Plan voor omgekeerd inzamelen afval uitgesteld

In de vergadering van 2 november 2023 legde wethouder Coen Lageveen de gemeenteraad het plan voor om omgekeerd te gaan inzamelen. De gemeenteraad sprak zich toen positief uit over dit plan. Bij omgekeerd inzamelen wordt aan huis bioafval (gft), papier en pmd opgehaald. Restafval wordt weggebracht naar centrale containers in de wijken. Door nieuwe ontwikkelingen rondom de landelijke afspraken over de inzameling en verwerking van plastic, blik, en drankpakken afval (pmd), is op dit moment niet duidelijk hoe de kwaliteitscriteria en vergoedingenstructuur van het verpakkingsafval eruit gaan zien. Als gevolg hiervan stelt het college van de gemeente Purmerend het aanbieden van het vervolgplan (de businesscase) voor ‘Omgekeerd inzamelen’ aan de gemeenteraad uit.

Wethouder Lageveen: “Helderheid over de kwaliteitscriteria en de vergoedingen is nodig om te kunnen inschatten of de gevraagde investeringen voor het omgekeerd inzamelen een goede keuze zijn. Wanneer er wel duidelijkheid is over de afspraken wordt de businesscase verder uitgewerkt. De raad kan daarna hierover een besluit nemen. Inzicht in de nieuwe afspraken verwachten we eind 2024.”

Achtergronden

De VNG heeft alle gemeenten via een brief op de hoogte gesteld dat zij de Ketenovereenkomst Verpakkingen opgezegd heeft. Hiermee eindigt de huidige overeenkomst per 31 december 2024. Zij doet dit om duidelijkere afspraken te maken over maximaal hergebruik, over afkeur van opgehaald afval en vervuiling en transparantie rond de totstandkoming van de vergoedingen. Wethouder Lageveen: “We weten op dit moment echt nog niet wat de nieuwe landelijke afspraken in gaan houden. Ze kunnen zowel positief als negatief uitvallen voor onder andere de te verwachten inkomsten. Wij betreuren het dat we in afwachting van deze afspraken nog niet verder kunnen. We pakken liever door langs de lijn die we al hebben ingezet. Door de afvalscheiding te verbeteren houden we de kostenstijgingen van de afvalverwerking in de hand en dragen we bij aan een beter milieu. Zodra we meer inzicht in de nieuwe afspraken hebben gaan we weer met omgekeerd inzamelen aan de slag”.

Ontwikkelingen in de gemeente

We starten wel met 3 deelprojecten die zowel qua kosten als uitvoering los staan van omgekeerd inzamelen.

  • Inzameling van bioafval bij hoogbouw. In het restafval zit nog veel bioafval. Bioafval dat beter en meer gescheiden opgehaald wordt, hoeft niet (duur) te worden verbrand maar wordt verwerkt tot compost. We willen inwoners van hoogbouw op aanvraag toegang geven tot de afvalcontainer voor bioafval bij hun wooncomplex. Zo kunnen inwoners die graag hun bioafval willen scheiden, dit gaan doen. Het krediet hiervoor is al eerder verstrekt. Om de plek van de containers voor bioafval te kunnen bepalen worden de bewoners betrokken.
  • Inzameling in de Beemster met een zijlader in plaats van een achterlader. Dit verlaagt de zware arbeidsbelasting voor de medewerkers. Hiervoor zijn nieuwe plekken voor de aanbiedplaatsen nodig. Dit locatieplan wordt opgesteld en voorgelegd aan de inwoners in de Beemster.
  • Uitbreiding van de papierinzameling in de Beemster. Een deel wordt nu nog door vrijwilligers opgehaald en een deel met rolcontainers. Deze dienstverlening wordt gelijkgetrokken met die in de rest van Purmerend. Hiervoor krijgen laagbouwadressen een rolcontainer aan huis. Deze worden dan door de diverse verenigingen geleegd. Zo kan iedereen makkelijk papier bewaren en aanbieden voor inzameling en wordt zwerfvuil door los papier voorkomen. Dit wil gemeente Purmerend in 2025 realiseren. Deze overstap bereiden we zorgvuldig voor met alle verenigingen.