Voorbeelden en signalen van ondermijning

Ondermijning herkent u aan veel verschillende signalen. Denk aan afgeplakte ramen van een bedrijfspand of woning, mensen die angstig lijken of veel korte bezoekjes aan een woning.

Afbeelding

Drugshandel en drugsproductie

Hennepteelt en xtc-laboratoria zijn plekken waar drugs worden gemaakt. Hiervoor kunnen locaties van particulieren of ondernemers gebruikt worden. Bijvoorbeeld een leegstaande schuur of garagebox. Een pand met afgeplakte ramen en een geur van anijs, aceton of hennep zijn mogelijke signalen.

Witwassen van geld

Ondernemers met verkeerde bedoelingen doen net alsof ze een bedrijf hebben waarmee ze geld verdienen. Eigenlijk is dit crimineel verdiend geld. Signalen zijn niet kunnen pinnen, weinig klanten of geen reclame.

Arbeidsuitbuiting

Criminele werkgevers laten hun werknemers te lange dagen werken tegen een te laag salaris. Ook nemen ze bijvoorbeeld het paspoort in of laten ze hen wonen in een slecht onderhouden pand of schuur.

Mensenhandel

Mensen worden door criminelen tegen hun wil aan het werk gezet. Bijvoorbeeld in de prostitutie of een criminele organisatie. Ze worden vaak ook onderbetaald en mishandeld. Signalen zijn: mensen die angstig lijken of niet hun eigen paspoort bezitten. Korte bezoekjes aan een woning waar vrouwen (tijdelijk) verblijven kan ook een signaal zijn.

Fraude met zorggeld

Zorgvragers krijgen van criminele zorgbureaus niet de zorg waarop ze recht hebben. Cliƫnten ontvangen bijvoorbeeld maar drie uur zorg, terwijl ze voor zes uur betalen. Zorgbureaus krijgen op die manier geld dat ze niet verdiend hebben.