Vogelgriep
De ophokplicht voor pluimvee is grotendeels ingetrokken. Dat heeft de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besloten voor bijna heel Nederland. De ophokplicht blijft voorlopig wel nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel (de regio’s 7,10 en 19), vanwege de pluimveedichtheid in deze regio’s.
In die regio’s blijft ook de afschermplicht nog gelden voor houders met meer dan 250 fazanten, loopvogels of sierwatervogels.
Piet Adema, minister van LNV: “Goed nieuws voor zowel de vrije-uitloopsector als hobbyhouders: de ophok- en afschermplicht wordt grotendeels weer ingetrokken. De kippen mogen weer naar buiten, wat fijn is voor zowel de kippen als de houders. We blijven de situatie goed monitoren.”
Risico pluimveesector laag tot matig
De minister heeft dit besloten op basis van een nieuw advies van de deskundigengroep dierziekten. Deze komt regelmatig bij elkaar om een analyse te maken over de vogelgriepsituatie. Het risico op introductie van vogelgriep op pluimveebedrijven wordt nu ingeschat als laag in heel Nederland als de ophokplicht in stand blijft en laag tot matig wanneer deze wordt ingetrokken. Eerder was het risico matig tot hoog.
Lees het gehele bericht op de website van de Rijksoverheid.
Vogelgriep is een ziekte die zeer besmettelijk kan zijn voor pluimvee, zoals kippen, eenden en kalkoenen. Vogelgriep wordt vaker aangetroffen in Nederland en ook in gemeente Purmerend. Vogels raken besmet met het vogelgriepvirus door direct contact met besmette vogels, door opname van het virus via de lucht of via besmet materiaal zoals mest. Het vogelgriepvirus kan Nederland onder meer binnenkomen door trekvogels in het voor- en najaar. Besmette dieren worden ziek en gaan vrijwel altijd dood. Het risico dat mensen besmet raken met het vogelgriepvirus is zeer klein. Het is goed om hier extra alert op te zijn.