Gemeente Purmerend en De Groene Stelling gaan samenwerken

Foto van de samenwerking tussen de gemeente Purmerend en de Groene Stelling

Afgelopen donderdag 5 september hebben burgemeester Ellen van Selm en Jeroen van Herk, bestuurder van De Groene Stelling, hun handtekening gezet onder afspraken om samen te werken. Zowel de gemeente als De Groene Stelling heeft als doel om stad en platteland dichter bij elkaar te brengen. Op de boerderij van Dhr. Köhne in Middenbeemster kwamen diverse samenwerkingspartners, die dit doel delen, samen om te zien hoe die verbinding in de praktijk gemaakt wordt. Dhr. Köhne nam de genodigden mee voor een rondleiding over zijn erf. ‘Zijn activiteiten zijn een prachtig voorbeeld van hoe je in dit landschap gezond voedsel, biodiversiteit en duurzaamheid kunt bevorderen’, aldus Van Selm.

Beemster is al meer dan 400 jaar een agrarische productiepolder, bekend als de Voedselkamer van Amsterdam. De klei is een belangrijke en onderscheidende smaakmaker voor de bekende Beemster Kaas en andere producten zoals aardappelen, knoflook, fruit en vlees. Gemeente Purmerend is verheugd om partner te worden van De Groene Stelling. Deze organisatie zoekt de samenwerking op met vele partijen rondom De Stelling van Amsterdam om dit gebied een duurzame toekomst te geven.

Gezamenlijke missie

Burgemeester Van Selm: ‘Wij vinden het belangrijk dat stad en platteland niet alleen in onze gemeente, maar in de hele regio samenkomen en een krachtige verbinding aangaan. Er zijn veel partijen in Beemster die zich inzetten om de voedselketen te verkorten, het landschap toegankelijk en beleefbaar te maken, maar ook biodiverser en duurzamer. We willen samen bestaande initiatieven verbinden, uitbreiden en een podium bieden. Samen gaan we op zoek naar nieuw evenwicht tussen stad en platteland. We werken aan onze gezamenlijke missie: gezond voedsel uit een prachtig, biodivers en toegankelijk landschap.’

Fietsroute

Burgemeester Van Selm nam zelf eerder dit jaar het initiatief om de verbinding te zoeken met De Groene Stelling. Dit kwam voort uit de plannen voor de viering van het 750-jarige bestaan van Amsterdam vanaf 27 oktober 2024. In juli is er al een nieuwe fietsroute geopend. Deze loopt onder andere langs de 5 forten die deel uitmaken van UNESCO Werelderfgoed de Stelling van Amsterdam. Door het groene Beemsterlandschap komen fietsers over rechte wegen omzoomd door bomenrijen van fort naar fort, waarbij zij onderweg lokale producten van het land kunnen kopen bij de verschillende kraampjes en stalletjes langs de weg. Dit brengt mensen dichterbij het platteland en het zijn tegelijkertijd nieuwe klanten. Al 2800 fietsers maakten in korte tijd gebruik van de route.

Groene ring van 25.000 hectare

Jeroen van Herk van De Groene Stelling: ‘Wij zetten in op het versterken van het groene landschap midden in de Metropoolregio Amsterdam. We zien een groene ring voor ons van in totaal 25.000 hectare, waarin voedsel voor bewoners wordt geproduceerd, ruimte is voor water en natuur en waar ruimte is om te recreëren. Wij zijn heel blij met de gemeente Purmerend en we helpen graag mee om hier de verbinding tussen stad en platteland te versterken. We doen dit steeds samen met mensen en bedrijven.’

Belangrijke partners om deze samenwerking heen zijn onder andere Visit Beemster, De Beemsterling, Bureau Toerisme Laag Holland, Voedsel Verbindt, Boeren van Amstel, Trees for All, de ANWB, de agrarische collectieven Water land en Dijken en Noord-Holland Zuid en LTO Noord-Holland.