Vragen en antwoorden over het locatieonderzoek en de locatiecriteria
Hieronder vindt u het antwoord op verschillende vragen over het locatieonderzoek en de locatiecriteria van de woon-zorgvoorziening.
Nee, het gaat hier echt om een woonzorgvoorziening en het locatieonderzoek. Dit kunt u lezen in het raadsvoorstel. Deze vindt u hier.
Bij het raadsvoorstel in 2020 over het Oudelandsdijkje kregen buurtbewoners een compleet plan als een voldongen feit gepresenteerd. Daar waren geen criteria opgesteld waar de locatie en voorziening aan moet voldoen. De gemeenteraad heeft daarna locatiecriteria opgesteld en daar een besluit op genomen. Wij beginnen nu bij het allereerste begin. In opdracht van de gemeenteraad hebben we een locatieonderzoek gedaan op basis van vastgestelde criteria. Welke zorgpartij er uiteindelijk geselecteerd wordt en hoe de uitwerking en invulling van de locatie er uit komt te zien, dat zijn vervolgstappen nadat de gemeenteraad op 28 november over de locatie beslist.
De zachte criteria zijn op meerdere manieren te interpreteren. Wij hebben daarom eerst gekeken naar de harde criteria voor de locaties. Daar zijn alle 16 locaties op getoetst. Daar zijn 3 locaties van overgebleven. Daarna hebben wij op de overige criteria gescoord. Door de raad is meegegeven dat er een prikkelarme omgeving gerealiseerd kan worden door aanwezigheid van een moestuin of het houden van dieren. Sta je op het perceel, dus achter de boerderij en omringd door de afscheiding en bomen die nu op het perceel aanwezig zijn, dan ervaren wij dat als een prikkelarme omgeving. De weggeluiden zijn wel aanwezig, maar niet storend.
De locatie Jaagweg 15 en 16 scoort ook rood voor drukke route. Uit het onderzoek komt dat geen enkele locatie perfect scoort. Dit is ook zo opgenomen in het raadsvoorstel. Daar zal de gemeenteraad over spreken op 13 en 28 november.
In het locatieonderzoek is niet naar de omgeving van de bushalte gekeken. Alleen naar de nabijheid van een openbaar vervoer halte of station. Nu ligt alleen de locatiekeuze voor. Dit kan een van de thema's zijn voor de participatie in het vervolgtraject.
De gemeenteraad heeft in 2021 besloten om eerst met elkaar locatiecriteria te benoemen en vast te stellen om de best passende locatie te vinden. De criteria zijn niet landelijk getoetst maar vanuit Purmerends oogpunt opgesteld. Deze criteria zijn op 23 september 2021 vastgesteld. Om tot een weloverwogen en een gedragen besluit te komen zijn de volgende stappen gezet:
- In samenspraak met de raad werkbezoeken voorbereid: selectie van te bezoeken locaties, deze stellen vragen, en de vormgeving van de digitale bezoeken, etc.;
- Locatiebezoeken bij Amsterdam de Volksbond, Startpunt Hoorn en Skaeve Huse Rotterdam;
- Werksessies met raadsleden en deskundigen van onze lokale zorgpartijen: met een enquête onder raadsleden en zorgorganisaties en met een versnellingskamer samen met Spilter (extern bureau voor procesbegeleiding) gezocht naar de belangrijkste punten ten aanzien van een locatie.
Dit wordt in het locatieonderzoek uitgelegd. Voor de afstand tot woningen is de hemelsbrede afstand gehanteerd van het midden van het (bestaande) gebouw of terrein tot aan de dichtstbijzijnde tuin of woning.
Toentertijd in 2020 waren er geen locatiecriteria die getoetst waren op die locatie. Nemen wij nu het Oudelandsdijkje mee in het onderzoek, dan valt deze locatie af. Gemeenteraad heeft destijds aangegeven dat deze niet doorgaat. Na deze ervaring heeft de gemeenteraad criteria vastgesteld in 2021. En heeft opdracht gegeven aan het college om op basis van deze criteria een locatieonderzoek uit te voeren. En welke locatie daarin de hoogste score heeft. Daarover gaat het nu in het raadsvoorstel.
De criteria van de gemeenteraad zijn gericht op het realiseren van de voorziening. Er zijn hierin geen specifieke eisen aan de buurt gesteld, zoals geografische (speelvoorzieningen) en demografische (dus veel of weinig kinderen of ouderen in de buurt) eisen meegenomen. Het college heeft wel breder gekeken naar de locatievoorkeur en de buurt. Wel is de 100 meter voorwaarde opgenomen in de opdracht om afstand van de locatie te creëren in verband met geluidsoverlast voor de buurt.
In de locatiecriteria is opgenomen dat de voorziening in de buurt van voorzieningen zoals een winkel, huisarts, en dergelijke moet zitten. Daaraan voldoet de Baanstee niet. De zorgpartijen hebben aan de gemeente aan gegeven dat de ervaring is dat de mensen dan niet in de voorziening slapen, maar weer op straat of de nachtopvang. Omdat de voorziening dan te ver weg zijn en dus op maximaal 800 meter van de locatie. Anders heeft een voorziening realiseren geen zin.
Deze zijn aangedragen door externe partners en daarnaast zijn de eigendommen van de gemeente onderzocht.
In de raad is dit in een debat besproken. Dit kunt u terugkijken via de website van de gemeenteraad op de datum van 23 september 2021.
Dat klopt. De 100 meter is getoetst van het centrum van het perceel Jaagweg 15 en 16 samen. De staat van de bungalow van Jaagweg 15 is slecht, dus de verwachting is dat die niet kan worden behouden. De voorziening verder buiten de wijk plaatsen, betekent dat die locatie afvalt vanwege de voorwaarde voor voorzieningen in de buurt.
U vindt alle stukken, waaronder het locatieonderzoek, die door de commissie worden besproken op 13 november op de website van de gemeenteraad.