College presenteert Voorjaarsnota 2025: op weg naar een sluitende begroting

Net als veel andere gemeenten staat Purmerend voor grote financiële uitdagingen door dalende rijksbijdragen en toenemende gemeentelijke taken. Op donderdag 8 mei heeft het college van Burgemeester en Wethouders de Voorjaarsnota 2025 aangeboden aan de gemeenteraad, met daarbij scenario’s om de begroting sluitend te krijgen. Het voorkeursscenario ‘tweejarig sluitend’ biedt stabiliteit én ruimte voor keuzes van een nieuwe coalitie na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026.

Vanaf 2026 wordt er door het Rijk een bedrag van € 400 miljoen beschikbaar gesteld om de terugval in het gemeentefonds enigszins te verzachten, waardoor er in 2026 nog zo'n € 1,9 miljard tekort blijft als ravijn. Tegelijkertijd nemen de kosten voor gemeentelijke taken, zoals jeugdzorg en woningbouw nog steeds toe. Sinds 2015 zijn de kosten voor jeugdzorg bijna verdubbeld, terwijl de inkomsten achterblijven. Wethouder Financiën Chris Boer: ‘Ondanks de toenemende druk op het sociaal domein kiezen we ervoor om kwetsbare inwoners zoveel mogelijk te sparen en willen we niet korten op maatregelen zoals Bijzondere Bijstand en minimaregelingen. Daarnaast kiest het college ervoor om niet in te leveren op het beheer- en onderhoudsniveau. Naast dat dit gevolgen heeft voor de uitstraling van de gemeente heeft dat namelijk ook gevolgen voor de leefbaarheid en de veiligheid in de wijken en buurten. Dat wil niet zeggen dat de keuzes die nu voorliggen geen pijn doen, maar de korting vanuit het Rijk noodzaakt ons tot het maken van deze keuzes.’ Het is duidelijk dat de Voorjaarsnota 2025 van het Rijk extra geld brengt voor gemeenten. Hoeveel dat precies is, moet nog blijken uit de meicirculaire 2025.

Toekomstscenario’s en maatregelen

Het is nog te vroeg om de begroting definitief te sluiten, omdat het begrotingssaldo nog kan veranderen. De 4 door het college opgestelde scenario’s geven richting voor de verdere uitwerking. Het college stelt de gemeenteraad voor om het scenario ‘tweejarig sluitend’ als uitgangspunt te nemen. In dit scenario zijn de jaren 2026 en 2027 sluitend te maken, met nog wat financiële speelruimte voor tegenvallers. Ook blijft er ruimte voor nieuw beleid na de verkiezingen van 2026. De te nemen maatregelen zijn beoordeeld op maatschappelijke impact en gedeeltelijk of volledig opgenomen. Sommige ingrijpende maatregelen, zoals op het gebied van armoede, onderhoud en veiligheid, zijn voor nu uitgezonderd, tenzij het tekort vanuit het Rijk groter blijkt dan verwacht. Het college stelt verder voor om de OZB-stijging af te stemmen op het begrotingstekort en deze in te zetten om het definitieve tekort bij de begrotingsbehandeling in november op te vangen.

Actie vanuit de gemeente

Samen met andere gemeenten voert Purmerend actie voor compensatie vanuit de landelijke overheid met als doel het uiteindelijke tekort te beperken zodat de maatregelen beperkt kunnen blijven. ‘We blijven druk zetten op de landelijke overheid. Hoe meer er gecompenseerd wordt, hoe minder groot de impact op onze inwoners en onze stad. De keuzes die we nu maken, zijn essentieel voor de leefbaarheid en kwaliteit van voorzieningen in de toekomst dus we nemen dit heel serieus,’ aldus wethouder Boer.

Stappen in vaststelling begroting

De commissiebehandeling van de Voorjaarsnota 2025 is op 19 juni. Inwoners die willen inspreken kunnen zich aanmelden, via griffie@purmerend.nl of 0299 542 713. De raadsbehandeling is gepland op 25 juni.

De Voorjaarsnota 2025 is online in te zien op het Financieel portaal van de gemeente