Vragen en antwoorden over de zorgen van de omwonenden
Hieronder vindt u het antwoord op verschillende vragen over de zorgen van omwonenden van de voorkeurslocatie.
Wij voelen ons niet gekend in dit proces.
Het is niet zo dat als de locatie uiteindelijk is vastgesteld, alles klaar is. Na het besluit voor de locatie begint het pas. Er volgt een participatietraject. Samen met bewoners, specialisten maken wij een plan. Op dit plan met de uitwerking en de inrichting en hoe de zorg georganiseerd kan worden wordt uiteindelijk ook een besluit genomen. Wij willen graag op basis van vertrouwen met de buurt en betrokken organisaties het plan verder uitwerken.
Hoe weet ik straks dat de gemeente mij serieus neemt met alle zorgen die ik nu heb. Moet ik er maar op vertrouwen dat het goed komt?
We hebben bewust gekozen voor een proces zonder compleet plan, maar eerst het locatieonderzoek doen en de resultaten delen en de buurt informeren. Daarna neemt de gemeenteraad een besluit over locatie. Daar zit het verslag van bijeenkomsten en de meestgestelde vragen en antwoorden bij zodat de gemeenteraad de vragen en zorgen van de buurt kent. Wij proberen vertrouwen op te bouwen door nu deze bijeenkomsten te organiseren en vragen op te halen. Wij gaan in de uitwerking verder met de buurt in gesprek over veiligheid, inrichting.
Is er een voldoende zorgcontinuïteit?
Voor deze voorziening is wel een bepaald volume nodig, dus we hebben nu geadviseerd 35 mensen om goede zorg te verlenen en deze ook betaalbaar te houden.
Er is wel gekeken naar de criteria waar deze voorzienig aan moet voldoen, maar niet in hoeverre deze aansluiten aan de naast gelegen wijk. Maar als je alleen kijkt naar de locatie is helemaal groen, maar 5 meter ernaast een wijk ligt, dan moeten alle alarmbellen gaan rinkelen.
Het is goed dat u deze zorgen en vragen uit, deze worden genotuleerd en aangeboden aan de gemeenteraad.
Ik vind het heel moeilijk dat de grootte van de voorziening niet bij de criteria is meegenomen is in het raadsbesluit. Toen ging het om 20 personen. Nu om 35 mensen. Wij wonen hier al heel lang. Ik vind het een heel positieve wijk. We zijn apetrots op onze wijk. Dat is ook de reden dat wij er zijn gaan wonen. Maar als je kleine kinderen hebt vind ik het een angstige omgeving worden.
Dit punt nemen we op in de vragenlijst. Dan wordt het meegegeven aan de politieke partijen in hun overweging.
De gemeente heeft dus een locatie gekozen, maar verder nog niets. Daar zit mij zorg. Wij moeten in de het donker naar de bus. Ik voel mij niet veilig met deze mensen. Schooltuinen, scholen, moeten een prikkelarme omgeving vormen voor deze voorziening? Er zijn veel kinderen in deze omgeving aanwezig met de benodigde geluidsoverlast. Is dit een prikkelarme omgeving? Ik verwacht veel overlast bij winkels en zwervende mensen in onze wijk etc.
Het is goed dat u deze zorgen en vragen deelt voor het verslag dat ook aan de gemeenteraad wordt aangeboden. Door de raad is meegegeven dat er een prikkelarme omgeving gerealiseerd kan worden door aanwezigheid van een moestuin of het houden van dieren. Als je op het perceel, dus achter de boerderij staat, omringd door de bomen en afscheiding die nu op het perceel aanwezig zijn, dan ervaren wij dat als een prikkelarme omgeving. De weggeluiden zijn aanwezig, maar niet storend.
Wat doet dit met onze huizenprijzen?
Dat is in dit stadium niet te zeggen, maar iedereen mag alle bezwaren/zorgen aandragen.
Ons huis wordt onverkoopbaar. Waar kan ik terecht met schades?
Op dit moment is er nog geen besluit gevallen. Als er een aanpassing in het bestemmingplan nodig is, dan nemen we deze vraag mee.
Is er rekening gehouden met budget? Hoe zit het met WOZ kosten? Is hier rekening mee gehouden voor ons al burgers?
Op hoofdlijnen is er een berekening gemaakt om de haalbaarheid te toetsen. Hier zit nu nog geheimhouding op, mede vanwege de zorgpartijen is dit nog geheim.
Ik maak me zorgen over de dichtstbijzijnde plek waar de mensen drank gaan halen. Zit een kroeg naast de supermarkt. Rondom het winkelcentrum De Gors zitten ook mensen die veel overlast veroorzaken. Ik vind het een lastig te begrijpen waarom er een vastgestelde criterium is van 800 meter. Is er nagedacht over de supermarkt en het kroegje?
Er is gekeken naar de criteria, puur gericht op de locatie/voorziening en of die ergens kan worden gebouwd. Deze criteria zijn niet gericht op de buurt. Zou een onderdeel kunnen zijn om mee te nemen in het uitwerken van het plan.
Wat als het budget na uitwerking van het plan niet voldoet?
Dat is een goede vraag. Dit is nu nog niet duidelijk. Vraag wordt genoteerd.
Als je van bushalte de wijk in gaat, is er een knik met veel bosjes, deze plek is onveilig. Daar durf ik dan niet meer doorheen. Je kan er ongezien zitten. Ik ben ongerust over mijn kinderen die daar in de avond langs komen. Er wordt ook vuurwerk gegooid door hangjongeren. En er wordt nu ook al gedeald bij de KFC/MCDonalds op de parkeerplaats.
Het is goed dat u dit aangeeft. Dat wordt ook meegenomen in het verslag/notulen. Wellicht zijn dit onderwerpen voor de participatie nadat de gemeente over de locatie een beslissing heeft genomen.
Ik heb 2 kinderen, spelen buiten. Wie kan mij garanderen dat ze niet in aanraking komen met deze mensen? Bijvoorbeeld in de speeltuin vlakbij of in de straat?
Dat kunnen we niet garanderen. In de ervaringen bij diverse locatie vanuit mijn zorgorganisatie heb ik nog nooit agressie tegen buurtbewoners meegemaakt. Wel intern vinden er incidenten plaats zoals ruzie of schreeuwen, omdat iemand de regels even niet leuk vindt in de voorziening. Onze medewerkers zijn hiervoor opgeleid.
Wij zijn bang dat er dealers naar de wijk komen, waar onze kinderen wonen.
Dealers zijn in en rond de voorziening bij ons niet welkom en wij verstrekken de middelen niet zelf. Dat is bij wet ook verboden. Waar ik de mensen op aanspreek is dat zij in de omgeving van de voorziening niet mag worden gedaan.
Wij willen niet dat het op de locatie komt. Wij vragen aan de gemeente ‘niet bij ons’.
Het is goed dat u deze zorgen deelt. U kunt inspreken tijdens de commissievergadering van 13 november. De mogelijkheden voor contact met de griffie en met de fracties van de politieke partijen nemen wij op de projectpagina mee.
De rust van de wijk verdwijnt als deze plek er komt, wat doet u daaraan?
Stel dat onze zorgvoorziening overlast veroorzaakt en er gebeurt iets wat onze medewerkers (van Leger des Heils) niet kunnen oplossen, dan is escalatie naar politie en handhaving mogelijk. Dit staat dan in het beheersplan opgenomen.
Ook in het Gorsebos en op de parkeerplaats bij de Mac Donalds en KFC wordt gedeald, en geeft nu al een onveilig gevoel.
Het is goed dat u dit signaal geeft, misschien kan de gemeente hier in het vervolgtraject/participatie over in gesprek?