We hijsen de vlag voor Europadag en de Europese verkiezingen

Vandaag - op 9 mei - is het de Dag van Europa. Op deze dag vieren we de vrede en eenheid in Europa en staan we stil bij de nieuwe vorm van politieke samenwerking tussen Europese landen die op 9 mei 1950 inging: De Europese Unie.

De vrede en eenheid van Europa is niet altijd een vanzelfsprekendheid geweest. Rondom deze datum zijn er overal in Europa allerlei activiteiten, zoals lezingen, muziek, culturele activiteiten. Om deze dag te vieren hijst de gemeente Purmerend daarom vandaag de Europese vlag.

Europese verkiezingen

Van 6 tot en met 9 juni vinden dit jaar de Europese verkiezingen plaats. Op die data kunt u stemmen voor de volksvertegenwoordiging van de Europese Unie en kiest u de leden van het Europees Parlement. De opkomst neemt iedere Europese verkiezing toe, maar om dat nog meer kracht bij te zetten hijsen we als gemeente daarom ook op 6 juni de Europese vlag bij het stadhuis.

Europese vlag

De Europese vlag is blauw met 12 gouden sterren. De 12 sterren stonden destijds voor de 12 leden van de Raad van Europa op dat moment. Deze vlag van de Europese Unie werd op 25 December 1955 officieel vastgesteld. De Europese Unie telt momenteel 27 lidstaten en heeft 24 officiƫle talen.

Foto: ANP / Sandra Uittenbogaart