Vragen en antwoorden over veiligheid en overlast
Hieronder vindt u het antwoord op verschillende vragen over veiligheid en overlast rondom de woon-zorgvoorziening.
Als je mensen bij elkaar laat wonen, een eigen huis/plekje geeft met structuur, dagbesteding en 24 uurs begeleiding heeft dat een positief effect. De directeur van het AOP vertelt over zijn ervaringen in de daklozenopvang. Onze begeleiders kennen op een gegeven moment de pappenheimers. Mensen veranderen niet ineens. Daar gaat een langer traject aan vooraf. Daar zijn onze begeleiders goed op ingespeeld. Wij spreken mensen ook direct aan. Komt er een melding dan reageren wij direct. Dit zijn ook gespreksonderwerpen voor het vervolgtraject en de gesprekken met de buurt.
De overlast op jaarbasis was vorig jaar zo'n 5 meldingen bij de nachtopvang, waar een deel van de doelgroep komt. In de gemeente zien we verder een stijging van het aantal meldingen van mensen die verward zijn of rondzwerven in de afgelopen 5 jaar. Deze cijfers kunt u terugvinden op de website van de politie.
Dat wordt begrepen: het zijn de overlastgevers die nu niet de juiste zorg krijgen. Laat ik dat nog eens benadrukken. En dat is iets wat we als samenleving anders willen aanpakken. Met de juiste begeleiding, medicatie en GGZ zorg kunnen met deze plek rust krijgen. Deze mensen geven nu bijv. in de wijk in hun huidige woning of op straat veel overlast. De buren er om heen hebben dan de overlast niet meer. We zijn verantwoordelijk als samenleving voor al onze inwoners.
Goed dat u deze zorgen benoemt. Veiligheid vinden wij heel belangrijk. Wij geven aan onze bewoners aan dat er een aantal plekken zijn waar deze mensen niet mogen zijn. Zoals de speeltuin. De directeur van het AOP vertelt over zijn ervaringen in de dagopvang. Wij vertellen de mensen dat wij dit niet accepteren. Gebeurt het wel dan graag een belletje dan halen we ze weg. Gebeurt dit vaker dan kunnen ze hier niet wonen. Zijn mensen psychotisch, dan kunnen ze niet in deze voorziening wonen. De doelgroep die ik voor ogen heb zit niet aan kleine meisjes; het is vooral overlast van geluid, kleine vertredingen. De inwoners die in deze voorziening thuishoren wil ook rust. Ik heb iemand gesproken die in het bos slaapt. Die zegt dat hij zonder alcohol niet kan slapen. In deze voorziening is daar in ieder geval de juiste zorg en controle mogelijk. Maar het is goed dat u dit aankaart. Dit kan in de uitwerking en aan de raad meegeven worden.
Bedankt voor het delen van uw ervaring.
De deskundige van het Leger des Heils deelt zijn ervaringen. We maken geen afspraken met dealers, want dat is een illegale activiteit. Als u last heeft of ziet dat er veel gedeald wordt kunt u dat melden. Dan kan actie worden ondernomen.
Onze ervaring leert dat de criminaliteit uiteindelijk afneemt, omdat er veel meer toezicht en begeleiding is voor de mensen die hier komen te wonen en dat helpt. Het aantal meldingen in de omgeving zijn er meestal ronde de 10 op jaarbasis.
Als voorbeeld van hoe we dat in Hoorn doen. Daar zit de voorziening vlakbij een school. En bij een bushokje. Leerlingen vonden het lastig dat daar deelnemers van onze voorziening zaten. Daarover hebben we afspraken gemaakt en gezegd dat ze daar niet mogen zitten. Dat koppelen we terug aan de school. Dit kan je ook zo afspreken voor een speeltuin of bushokje.
De deskundige van het Leger des Heils deelt zijn ervaringen. Bij onze voorzieningen gaat beide, maar u kan de voorziening ook 24/7 bereiken. Dan komen wij meteen. In het beheersplan maken wij met buurt, handhaving en politie afspraken hoe om te gaan met bepaalde situaties.
De deskundige van het Leger des Heils deelde tijdens de informatiebijeenkomsten zijn ervaringen: de toekomstige bewoners die verslaafd zijn, dit kan ook een alcoholverslaving zijn, halen nu hun middelen ook al ergens in Purmerend. Ik weet niet precies waar. Zelf dealen doen ze niet. Wat we zien is dat mensen die een eigen plek hebben, er veel aan doen in positieve zin om die te behouden. Hun structuur wordt beter, daarop is onze zorg ook gericht. En daardoor wordt hun gebruik ook minder, omdat zij minder stress en dergelijke ervaren van het straatleven.