Carla en John zijn steungezin in Purmerend

Wethouder Natalie Saaf bedankt het steungezin

Buurtgezinnen koppelt gezinnen die wel wat steun kunnen gebruiken aan een ervaren gezin in de buurt. Zo krijgen de kinderen wat extra liefde en aandacht tijdens hun (mid)dag bij het andere gezin terwijl de ouders een moment voor zichzelf hebben.

Buurtgezinnen: gezinnen steunen gezinnen zoals vroeger heel gewoon was

Iedereen maakt dingen in zijn leven mee die niet zo makkelijk zijn: een burn-out, ziekte, scheiding, mantelzorg, werkeloosheid, noem maar op. Soms zit het gewoon tegen, dat kan ons allemaal overkomen. Het is in dit soort situaties niet altijd makkelijk om voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden. Of aan jezelf om het goed te kunnen volhouden. Gewoon wat steun van een ander krijgen, is heel waardevol en doen we eigenlijk al jaren. Maar wat nou als je geen bekenden in de buurt hebt?

Buurtgezinnen koppelt gezinnen die wel wat steun kunnen gebruiken aan een ervaren gezin in de buurt. Zo krijgen de kinderen wat extra liefde en aandacht tijdens hun (mid)dag bij het andere gezin terwijl de ouders een moment voor zichzelf hebben. Hiermee is Buurtgezinnen de vorm van opvoeden die we al jaren kennen, maar dan in een nieuw jasje.

‘Ze draait gewoon mee in ons gezin’

We spraken met Carla en John, zij bieden via Buurtgezinnen steunzorg aan een jongere van 16. ‘Meestal komt ze na school en eet ze gezellig mee. Eigenlijk is het bieden van een luisterend oor al genoeg. Gewoon samen aan tafel zitten, je verhaal kunnen doen en jezelf mogen zijn. Soms doen we een spelletje of helpt ze met koken. En soms wil ze gewoon op de bank zitten en er zijn, ook dat is goed.’ John: ‘Wij zijn gewoon onszelf. Ze draait mee in ons gezin.’ Wethouder Natalie Saaf bedankt Carla en John met een bos bloemen en een cadeaubon. ‘Jullie bieden ondersteuning in de ontwikkeling van een kind, dat is waar je aan bij wil dragen en dat is zo ontzettend belangrijk. Een kind wordt ook wijzer in de wereld door andere mensen om zich heen.’

Laagdrempelige steun met een groot effect

Buurtgezinnen wordt weleens over één kam gescheerd met pleegzorg. ‘Dat is onterecht’, vertelt Yolanda van der Arend, coördinator van Buurtgezinnen in Purmerend. ‘Alle gezinnen doen hier vrijwillig aan mee. De steun is heel informeel; je doet het met elkaar. Met deze laagdrempelige steun hopen we juist ergere problemen of zelfs uithuisplaatsing te voorkomen. De steun lijkt soms zo klein, maar het effect is echt groot. Een steungezin krijgt er ook een hoop voor terug’. Daar zijn Carla en John het helemaal mee eens: ‘Je verbreedt je wereld, wij leren ook van haar.’

Maatwerk: er is veel mogelijk

Carla vertelt dat ze bij Yolanda had aangegeven dat ze niet de mogelijkheid heeft om bijvoorbeeld een vaste dag in de week vast te leggen. ‘Maar dat hoeft ook niet. Er is veel mogelijk. Zij appt mij wanneer ze langs wil komen, of ik app haar om te vragen hoe het gaat. Dat contact gaat heel natuurlijk en werkt goed voor ons allemaal.’
De gezinnen maken samen afspraken over de invulling van de steun. Dat kan gaan om een opvang op regelmatige basis - bijvoorbeeld 1 keer per week of 2 weken – of samen iets leuks doen met de kinderen. Maatwerk dus. Een ander kenmerk is continuïteit. De relatie tussen een vraaggezin en een steungezin is gebaseerd op onderling vertrouwen. Dat moet groeien. De gezinnen gaan in principe een langdurige relatie aan, zolang als zij dit zelf willen. ‘Het is mijn taak om de juiste match te vinden en die te begeleiden zolang die match loopt. Bij de ene koppeling is die begeleiding meer dan bij de andere; ook dat is maatwerk’, vertelt Yolanda.

Kun je hulp gebruiken, of wil je steun geven?

Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien kan Buurtgezinnen een handje helpen. Of wil je wat steun aan een ander gezin geven? Aanmelden of meer informatie aanvragen kan via www.buurtgezinnen.nl of per e-mail yolanda@buurtgezinnen.nl.