Jonge mantelzorgers in Purmerend in het zonnetje gezet tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger

Als je voor iemand zorgt die langdurig ziek is of hulp nodig heeft, ben je mantelzorger. Ook al doe je het nog met zo veel liefde, het kan soms best pittig zijn. Niet alleen volwassenen maar ook jongeren krijgen hiermee te maken. Ongeveer 1 op de 4 kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger (1 t/m 7 juni 2024) worden er in het hele land activiteiten georganiseerd om extra aandacht te besteden aan jonge mantelzorgers. Ook loopt de ‘Meer dan je denkt’ campagne. Het doel van deze campagne is om mensen bewust te maken van jonge mantelzorgers en hun zorgen, want wat zij doen is niet vanzelfsprekend.

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren die opgroeien met een naaste die een ziekte, beperking, psychische aandoening of verslaving heeft. Doordat ze thuis vaak extra (zorg)taken krijgen, hebben ze minder tijd om de dingen te doen die andere leeftijdsgenootjes wel kunnen doen, zoals sporten of met vrienden afspreken.

Jonge mantelzorgers in het zonnetje

In Purmerend zijn er ongeveer 2000 geregistreerde mantelzorgers, waarvan er ruim 150 onder de 25 jaar zijn. Omdat we trots zijn op deze jonge mantelzorgers en hun graag in het zonnetje willen zetten, organiseerden WelzijnWonenPlus en MEE Amstel en Zaan met hulp van de gemeente op woensdag 5 juni een gezellige middag in Het Kinderparadijs in Purmerend. Wethouder Chris Boer was er ook bij: ‘Ik heb in Het Kinderparadijs een aantal jongeren en kinderen gesproken. Wat mij vooral opviel is dat het voor hun eigenlijk als heel normaal voelt wat ze allemaal doen, terwijl dat natuurlijk niet zo is. Het is onwijs dapper en daar heb ik ontzettend veel bewondering voor. Daarnaast was het vooral ook een gezellige middag. Er werden hutten en vlotten gebouwd, spelletjes gespeeld, pannenkoeken gebakken en marshmallows geroosterd.’ Ook kunnen alle jonge mantelzorgers tegen inlevering van een tegoedbon een zak snoep ophalen bij Jamin.

Gemeente biedt hulp en een luisterend oor

Dat de gemeente hulp kan bieden, weten lang niet alle mantelzorgers. Denk bijvoorbeeld aan huishoudelijke hulp, respijtzorg, Aanvullend Openbaar Vervoer of dagbesteding, maar ook tips om goed voor jezelf te blijven zorgen. Of neem contact op met de mantelzorgregisseur van de gemeente om samen te kijken wat er nodig is. Om zoveel mogelijk mensen over deze mogelijkheden te informeren, zijn we deze maand van start gegaan met een bewustwordingscampagne. De 4 gezichten van deze campagne, Rowan, Peggy, Klaas en Melanie, vertellen hun persoonlijke verhaal én geven advies. Hun verhalen kun je de komende maanden tegenkomen op verschillende plekken zoals social media, websites, in de krant en later dit jaar zelfs op straat. Benieuwd naar de verhalen of op zoek naar meer informatie over hulp voor mantelzorg? Ga dan naar pumerend.nl/mantelzorg

‘Eenzaamheid verminder je samen!’

WelzijnWonenPlus maakt met het project ‘Jonge Mantelzorgers’ kans op een Appeltje van Oranje. Dit zijn prijzen die jaarlijks door het Oranje Fonds worden uitgereikt aan sociale projecten, met dit jaar als thema ‘Eenzaamheid verminder je samen!’. Jonge mantelzorgers vormen een onderbelichte doelgroep die extra risico loopt om te vereenzamen. Daarom organiseert WelzijnWonenPlus regelmatig laagdrempelige activiteiten die aansluiten bij de leeftijd om hen met elkaar in contact te brengen. Meer informatie hierover kan worden opgevraagd via floor@welzijnwonenplus.nl of door te bellen of appen naar 06 38 93 19 80. De Appeltjes van Oranje prijzen worden in oktober uitgereikt door Koning in Máxima, beschermvrouwe van het Oranje Fonds. Meer informatie hierover is te vinden op www.appeltjevanoranje.nl