Spelen in Purmerend en Beemster

We vinden het belangrijk dat spelen, sporten en bewegen voor iedereen toegankelijk is. Om dat te bereiken gaan we graag samen met bewoners in gesprek, om te zien welke speel-, sport- en beweegmogelijkheden er nodig zijn.

In Purmerend spelen, sporten en bewegen we graag! Wist u dat we 378 speelplekken hebben in onze gemeente? Daarnaast zijn er diverse pleinen en (sport)parken.

Spelen

Door te spelen leren kinderen belangrijke vaardigheden zoals concentratie, samenwerken, delen en samen spelen. Spelen met verschillende materialen zoals zand, hout en stenen helpt bij de ontwikkeling van de zintuigen. In gemeente Purmerend kunnen kinderen onbeperkt spelen, klimmen en klauteren in een van de vele speeltuinen of in de natuur. Kijk voor alle verschillende speel- en sportplekken in de stad op buitenspeelkaart.nl/purmerend.

Beheer en onderhoud speelplekken

We vinden het belangrijk dat alle speelplekken veilig, schoon en heel zijn. Onze beheerder Spelen is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van 378 speelplekken. Jaarlijks zorgen wij ervoor dat deze speeltoestellen worden gecontroleerd, onderhouden en vervangen. Dit doen we samen in overleg met bewoners en de buurt.

Meerdere keren per jaar worden de speeltoestellen geïnspecteerd die bij ons in beheer zijn. Hierdoor blijven speeltoestellen veilig voor gebruik. Tijdens de inspectie bekijken we of er slijtage of schade aan de onderdelen van het speeltoestel zitten. Als uit de inspectie blijkt dat het speeltoestel aan onderhoud of vervanging toe is, gebeurt dat op korte termijn.

Een speeltoestel gaat gemiddeld ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Dat is best een lange periode en dus duurzaam. Toch komt het voor dat het speeltoestel tussentijds gebreken heeft, bijvoorbeeld omdat bouten en moertjes loslaten. De gemeente heeft daarvoor een eigen onderhoudsploeg, zodat kleine mankementen aan het speeltoestel snel en veilig gerepareerd worden.

Het kan zijn dat een speelplek dusdanig verouderd is dat het vervangen moet worden voor nieuwe speeltoestellen. We gaan dan een onderhoudsproject in. Samen met bewoners bekijken we welk speeltoestel ervoor in de plaats moet komen. Er zit een bepaalde levertijd op de speeltoestellen, waardoor het soms wat langer kan duren voordat er weer iets leuks op de speelplek staat. Als we een speelplek bij u in de buurt gaan vervangen ontvangt u per post een brief om u op de hoogte te brengen.

Is de speelplek bij u in de straat aan de beurt? Dan ontvangt u een bewonersbrief waarin we vertellen wat er gaat gebeuren en wanneer. Daar zit ook een vragenlijst bij waarin u onder andere kunt aangeven wat de voorkeur van speeltoestellen van uw kind(eren) is. Ook andere ideeën kunt u via dat formulier met ons delen.

We lezen alle wensen van inwoners goed door. Waar dat kan nemen we die wensen mee in de uitvoering. Dit kan niet altijd, omdat we ook rekening houden met de langere termijn en de variatie van speeltoestellen in de wijk. We doen ons best om alle speeltoestellen zo afwisselend mogelijk te maken, zodat er veel keuze is in de wijk.

Een kijkje achter de schermen

Onze collega Mitch van Vliet is Beheerder Spelen. Volgens hem is dit de leukste baan van de gemeente Purmerend! Wilt u weten hoe zijn werkdag eruit ziet? Bekijk dan onderstaande video.

Remote media URL

Contact

0299 452 452

spelen@purmerend.nl