Wmo-ondersteuning ook in de toekomst dichtbij, persoonlijk en passend

Vanaf 1 juli 2026 gaan de gemeenten in Zaanstreek-Waterland nieuwe contracten aan met zorgaanbieders voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De aanbesteding hiervoor start deze maand en duurt een jaar. De manier waarop Wmo-ondersteuning wordt georganiseerd gaat daarmee veranderen, specifiek voor de huishoudelijke ondersteuning, dagbesteding, begeleiding, kortdurend verblijf en respijtzorg. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat iedere volwassen inwoner ook in de toekomst goede en passende ondersteuning kan krijgen.
Wat is de Wet maatschappelijke ondersteuning?
De meeste inwoners willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. De gemeente helpt hierbij, bijvoorbeeld door zorg en ondersteuning te bieden en mantelzorgers te ondersteunen. De gemeente koopt deze hulp in en maakt met zorgaanbieders voor meerdere jaren afspraken.
Lichte hulp dichtbij
Er komen vanaf 1 juli 2026 twee soorten Wmo-ondersteuning. Via de Algemene voorzieningen en via Maatwerkvoorzieningen. De gemeenten willen de ondersteuning zoals huishoudelijke ondersteuning, dagbesteding en respijtzorg toegankelijker maken door deze rechtstreek via de zorgaanbieder te laten lopen. Inwoners hoeven dan geen uitgebreid onderzoek te doorlopen en kunnen sneller hulp krijgen. Dit vraagt meer betrokkenheid van familie, vrienden en buurtgenoten, zodat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig en met plezier thuis kan blijven wonen. Voor huishoudelijke ondersteuning blijft het loket Wmo betrokken via een korte beoordeling van de aanvraag. Via een gesprek kunnen inwoners samen met het lokale team bespreken of een algemene voorziening passend is. Door deze ondersteuning eenvoudiger te maken is er meer en snellere hulp voor inwoners die lichtere zorg nodig hebben zodat op de lange termijn zwaardere zorg wordt voorkomen. Voor inwoners die met een algemene voorziening niet voldoende ondersteund worden, kunnen gebruik maken van een maatwerkvoorziening. Daarnaast wordt er in de nieuwe werkwijze meer onderscheid gemaakt tussen ondersteuning die gericht is op het zelfstandig blijven en op het ontwikkelen van vaardigheden.
Vervolg
De gemeenten trekken er een jaar voor uit om de aanbestedingen en de nieuwe ondersteuningsvormen goed te organiseren. Inwoners worden tijdig en goed geïnformeerd over de nieuwe contracten en de eventuele gevolgen. De nieuwe ingekochte zorg en bijbehorende werkwijze gaat op 1 juli 2026 in.
Veel gestelde vragen
De ondersteuning die u krijgt, blijft in ieder geval hetzelfde tot 1 juli 2026. Iedereen die ondersteuning krijgt, wordt volgend jaar (2026) persoonlijk geïnformeerd over eventuele wijzingen voor hun persoonlijke situatie of indicatie.
Nee, u hoeft niets te doen. De ondersteuning die u krijgt, verandert in ieder geval niet voor 1 juli 2026.
Begin 2026 worden de nieuwe contracten afgesloten met de zorgaanbieders. Pas dan is meer duidelijk. U wordt dan geïnformeerd over de wijzigingen per 1 juli 2026.
Voor algemene vragen kunt u terecht bij uw contactpersoon bij de gemeente Purmerend via Loket Wmo. Vragen over uw indicatie vanaf 1 juli 2026 kunnen we nu nog niet beantwoorden.
Dat is nu nog niet duidelijk. Bij een aanbesteding mogen zorgaanbieders zelf beslissen of ze opnieuw inschrijven. Daarna beoordeelt de gemeente of de inschrijving voldoet aan de eisen voor een contract.
Dat is nu nog niet bekend.