Donderdag 6 juni: Europees Parlementsverkiezingen 2024

Verkiezingen

Het Europees Parlement bestaat uit 720 gekozen leden die meebeslissen over regels voor de Europese Unie. Op donderdag 6 juni 2024 mag u uw stem uitbrengen.

Door te stemmen bepaalt u mee welke 31 Nederlanders er in het Europees Parlement komen. Dit betekent ook dat u bepaalt wie er meebeslissen over de regels voor de Europese Unie, bijvoorbeeld op het gebied van natuur en klimaat, reizen, veiligheid en armoedebestrijding.

Hoe kan ik stemmen?

Om te kunnen stemmen heeft u een stempas en een identiteitsbewijs nodig. U krijgt uw persoonlijke stempas uiterlijk donderdag 23 mei thuisgestuurd.

Waar kan ik stemmen?

Bij uw stempas vindt u ook een overzicht van alle stembureaus -waar u kunt stemmen- binnen de gemeente Purmerend. Als u wilt stemmen in een andere gemeente kunt u een kiezerspas aanvragen.

Op wie kan ik stemmen?

De kandidaten staan op de kandidatenlijst. Deze ontvangt u uiterlijk vrijdag 31 mei per post en staat ook op onze website.

Stemmen tellen

De stembureaus tellen op de verkiezingsavond de uitgebrachte stemmen op de partijen. De telling op kandidaat niveau vindt plaats op vrijdag 7 juni 2024 om 9.00 uur in het stadhuis. Alle tellingen zijn openbaar en toegankelijk voor belangstellenden.

Meer informatie

Alle informatie over de verkiezingen staat op Purmerend.nl/verkiezingen

Heeft u toch nog vragen? Bel ons via 0299 – 452 452 of mail naar bureauverkiezingen@purmerend.nl