Informatie na bewonersbijeenkomst Maasstraat
Brief van 27 juni met informatie na bewonersbijeenkomst Maasstraat.
Beste bewoner(s),
Op zondag 15 december 2024 rond 04.00 uur vond in de Maasstraat een explosie en brand plaats. Dit heeft veel impact op uw buurt en we houden u daarom op de hoogte. Op 16 december was er een bewonersbijeenkomst in de Taborkerk en op 17 december en 14 februari ontving u een brief met de laatste stand van zaken. Voor de kerstdagen gingen de wijkmanager en wijkagent huis aan huis in uw buurt langs om met u te praten over het incident. Er is rechtstreeks contact met de direct getroffenen. Met deze brief informeren we u opnieuw over de ontwikkelingen.
Stand van zaken getroffen woningen
Intermaris heeft de woningen aan de Maasstraat 9 en 17 hersteld. De bewoners zijn inmiddels teruggekeerd. Bij de woningen op nummers 11 en 15 worden alle wanden en vloeren hersteld, keuken, toilet en badkamer vernieuwd en het dak opnieuw opgebouwd. Nummer 13 wordt geheel gesloopt en herbouwd. Op dit moment is Intermaris bezig met een plan van aanpak en een ontwerp. Daarna vragen ze een omgevingsvergunning aan. Naar verwachting start de sloop en nieuwbouw in het najaar. De bewoners van nummer 11 en 15 kunnen dan in de loop van volgend jaar terug naar hun woning.
Politieonderzoek
Het onderzoek naar de explosie is nog in volle gang. Een Team Grootschalige Opsporing doet onderzoek en heeft op woensdag 5 maart de twee vermoedelijke uitvoerders van de explosie aangehouden. Het gaat om twee minderjarige jongens uit Den Haag en Zaandam. De verdachte uit Zaandam zit nog vast. In het onderzoek werden eerder al drie andere aanhoudingen verricht. Dit zijn drie mannen uit Purmerend. Van deze drie verdachten zit alleen een 19-jarige man nog vast. Hij wordt ervan verdacht de opdracht gegeven te hebben. In totaal werden vijf verdachten aangehouden.
Onderzoek naar de brand
Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland onderzoekt de brand in de Maasstraat. Dit onderzoek wordt na de zomer afgerond. Duidelijk is dat de oorzaak een explosie was, veroorzaakt door zwaar vuurwerk in combinatie met brand versnellende vloeistof.
Het gevolg was een extreem snelle en felle uitslaande brand die vanuit het eerst getroffen pand oversloeg naar de naastgelegen woningen. Twee specialistische bureaus hebben opdracht gekregen om de brandschade te beoordelen. Uit deze onderzoeken komt naar voren dat de woningen voldeden aan het huidige ‘Besluit bouwwerken leefomgeving’ op het gebied van door- en overslag van brand.
Inloopmoment
Na het incident zijn we gestart met een wekelijks inloopmoment in de Taborkerk. Dit gaat nu over in de inloop voor vragen over de werkzaamheden voor de rioolvervanging en herinrichting in de wijk. U kunt binnenlopen op vrijdagen tussen 10.00 en 11.00 uur. Ik blijf als wijkmanager aanspreekpunt voor vragen naar aanleiding van het incident. Ik ben bereikbaar via 0299 452 452 of j.bentvelzen@purmerend.nl.
Zorg voor uzelf
Na een heftige gebeurtenis als dit kunt u last hebben van emotionele en lichamelijk klachten. Dit is normaal. U kunt hiervoor altijd contact opnemen met Slachtofferhulp via 0900 0101 of uw eigen huisarts.
Heeft u informatie?
Heeft u belangrijke informatie over dit onderzoek en nog niet met de politie gesproken? Neem dan contact op met de politie via de Opsporingstiplijn via 0800-6070. Liever anoniem blijven? Bel dan 0800-7000. Graag onder vermelding van zaaknummer: 2024277450
Met vriendelijke groet,
Jeffrey Bentvelzen
Wijkmanager