Aanvullende maatregelen

Voor de nieuwe indeling van het Kooimanpark is het noodzakelijk een aantal aanvullende maatregelen te nemen. Hieronder leest u daar meer over.

Bomen kappen

Het Kooimanpark is een erg nat park en heeft een slappe bodemgesteldheid. De huidige bomen zijn hier niet altijd even goed tegen bestand. Het gevolg is dat bomen die ouder worden doorgaans onvoldoende stabiliteit hebben in de bodem. Dit is zichtbaar doordat de bomen bij storm scheef waaien met alle gevolgen van dien. Een externe bomenspecialist heeft voordat het ontwerpproces met Buro Sant en Co Landschapsarchitectuur is gestart, beoordeeld en in kaart gebracht welke bestaande bomen in het Kooimanpark waardevol zijn om te behouden. Dit zijn bomen die toekomstkansen hebben en uit kunnen groeien tot monumentale bomen. Buro Sant en Co heeft deze bomen opgenomen in het ontwerp. In de eerste fase van uitvoering van het ontwerp moeten negen bomen worden gekapt. Deze bomen staan niet op de lijst van waardevolle bomen in het park. De bomen moeten worden gekapt, omdat ze niet in het nieuwe ontwerp passen of aan het einde van hun levensduur zijn. Voor deze negen gekapte bomen worden er 18 terug geplant. We stemmen de nieuwe bomen af op de bodemgesteldheid in het park. In de tweede uitvoeringsfase moeten we ook bomen kappen. In totaal worden er meer nieuwe bomen geplant dan dat er gekapt worden.

Een nieuwe sloot voor betere doorstroming van het water

Bij de Doplaan op de hoek van het Kooimanpark grenzend aan het terrein van het Jan van Egmond college wordt in de tweede fase van de uitvoering een duiker vervangen en een nieuwe sloot aangelegd. Een duiker is een doorgang die het water in het Kooimanpark en de Dopsloot met elkaar verbindt. Hierdoor verbetert de doorstroming van het watersysteem en kan het water makkelijker naar het poldergemaal in Wheermolen stromen. Een betere doorstroming is ook goed voor de waterkwaliteit en de planten en beesten die hierin leven. Bij de nieuwe sloot aan de Doplaan komt een nieuwe brug.

Verbeterde waterafvoer op de paden

Onder de paden van het park leggen we een laag lavasteen aan. Doordat dit poreus is kan hierin regenwater opgeslagen worden. Geleidelijk wordt vanuit het lavasteen het regenwater afgevoerd richting het oppervlaktewater. Door gebruik te maken van kleine hoogteverschillen kan het regenwater naar de plekken geleid worden waar het mag staan. Deze werkzaamheden gebeuren in de eerste en tweede fase van uitvoering.