Gemeente in gesprek met agrarisch ondernemers over veilig buitengebied

Burgemeester Ellen van Selm heeft op woensdag 3 april een Drugsemmer bezorgd bij agrariër Jan van Kempen in Zuidoostbeemster. In de emmer zitten tal van producten met ludieke waarschuwingen, die bedoeld zijn om agrariërs en eigenaren van schuren te ondersteunen bij het herkennen van de gevaren van drugscriminaliteit. Tussen 8 en 24 april worden de Drugsemmers bezorgd bij agrarische bedrijven in het buitengebied. Medewerkers van de gemeente bespreken, samen met medewerkers van NHVeilig, LTO en de politie, de mogelijke signalen van criminaliteit aan de hand van de inhoud van de Drugsemmer.

Een schuur waar een hennepkwekerij in wordt gebouwd, een loods waar pillen geproduceerd worden, de opslag van chemische middelen of een plekje achteraf waar ingrediënten voor het maken van drugs liggen. Het zijn allemaal manieren waarop een (agrarisch) ondernemer onbedoeld betrokken kan raken bij drugscriminaliteit. Hoewel eigenaren vaak niet weten wat er in hun pand plaatsvindt, zijn de gevolgen van drugscriminaliteit voor een (boeren)bedrijf vaak groot. Als sprake is van drugscriminaliteit kan het pand worden gesloten en wordt er een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Daarnaast blijft de eigenaar van een pand vaak met de kosten voor herstel/schade aan het pand zitten. De gemeente gaat met ondernemers in gesprek, zodat zij de signalen van drugsproductie leren herkennen en weten dat ze vermoedens anoniem kunnen melden bij Meld Misdaad Anoniem (0800 7000).

Contactpersonen

Burgemeester Van Selm reikte op 3 april de eerste emmer uit: ‘De meeste ondernemers hebben een gezond bedrijf in het buitengebied en iedereen heeft er belang bij om de omgeving veilig en leefbaar te houden. De agrariërs zijn de ogen en oren van het gebied. Het is belangrijk dat zij zich daarvan bewust zijn en dat ze weten waar ze terechtkunnen met vragen over of signalen van ondermijning.’ De gemeente grijpt deze gesprekken ook aan om in contact te blijven met de agrarisch ondernemers. Zo nodig kunnen zij ook in contact komen met de wijkmanager en accountmanager agrariërs bij de gemeente. Daarnaast zoekt de gemeente hierin de samenwerking op met LTO Noord. Ondernemers kunnen ook terecht bij de vertrouwenspersoon van LTO.

‘Persoonlijk in gesprek’

Agrarisch ondernemer Jan van Kempen werkt graag mee aan de actie: ‘Ik heb zelf ook weleens de vraag gehad om ruimte vooral 's nachts beschikbaar te stellen. Als je net een beroerd jaar hebt of even krap zit, kun je vatbaar zijn voor dit soort voorstellen. Volgens mij is het goed om persoonlijk met elkaar in gesprek te gaan aan de hand van deze emmer. Het verkleint de afstand en daarmee het wantrouwen tussen agrariërs en de overheid. En het geeft de overheid een gezicht.’

Na de actieweek

Deze actie is een samenwerking van de gemeente Purmerend, de politie, NHVeilig en LTO. Als de actie succesvol is, wil NHVeilig deze in de hele provincie uitzetten. De kosten van de Drugsemmer en de inhoud zijn bekostigd door het project Veilig Buitengebied en Bedrijventerreinen van NHVeilig.

Op de foto van links naar rechts: Gaby de Ruiter (LTO), agrariër Jan van Kempen, burgemeester Ellen van Selm en Sanne Konijn, accountmanager agrarisch ondernemers bij de gemeente.