Herstelwerkzaamheden brug A7

De brug in de snelweg A7 over de Neckerstraat en het Noordhollandsch kanaal moet worden hersteld. Op dit moment mag er al geen zwaar verkeer (vrachtwagens zwaarder dan 30 ton) meer overheen. Om de brug weer voor iedereen bereikbaar te maken, gaat Rijkswaterstaat van april tot en met september 2024 de brug versterken. Dit gaat onvermijdelijk hinder opleveren, ondanks dat de brug niet volledig wordt afgesloten. We verwachten dat de hele stad er iets van gaat merken.

Rijkswaterstaat voert de werkzaamheden uit. Zij organiseert en beheert ook de noodzakelijke verkeersmaatregelen en communicatie daarover. Omdat de gevolgen van de werkzaamheden onze hele stad raken, informeren wij u ook regelmatig over de werkzaamheden. Op het moment dat er meer bekend is, zetten wij dat op deze website.

Het college van burgemeester en wethouders stuurde op dinsdag 19 september een brief naar de gemeenteraad over deze werkzaamheden. Op 19 oktober heeft Rijkswaterstaat een presentatie gegeven aan de gemeenteraad.

Rijkswaterstaat gaat de brug versterken. Hiervoor gaan zij het beton en asfalt openbreken en nieuwe bewapening aanbrengen. Daarna wordt nieuw beton gestort en er wordt een nieuwe asfaltlaag aangebracht.


Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door een, nog te selecteren, aannemer. De brug bestaat uit 2 brugdelen. Het ene wegdeel vanuit Hoorn en het andere wegdeel vanuit Amsterdam. Rijkswaterstaat verwacht hiermee van april tot en met september 2024 bezig te zijn.

Tijdens de werkzaamheden zijn er minder rijstroken beschikbaar. Per fase gaat 1 rijrichting dicht. Het verkeer van de afgesloten rijrichting wordt via een doorsteek naar de andere rijrichting geleid waar dan 4 versmalde rijstroken zijn, 2 versmalde rijstroken per rijrichting. Na de brug wordt het verkeer van de afgesloten rijrichting weer via een doorsteek terug naar de originele rijrichting geleid.

Waarschijnlijk moeten er tijdens de werkzaamheden ook op- en afritten tijdelijke worden afgesloten. Meer informatie hierover volgt nog.

Tijdens de werkzaamheden geldt een maximumsnelheid van 50 of 70 kilometer per uur. Op dit moment mag verkeer zwaarder dan 30 ton niet over de brug. Tijdens de werkzaamheden mag verkeer zwaarder dan 25 ton de brug niet gebruiken.

De overlast is op dit moment nog moeilijk in te schatten. We verwachten gezien het huidige verkeersaanbod mogelijke wachttijden van ruim 1 tot maximaal 2 uur op de A7. Met campagnes en afspraken met andere vervoerders gaan we proberen dit te beperken.

Toch zullen langere files ontstaan, vooral tijdens de ochtend- en avondspits. Iedereen moet tijdens de werkzaamheden rekening houden met extra reistijd. Er zijn websites of apps waarop de actuele vertragingen op de Nederlandse snelwegen te volgen is.

Daarnaast wordt het ook op wegen in de buurt, regio en provincie drukker. Er komt voor het verkeer en de bereikbaarheid tijdens de werkzaamheden een bereikbaarheidsplan.

Met Rijkswaterstaat zijn we in overleg met de openbaar vervoerders. We kijken samen of er een manier is waarop bijvoorbeeld bus- en treinvervoerders kunnen helpen.

Rijkswaterstaat werkt aan een overkoepelend plan voor het verkeer en de bereikbaarheid tijdens dit project.

Ook ondernemers gaan overlast ervaren. In de stad en bij toegang en verlaten van de stad. Iedereen moet rekening houden met extra reistijd.

Tijdens de werkzaamheden moeten we de weg delen. Hulpdiensten hebben als ze dat aangeven altijd voorrang.

Het Dijklander Ziekenhuis blijft bereikbaar tijdens deze periode. Hou rekening met mogelijk extra reistijd.

Het project wordt uitgevoerd en betaald door Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat werkt aan een campagne om gebruikers van de weg te informeren. Hierin zullen zij bijvoorbeeld oproepen om rekening te houden met extra reistijd en laten weten welke omleidingen er zijn.

Laatste nieuws

Rijkswaterstaat

Lees meer informatie op de projectpagina op de website van Rijkswaterstaat of meld u aan voor hun nieuwsbrief over de werkzaamheden aan de A7.

Aanmelden nieuwsbrief