Nieuwbouwplannen geven gebiedsontwikkeling Waterlandkwartier een impuls

Op 2 locaties in het Waterlandkwartier hebben de grondeigenaren aangegeven dat zij op hun eigen grond woningbouwplannen met eventueel bedrijfsruimten willen ontwikkelen. Het college is enthousiast over deze volgende stap in de gebiedsontwikkeling van het Waterlandkwartier.

Pascal Verkroost wethouder Gebiedsontwikkeling: 'De gemeente is blij met de verschillende initiatieven in het Waterlandkwartier. De plannen zijn een belangrijke stap om het gebied verder te ontwikkelen. Ze sluiten goed aan op de gebiedsontwikkeling die de gemeente voor ogen heeft.' In het gebied worden de komende 15 jaar zo’n 1800 woningen en vele m2 aan bedrijfsruimtes bijgebouwd. Daarnaast wordt de buitenruimte beter ingericht waardoor het prettiger wordt om er te verblijven.

Gorslaan

1 van de locaties gaat om de Gorslaan 60. Dit is het voormalig Bose-gebouw. De eigenaar heeft het pand voor maximaal 5 jaar verhuurd aan de gemeente voor de tijdelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen en klaslokalen voor ontheemden. In deze periode wil de eigenaar samen met de gemeente een plan uitwerken voor permanente woningbouw en bedrijfsunits op dit terrein, met als doel dat direct na de periode van opvang kan worden gestart met de bouwwerkzaamheden.

Waterlandplein en Waterlandlaan

De andere locaties grenzen aan het nieuwbouwproject Terrazza aan de Waterlandlaan dat nu volop in aanbouw is. Ook hiervoor heeft het college een intentieovereenkomst gesloten en wel voor de locaties Waterlandlaan 81 en Waterlandplein 1 en 5. De gemeente onderzoekt samen de met initiatiefnemers ook hier wat de mogelijkheden zijn voor een nieuwbouwplan dat de openbare ruimte verbetert, woningen toevoegt en (nieuwe) voorzieningen mogelijk maakt. Geheel in lijn met de visie voor het Waterlandkwartier.

Samenwerking

De komende tijd werken de verschillende eigenaren samen met de gemeente de mogelijkheden voor deze locaties verder uit en wordt de omgeving betrokken bij de ideeën. Dan moet ook duidelijk worden wat haalbaar is en worden de zogenaamde clusterpaspoorten opgesteld. Daarin staan spelregels en voorwaarden die gelden voor de bouw. Doel is om zo gezamenlijk tot een haalbaar plan te komen. Het Kwaliteitsplan, het Mobiliteitsprogramma van eisen en het Masterplan zijn belangrijke vastgestelde documenten bij de gesprekken om te komen tot een clusterpaspoort. Uitgangspunt is dat de plannen vorm geven aan een gebied met veel hoogbouw waar wonen en werken wordt gecombineerd.

Ontwikkelstrategie

Om uiteindelijk tot concrete uitvoeringsplannen te komen in het Waterlandkwartier is er een ontwikkelstrategie opgesteld. Daarin staat omschreven hoe de gemeente het gebied wil ontwikkelen. Zo wil de gemeente grond in eigen bezit bijvoorbeeld ook zo snel mogelijk gebruiken voor gebiedsontwikkeling en wordt er gewerkt aan een hub (een parkeergarage met voorzieningen) op het Beatrixplein. Samen met samenwerkingspartner Heijmans wordt er gerekend en getekend wat de mogelijkheden zijn. Zodra er contouren liggen, legt de gemeente dit aan de verschillende betrokkenen voor. Wethouder Verkroost: 'We hopen dat andere grondeigenaren in het gebied door de verschillende initiatieven gestimuleerd worden om ook ontwikkelplannen te maken op hun grond. Door te werken vanuit de visie en zo overzicht te krijgen van alle mogelijkheden, kunnen gebieden in het Waterlandkwartier goed op elkaar worden afgestemd. Zo maken we er een leefbare en prettige wijk van voor iedereen.'