Extra aandacht voor e-bike campagne ’t Kan Hard Gaan in Purmerend

De landelijke campagne “ ‘t Kan Hard Gaan” ging onlangs van start. De campagne richt zich op het informeren van jongeren en hun ouders over de risico’s van het opvoeren van e-bikes en fatbikes. Gemeente Purmerend besteedt extra aandacht aan de campagne en geeft er de komende weken op verschillende manieren invulling aan.

Wethouder Coen Lageveen: 'We besteden extra aandacht aan deze campagne, omdat wij de problematiek rondom jongeren op (opgevoerde) e-bikes en fatbikes serieus nemen en als aandachtspunt hebben benoemd. We plaatsen extra uitingen langs wegen waar veel jongeren komen en er is in samenwerking met de VRA een interventie met jongeren georganiseerd. Ook hebben we samen met de politie en jongerenwerkers een voorlichtingsvideo gemaakt. Op deze manier wijzen we jongeren en hun ouders op de risico’s en houden we het verkeer in Purmerend veilig.'

Grote gevolgen en risico’s

Een opgevoerde elektrische fiets lijkt misschien onschuldig, maar het overtreden van de regels kan grote gevolgen hebben. Niet alleen brengt het ernstige verkeersveiligheidsrisico’s met zich mee, maar ook andere risico’s.

  • Boete: betrapt op een opgevoerde e-bike? Dan volgt een boete van € 320,-. Is de bestuurder jonger dan 16 jaar? Dan ontvangen de ouders of voogd het afschrift van de boete.
  • Inbeslagname: voor de tweede keer binnen twee jaar betrapt door de politie met een opgevoerde fiets? Dan mag de fiets in beslag worden genomen.
  • Strafblad: ga je met een opgevoerde e-bike de weg op en ben je 12 jaar of ouder? Dan kan een strafblad het gevolg zijn. Dit kan de jongere nog lang achtervolgen, bijvoorbeeld bij het vinden van een baan.
  • Niet verzekerd: wie op een opgevoerde e-bike rijdt, is niet verzekerd. De fiets valt dan buiten de wettelijke regels voor gewone e-bikes, waardoor aansprakelijkheid bij een ongeval volledig voor eigen rekening is. Ook schade of letsel wordt vaak niet vergoed door de verzekering.

Streettalk Jan van Egmond Lyceum

Om ouders en jongeren te wijzen op de campagne zetten we diverse middelen in. Zo was TeamAlert donderdagmiddag aanwezig op het Jan van Egmond Lyceum voor een Streettalk. Met de jongeren gingen zij op een leuke en interactieve manier in gesprek over de gevaren van opgevoerde e-bikes en fatbikes en het gedrag in het verkeer. Daarbij gebruikten ze een rad waaraan de jongeren konden draaien met stellingen, vragen en opdrachten. De leerlingen hadden oprecht interesse en waren openhartig. De gevolgen van het opvoeren als in beslagname en niet verzekerd zijn, waren voor velen een eyeopener. Ook wethouder Coen Lageveen sloot aan bij de Streettalk en sprak daar met jongeren over het gebruik van hun e-bike of fatbike.

Video voor ouders en jongeren

Verder maakten we samen met de Vervoerregio Amsterdam (VRA), politie en jongerenwerkers van Clup Welzijn een video waarin we meer informatie geven over de gevolgen van het opvoeren van de e-bike en fatbike. Klik op de afbeelding hieronder om de video te bekijken.

Afbeelding

We vinden het belangrijk dat iedereen zich in Purmerend veilig kan verplaatsen. Daarom werken we onder andere aan veiligere wegen en oversteekplaatsen voor fietsers, voetgangers en automobilisten. Dit is onderdeel van het Mobiliteitsplan. Meer weten? Kijk op de purmerend.nl/mobiliteit.