, dat tijdelijke opvang biedt aan inwoners die niet (meer) thuis kunnen wonen. Ook was zij actief in het bestuur van verschillende stichtingen, waaronder Stichting Welzijn Wonen Plus en Stichting Sociaal Logement. Daarnaast heeft ze zich ingezet voor de cultuursector, met name het Purmerends Museum, en heeft ze geholpen bij het organiseren van het programma rond 75 jaar vrijheid. Mevrouw Van Rooij is ook betrokken bij de Academie voor Gedragswetenschappen en bij verschillende politieke initiatieven. Ze was initiatiefnemer en jurylid tijdens de viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019 op Internationale vrouwendag. De Liesbeth Ribbius Peletier-penning werd ieder jaar uitgereikt aan een vrouw die zich verdienstelijk maakt voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek. Ze was mede verantwoordelijk voor de selectie, de benoeming en de uitreiking.
Het Centrum voor Lokaal Bestuur (CLB) is de bestuurdersvereniging van de PVDA. Vanuit dit bestuur organiseerde mevrouw Van Rooij netwerkbijeenkomsten, scholing voor ondersteuning volksvertegenwoordigers en bestuurders in hun nieuwe rol. Ook masterclasses voor verdieping of verbreding op specifieke onderwerpen. Inmiddels heeft mevrouw Van Rooij een voortrekkers- en bemiddelende rol in het proces van de fusie tussen Groen Links en PVDA. Al 20 jaar zet zij zich in om te flyeren en te canvassen rondom verkiezingen.
Ook is ze op dit moment nog betrokken als bestuurslid bij het project ‘Bag of Love’. Een organisatie die gebruikte tassen inzamelen en vullen met presentjes als cadeautje voor vrouwen met kinderen die niet thuis kunnen wonen. Vanaf 2023 is mevrouw Van Rooij lid van de beweging ‘Purmerend Solidair’, een groep inwoners die een gastvrij geluid wil laten horen.
Momenteel is zij lid van de Adviesraad Sociaal Domein in Purmerend en blijft zij actief in het verbinden van vluchtelingen met gastgezinnen via de stichting ‘Take Care BNB’. Haar werk kenmerkt zich door een langdurige inzet voor sociaal welzijn en cultuur.
De heer De Vries heeft een jarenlange carrière gehad als kinderrechter waar hij als uitzonderlijk goede jurist met hoofd en hart betrokken was bij de zaken die hij behandelde. Naast zijn betaalde werkzaamheden heeft hij zich veelvuldig ingezet op maatschappelijke en sociaal gebied.
De heer De Vries is sinds 1999 actief betrokken bij verschillende maatschappelijke en juridische projecten. Hij was een van de initiatiefnemers van het autovrije ecodorp 'Goedemeent' en vertegenwoordigde dit project bij de gemeente, Provincie en Raad van State. Daarnaast was hij langdurig betrokken bij de Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehondenfonds (KNGF) en de Klachtencommissie van De Zorgcirkel, waar hij zijn juridische expertise inzette.
Sinds 2012 is hij vertrouwenspersoon bij de Purmerendse Roeivereniging De Where, waar hij bijdraagt aan sociale veiligheid en privacyregelingen. Ook is hij actief als vrijwilliger bij de Luisterlijn, een telefonische hulpdienst die anoniem een luisterend oor biedt aan personen uit het hele land die dat nodig hebben. Daarnaast heeft hij als secretaris bij de Stichting Gedupeerden Internet Bankrekening Oplichting (GIBO) geadviseerd.
De heer De Vries heeft ook diverse functies vervuld binnen de christelijke gemeenschap, onder andere als penningmeester bij de Protestantse gemeente Purmerend en nu als secretaris bij de Andrieskerk in Amsterdam.